Saslušano obezbjeđenje zbog haosa u Skupštini

Iz ODT-a, međutim, nijesu odgovorili koga je sve nadležna tužiteljka Ivana Vuksanović saslušala, niti kada bi izviđaj mogao biti okončan i donesena odluka
8645 pregleda 1 komentar(a)
Poslanici DF-a privedeni nakon incidenta u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Poslanici DF-a privedeni nakon incidenta u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2020. 07:38h

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici još izviđa da li su poslanici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Milun Zogović i Milan Knežević počinili krivično djelo sprječavanje službenih lica u vršenju službene radnje i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je povodom predmetnog događaja pokrenut postupak koji je u fazi izviđaja. Postupajući tužilac će nakon okončanja izviđaja donijeti odluku”, navodi se u odgovoru tužilaštva.

Iz ODT-a, međutim, nijesu odgovorili koga je sve nadležna tužiteljka Ivana Vuksanović saslušala, niti kada bi izviđaj mogao biti okončan i donesena odluka.

Pravni zastupnik poslanika - advokat Dražen Medojević kazao je “Vijestima” da ga je tužiteljka obavijestila da su saslušali više pripadnika obezbjeđenja Skupštine na okolnosti koje su se dogodile u noći između 26. i 27. decembra u Skupštini Crne Gore.

Nakon rasprave o predlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, poslanici DF-a pokušali su fizički da spriječe izglasavanje zakona. Prethodno su više puta tražili od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i premijera Duška Markovića da se zakon povuče, a nakon što je taj predog odbijen, da se glasanje o odloži.

Nakon što je Brajović u dva ujutro obavijestio poslanike da će se te večeri izjašnjavati o predlogu zakona, Knežević je sa stola, za kojim sjede predsjednik i potpredsjednici Skupštine, iščupao tablet računar i slomio ga. Uslijedile su psovke, uvrede i prijetnje...

Na više video-snimaka iz Skupštine, objavljenim na Fejsbuk profilima poslanika, vidi se da su poslanici DF-a nakratko blokirali plenarnu salu Skupštine, nakon čega su svi privedeni u podgorički Centar bezbjednosti.

Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a, nakon toga, oko 2:30 sati, izglasali su Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

U Centru bezbjednosti narednog jutra zadržani su Mandić, Knežević i Zogović, pa sprovedeni tužiteljki na saslušanje zbog sumnji da su počinili krivično djelo - sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Nakon što ih je Vuksanovićeva saslušala, odredila im je zadržavanje do 72 časa, što je kasnije ukinio sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici.

Mandiću i Kneževiću na teret je stavljeno krivično djelo - sprečavanje službenih lica u vršenju službene radnje, dok se Zogović tereti i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Na jednom od snimaka vidi se kako Zogović gađa flašom predsjednika Skupštine, dok je Mandić u obraćanjima pozivao narod na okupljanje i upozoravao skupštinsko obezbjeđenje da neće mirno otići.

Još izviđaju predmet Đikanovićeve

Osnovno državno tužilaštvo još izviđa i da li je bivša glavna urednica portala “FOS media” Anđela Đikanović počinila krivično djelo - izazivanje panike i nereda.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je pokrenut postupak protiv A. Đ. zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda. Postupak je u fazi izviđaja. Postupajući tužilac će donijeti odluku nakon okončanja izviđaja”, navodi se u odgovoru ODT-a.

Đikanović je 5. januara lišena slobode zbog objavljene vijesti da će kosovske specijalne jedinice ROSU na Badnji dan da budu na raspolaganju crnogorskoj policiji, kako bi pomogli u očuvanju javnog reda i mira. Nakon demantija Vlade, portal je povukao vijest i izvinio se čitaocima.

Bonus video: