Savjet: Nismo primili nijednu pritužbu u vezi sa postupanjem policije sinoć u Nikšiću

Policijski službenici izlaze u susret zahtjevima zadržanih lica, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu policije
2674 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa jučerašnje litije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa jučerašnje litije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.05.2020. 12:18h

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da po sopstvenoj inicijativi prati postupanje policijskih službenika i poštovanje prava zadržanih osoba u Centru bezbjednosti (CB) Nikšić.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Iz Savjeta su kazali da nijesu primili nijednu pritužbu u vezi sa postupanjem policije, i da su na stalnoj vezi sa načelnikom CB Tihomirom Goranovićem.

„Savjet je obaviješten da je u zapisniku obavještenja prikupljenog od sveštenika O.K. njegov pravni zastupnik konstatovao primjedbu na postupanje policijskih službenika prilikom uručenja poziva i dovođenja u službene prostorije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet, s tim u vezi, informisan da se O.K. odazvao pozivu i samostalno došao privatnim, a ne službenim vozilom policije.

Kako su kazali iz Savjeta, prostorije za zadržavanje je upravo napustila ekipa Hitne medicinske pomoći (HMP) po zahtjevu sveštenika N.M.

„Službenici policije reagovali su odmah i HMP je stigla u najkraćem roku. Lice je primilo odgovarajuću terapiju i nastavljen je njegov boravak u prostorijama za zadržavanje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da sveštenik S.J. iz zdravstvenih razloga nije saslušan kod državnog tužioca.

„Kada se ta aktivnost realizuje, policijski službenici će postupati po nalogu tužioca i uz puno poštovanje i zaštitu njegovog zdravlja“, kazali su iz Savjeta.

Prema njihovim riječima, pošto je danas posni dan, svim zadržanim biće dostupna i dostavljena posna hrana, a na njihovu molbu državni tužilac je odobrio da se zadržane osobe pričeste u službenim prostorijama.

"Savjet je obaviješten da je Nj.P. episkopu Joanikiju jedno svešteno lice donijelo sredstva za higijenu. Policijski službenici su izašli u susret i po drugim zahtjevima zadržanih lica", naveli su iz Savjeta.

Oni su rekli da se predsjednik i član Savjeta, Aleksandar Saša Zeković i Vladimir Dobričanin, nalaze se u posjeti CB Nikšić.

Savjet je, kako su podsjetili, u utorak neposredno pratio postupanje policijskih službenika Odjeljenja bezbednosti Danilovgrad na Ostrogu i CB Nikšić ispred Saborne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Navodi se da je kod oba slučaja pratio da li policija postupa profesionalno i zakonito, sa intencijom da doprinosi kvalitetnoj komunikaciji i momentalnom otklanjaju eventualnih nesporazuma i povrede prava.

"Na Ostrogu je konstatovana odlična komunikacija policije i bratstva manastira, uz poštovanje međusobno dogovorenih obaveza što uključuje i odgovarajući odnos prema zdravstvenim mjerama koje su i dalje na snazi. Manastirska redarska služba je dobro i odgovorno radila", podsjetili su iz Savjeta.

Oni su kazali da je Nikšiću evidentirano sve suprotno od iskustva sa Ostroga.

"Odsustvo komunikacije crkvene opštine i policije a organizovana je nenajavljena litija kroz grad čije održavanje nije bilo ni moguće imajući u vidu važeće propise i protivepidemijske mjere. Događaj se ne može tretirati kao spontano javno okupljanje", ocijenili su iz Savjeta.

Oni su naveli i da nije registrovano djelovanje redarske službe a da prisutni građani uglavnom nijesu imali zaštitnu opremu i nijesu poštovali distancu.

"U tim okolnostima, što je važno za Savjet, policija nije intervenisala niti primjenjivala sredstva prinude nego kompletan događaj uredno dokumentovala obavještavajući o svemu nadležno državno tužilaštvo. U svim daljim aktivnostima policija je isključivo postupala po nalogu nadležnog državnog tužioca", rekli su iz Savjeta.

Bonus video: