Ruski biznismen tvrđavu na Luštici kupio prljavim novcem?

Novac za kupovinu nekadašnjeg austrougarskog utvrđenja Lazine for na Luštici, Ministarstvu finansija uplaćen sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, sa računa of-šor kompanije
11985 pregleda 22 komentar(a)
Lazurenko, Foto: Vijesti
Lazurenko, Foto: Vijesti
Ažurirano: 04.05.2019. 17:42h

Novac za kupovinu nekadašnjeg austorougaskog utvrđenja Lazine for na Luštici Ministarstvu finansija uplaćen je 2005. direktno sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, sa računa of-šor kompanije koju kontroliše Igor Lazurenko. Na račun resora kojim je tada rukovodio Igor Lukšić novac je, u ime i za račun kupca, of-šor firme “Delaila investment LTD” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, uplatila firma “Sobenco LTD”, čije je sjedište na istoj egzotičnoj destinaciji, pokazuje dokumentacija.

Ta uplata predočena je Specijalnom državnom tužilaštvu kao jedna od tranši pranja novca ruskog biznismena Igora Lazurenka, neformalnog vlasnika elitnih hotela u Budvi i Kolašinu - Avale i Bjanke. Prema podacima “Vijesti”, tada je firma Lazurenkove supruge Svetlane - “Sobenco LTD”, uplatila 656.360 eura crnogorskom ministarstvu u ime kćerke firme “Delaila investment”, kako bi kupila vojni kompleks na poluostrvu Luštica.

Taj bankarski izvod dostavljen je tužilaštvu na čijem čelu je Milivoje Katnić, uz dokumentaciju i šemu, kako se sa delekih of-šor destinacija Paname i Djevičanskih Ostrva prao novac, koji navodno potiče iz ruske naftne kompanije TNK-BP (Britiš Petroeleum). Tu kompaniju je, prema tvrdnjama njihovih rukovodilaca, “pokrao Lazurenko dok je bio direktor sektora za logistiku”.

Nekadašnji Fond za reformu sistema odbrane državne zajednice Srbije i Crne Gore, prije 14 godina raspisao je tender za prodaju osam atraktivnih lokakcija u Crnoj Gori, čiji je vlasnik bila Vojska SCG. Novac od prodaje sliva se u kasu Ministarstva finansija, a bio je namijenjen za potrebe Vojske CG.

Utvrđenje Lazine for dobilo je tada novog vlasnika, sakrivenog iza of-šor firme, a nadležne institucije nikada nijesu provjerile porijeklo novca koji je ušao u budžet države.

“Vijesti” saznaju da je Katnićevim tužiocima detaljno predočeno kako su Lazurenkovih nelegalnih 8.000.000 eura poslužile, između ostalog, i za kupovinu atraktivnog zemljišnog kompleksa i utvrđenja na Luštici.

Kao dokaz da je Lazurenko stvarni vlasnik tog utvrđenja na Luštici, tužiocima je dostavljena i njegova prepiska sa tadašnjim advokatom firme “Beppler & Jacobson”, koja je vlasnik luksuznih hotela u Budvi i Kolašinu.

U toj prepisci, navodno, Lazurenko je objasnio da je novac sa of-šor firme njegove supruge u ime kompanije “Delaila investment” uplaćen na račun MF-a.

U tom predmetu SDT još nije odlučilo hoće li će podići optužnicu protiv Lazurenka, jer utvrđuju da li je on “prljavim” novcem kupovao hotele i nekretnine u Crnoj Gori.

Dokumentacija o navodnom pranju više od 50.000.000 eura Katnićevom timu dostavljena je prije tri godine. Tužioci su tada dobili obilje papira i šemu kako su desetine miliona eura prebacivane u Crnu Goru sa of-šor kompanija. Oni od tada ispituju da li je osam nezakonito stečenih miliona eura, Lazurenko uložio u rekonstrukciju “Avale” i “Bjanke” i za kupovinu nekretnina od Drobnog pijeska do Luštice.

Uz dokumentaciju tužiocima je objašnjeno da je sve počelo privatizacijom budvanskog hotela “Avala”, koju je 2003. za 3, 2 miliona eura kupila firma “Beppler & Jacobson Montenegro”, crnogorska podružnica londonske kompanije “Beppler & Jacobson LTD”. Devet godina kasnije, pred Arbitražnim sudom u Londonu, jedan od suvlasnika firme Zoran Bećirović podigao je tužbu protiv Lazurenka, čime je počelo da se odmotava klupko malverzacija.

Bećirović je dvije godine kasnije dobio sudski spor i isplaćen je, a tokom tog postupka na vidjelo su izašli detalji o Lazurenkovom poslovanju, koji nije mogao da dokaže porijeklo novca.

Pred londonskim sudom izvršni direktor naftne kompanije TNK-BP German Han, potpredsjednik Vladislav Jegurov i direktor unutrašnje ekonomske bezbjednosti te firme Boris Levin, potvrdili su da je Lazurenko iz kase te kompanije nezakonito uzeo ne manje od osam miliona eura. Navodno, on im je to priznao na sastanku u Moskvi, ali ugovor o priznanju nikada nije potpisao, jer je sa porodicom napustio rusku prijestonicu u koju se više nije vratio, a za njim je raspisana potjernica.

Njegovi bivši poslovni partneri u londonskoj sudnici tvrdili su da se novac iz njihove naftne kompanije prelivao na kćerku firmu “TOC-BVI”, jer je Lazurenko koristio direktorska prava da uplaćuje novac. Navodno, taj novac potom je prebacivao na of-šor kompanije koje je neformalno kontrolisao, a potom sa tih računa plaćao rekonstrukciju crnogorskih hotela i kupovao zemljišne komplekse na primorju.

Dokumenta dostavljena prije tri godine specijalnim tužiocima pokazuju da je “TOC-BVI” zaključivala marketinške ugovore sa “Eastonberry Busieness LLC”, kompanijom čije je sjedište u Panami. Iako se kao osnivači firme pojavljuju Didimo Bajard Moreno i Antonio Alvarez Molino, dokumenta pokazuju da je ta firma plaćala brojne račune za rekonstrukciju hotela “Avala”. Sa računa te firme novac je prebacivan na firmu Lazurenkove supruge, kojoj je sjedište na Djevičanskim Ostrvima, a potom uplaćen Ministarstvu finansija.

Policija ćuti o Lazurenku

Uprkos potjernici koja je za njim navodno raspisana u Rusiji, Lazurenko se slobodno kreće Crnom Gorom i nedavno je boravio u svom hotelu u Budvi.

Crnogorska policija duže od mjesec ne odgovara “Vijestima” da li raspolažu saznanjem da je za ruskim biznismenom raspisana potjernica, niti, ukoliko ruskog biznismena neko potražuje da li su postupali po tom aktu.

Nezvanično, iz te institucije rekli su “Vijestima” da nemaju podatak o potjernici raspisanoj za ruskim biznismenom.

Uplata za “Avalu” stigla sa Paname

Novac za kupovinu hotela “Avala” stigao je iz Paname i uplaćen na račun podgoričkog Privrednog suda, piše u dokumentaciji o kupovini budvanskog hotela dostavljenoj tužilaštvu.

Prema tim spisima, na račun “Beppler & Jacobsona Montenegro” osim istoimene firme iz Londona novac je uplatila i of-šor firma “Luburia invest”, po osnovu kreditne pozajmice.

Tu firmu registrovanu prije dvije i po decenije na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, osnovala je Svetlana Lazurenko, koja je “izašla” iz firme, nakon čega je sjedište preseljeno u Panamu, a na čelu se našao Marcel Telser, jedan od ključnih ljudi koji je kontrolisao Lazurenkove kompanije i tokove novca.

Kompanija “Lubiria” je 2003. preko švajcarskih banaka uplatila firmi “Beppler & jacobson” 1,6 miliona eura, koji su potom prebačeni na račun Privrednog suda.

Godinu kasnije, ostatak od 1,6 miliona eura uplaćen je preko firme “Trokley”, čije je sjedište takođe u Panami. I taj novac završio je na računu sa kog je kupljen hotel, ali u vidu kreditne pomoći.

Bonus video: