Savjet za građansku kontrolu rada policije: Objaviti kompletan snimak dešavanja u Nikšiću

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozvao Osnovno državno tužilaštvo da sprovede istragu i naloži vještačenje povreda Aleksandra Ivanovića
1990 pregleda 1 komentar(a)
Sa meča Sutjeska - Budućnost, Foto: Milan Šapurić
Sa meča Sutjeska - Budućnost, Foto: Milan Šapurić

Savjet za građansku kontrolu rada policije uputio je preporuku Upravi policije da zbog interesa javnosti objavi kompletan snimak dešavanja sa i nakon završetka fudbalske utakmice između Sutjeske i Budućnosti koja je odigrana u Nikšiću.

Savjet je pozvao i Osnovno državno tužilaštvo da sprovede istragu i naloži vještačenje povreda Aleksandra Ivanovića.

"Savjet se interesovao i za novije informacije u vezi sa pokrenutim postupcima. Prekršajni postupak protiv građanina R.R. (1980) je završen i isti je kažnjen novčanom kaznom po članu 11 Zakona o javnom redu i miru (500 eura) i po članu 30. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama (300 eura). Prekršajni postupak protiv građanina M. V. (1986) je odložen zbog njegovog zahtjeva da mu je potreban advokat. Ovaj građanin je bio lišen slobode po prekršaju član 11 Zakona o javnom redu i miru i po članu 30. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama", saopšteno je iz Savjeta.

Zbog navoda da policijski službenici nijesu imali identifikacione oznake Savjet je, kako je navedeno, obavio određene provjere.

Savjet je saopštio da je dobio čvrsta uvjeravanja od starješina CB Nikšić i Uprave policije da identifikacija postupajućih policijskih službenika u bilo kojoj situaciji u odnosu na ovoj događaj ne može biti sporna, osporena ili problematizovana i da je poznat identitet svakog policijskog službenika koji je upotrijebio određeno sredstvo prinude.

"Savjet je od Uprave policije zatražio dostavljanje kompletne dokumentacije koja se odnosi na formiranje i rad Komisije za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude uključujući kompletan video materijal, zapisnik i mišljenje o tome da li su sredstva prinude u konkretnom slučaju opravdana i pravilno upotrijebljena. Savjet je pozvao sve društvene subjekte i građane da ne pristupaju politizaciji ovog događaja i i da prate blagovremenost i rad svih nadležnih istražnih i nadzornih organa i tijela", navodi se u saopštenju Savjeta.

Bonus video: