Savjet: Policija da snima pretrese i hapšenja

Sjednica Savjeta zakazana je nakon što su pripadnici policije juče pretresli 17 kuća u Zeti i priveli 16 osoba, uglavnom bliskih Demokratskom frontu. Među prvima, sa lisicama na rukama juče je iz kuće izvedena Ratka Knežević, majka jednog od lidera fronta Milana Kneževića
9256 pregleda 20 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Jelena Jovanović
Detalj sa sjednice, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 01.02.2020. 21:59h

Podgorička policija nastaviće sa tužilačko-policijskim aktivnostima vezanim za rasvjetljavanje incidenta u Zeti 29. decembra.

O tome su predstavnici Centra bezbjednosti Podgorica informisali Savjet za građansku kontrolu rada policije, koji je danas održao sjednicu na kojoj su razmatrane aktuelne policijske aktivnosti.

Savjet je izdao preporuku da se u nastavku aktivnosti, posebno onih koje uključuju pretres i hapšenja, pristupi njihovom dokumentovanju tj. audio-vizuelnom snimanju, "čime će se onemogućiti različite interpretacije".

U radu sjednice, po pozivu, su učestvovali načelnik CB Podgorica Milovan Pavićević i načelnik Odjeljenja bezbjednosti policije u CB Podgorica Darko Knežević.

Predstavnici CB Podgorica su odgovarali na brojna pitanja članova Savjeta u vezi sa postupanjem policije.

"Savjetu su pruženi detaljni odgovori i dostavljena službena dokumentacija koja uključuje naredbu Osnovnog suda u Podgorici o pretresu, zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija, službenu zabilješku policijskih službenika koji su postupali prema građanki R.K. i zahtjev za vođenje prekršajnog postupka protiv R.K", saopšteno je iz Savjeta.

Sjednica Savjeta zakazana je nakon što su pripadnici policije juče pretresli 17 kuća u Zeti i priveli 16 osoba, uglavnom bliskih Demokratskom frontu. Među prvima, sa lisicama na rukama juče je iz kuće izvedena Ratka Knežević, majka jednog od lidera fronta Milana Kneževića.

Medijima su dostavljeni snimci kuće Kneževića nakon pretresa.

Knežević je sinoć Vijestima rekao da su policajci čekali da on i njegov brat Mirko odu u Beograd, kako bi došli i demolirali im kuću.

"I majku, s dugim cijevima prislonili uz zid", kazali su danas ranije oni.

Iz Savjeta, međutim, tvrde da ih je, kada je riječ o zapisniku o pretresanju stana i drugih prostorija, policija informisala da na isti prigovor nijesu imala lica koja su prisustvovala pretresu - dva svjedoka i držalac stana.

" Savjet je od policije informisan da je držalac stana poučen o pravu na prisustvo advokata što je ista odbila kao i na mogućnost da sama pozove dva svoja svjedoka koja će prisustvovati pretresu stana, što je takođe odbijeno", navode iz Savjeta.

Juče nakon hapšenja i pretresa u Zeti, Vijestima se javila Marija Radonjić koja je istakla da su se policajci "bahato ponašali" prema djeci Kneževićevog brata od strica Gorana, koja su juče nakon pretresa završila u Urgentnom bloku.

"Preživjeli su stres kada su bahati policajci upali u kuću sa fantomkama i mašinkama", kazala je Radonjićeva juče.

Ona se obratila i Savjetu, koji je danas razmatrao taj slučaj.

Savjetu se pritužbom obratila građanka M.R. koja je ukazala na nedostatak senzibiliteta policijskih službenika u postupanju prema djeci. Taj predmet razmotren je na istoj sjednici.

U ime Savjeta, juče je , član Savjeta dr Vladimir Dobričanin je obišao troje djece porodice Knežević u Kliničkom centru Crne Gore. Podnositeljka pritužbe, ujna ove djece, dostavila je medicinsku dokumentaciju. Savjet je preporučio Upravi policije da se u budućim aktivnostima koje uključuju i pretres prostorija u kojem se nalaze i djeca pokaže veći stepen senzibiliteta i tako izbjegnu posljedice kao u slučaju porodice Knežević",saopšteno je iz Savjeta.

I Uprava policije ponovo se danas oglasila povodom jučerašnje akcije, tvrdeći da su zakonito pretresli kuću poslanika Milana Kneževića, ali i sve ostale u kojima su juče bili u Zeti.

Objašnjenje je stiglo nakon konferencije za medije jednog od lidera Demokratskog fronta koji je saopštio da su policajci čekali da on i njegov brat Mirko odu u Beograd, kako bi "organizovali akciju na ženu od 69 godina".

Osim Ratke Knežević, koju je policija uhapsila jer ih je navodno omalovažavala tokom pretresa, policija je juče uhapsila Gorana Kneževića, Boška Bjelobrkovića, Mihajla Asanovića, Borisa Maraša, Momčila Kukuličića, Neđeljka Popovića, Stefana Rašovića, Danila Maraša, Sinišu Stijepovića, Srđana Đuretića, Neđeljka Ceklića, Nenada Matanovića, Bobana Popovića, Branka Skrobanovića i Denisa Matanovića.

Iako su saopštili da su kod Bjelobrkovića pronašli pušku sa isteklim oružnim listom, on ih je demantovao dostavljajući Vijestima važeća dokumenta.

Kasno sinoć i Kukuličić, kom su na teret stavili nedozvoljeno držanje oružja, saopštio je da je policija u njegovoj kući pronašla "ukupno jedan metak kalibra 9 mm".

Svi juče uhapšeni pušteni su nakon saslušanja.

Bonus video: