Šćepanović je imao pištolj u ruci?

Bjelopoljac je optužen za napad na policajce
7623 pregleda 1 komentar(a)
Šćepanović juče ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković
Šćepanović juče ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Dejan Šćepanović 15. avgusta držao je u desnoj ruci predmet koji liči na pištolj u trenutku kada se sukobio sa policajcima u centru Bijelog Polja.

To se juče vidjelo na video-snimku izuzetom sa objekata u blizini mjesta incidenta, a koji je prezentovan u bjelopoljskom Osnovnom sudu, pred kojim Šćepanović odgovara zbog napada na četvoricu policajaca. Bjelopoljac se tereti zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Njegov sugrađanin Nebojša Tvrdišić optužen je za pomaganje u izvršenju nakon krivičnog djela.

“Prije nego što je Tvrdišiću predao predmet nalik pištolju, na snimku se vidi da je Šćepanović držao pištolj spušten pored tijela okrenut na dolje, a kasnije se vidi kako ga drži uperenog uvis, dok podiže lijevu ruku”, kazala je tumačeći snimak sutkinja Svetlana Načić, na šta nije bilo prigovora.

Istakla je da se na video-snimku vidi i kako Tvrdišić gura Šćepanovića i nešto se sa njim ubjeđuje.

Prezentovani snimci, međutim, ne predstavljaju dio događaja opisan optužnicom i iskazima policajaca.

Policajci su ranije pojasnili da su se osjećali ugroženo “u prvom dijelu događaja”, kada je Šćepanović držao uperen pištolj u njihovom pravcu.

Službenici su u sudu tada potvrdili iskaze date u istrazi - da je Šćepanović držao pištolj uperen u njihovom pravcu i da im je prijetio: “Sve ću vas pobiti, sve sam vas zapamtio, kunem se”.

Oni su ranije prihvatili izvinjenje optuženoga, koji je i juče u završnim riječima istakao da mu je izuzetno žao zbog svega, ponavljajući da nikom nije prijetio...

Državni tužilac Slavenko Terzić u završnim riječima kazao je da je svim izvedenim dokazima utvrđeno da su optuženi počinili djelo kako je to predstavljeno optužnicom - za Šćepanovića je tražio da se osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a za Tvrdišića tri mjeseca zatvora.

Šćepanovićev pravni zastupnik, advokat Vidomir Bošković rekao je, međutim, da je iz svih izvedenih dokaza kao i prezentovanih video snimaka jasno da Šćepanović nikom nije prijetio.

“Tim dokazima su obezvrijeđeni iskazi oštećenih dati u istrazi da su osjećali strah i ugroženost za sebe i svoje porodice, a na glavnom pretresu je taj strah ‘otpao’, što ukazuje da ga nije ni bilo, niti ga je moglo biti, jer se radi o policijskim službenicima koji se bave takvim poslovima koji često nose rizik po bezbjednost, te je neprihvatljivo da jedan pojedinac izazove osjećaj ugroženost i strah, jer su raspolagali sredstvima prinude pa i vatrenim oružjem”, kazao je Bošković.

Zatražio je oslobađajuću presudu i ukidanje pritvora.

Branilac Tvrdišića, advokat Drago Konatar podsjetio je da su policajci bili zahvalni njegovom branjeniku što je spriječio veći incident i pohvalili njegovo ponašanje.

“Video-snimak je samo potvrdio njegovu odbranu da je Šćepanovića obuhvatio rukama preko njegovih ruku, da ga je odgurao od njih, te da je djelovao da smiri situaciju. On je napomenuo da je ono što su pojedini smatrali da je u pitanju bilo vatreno oružje, u stvari bio gasni pištolj”.

Gasni pištolj?

Dok optuženi tvrde da je pištolj bio gasni, policajci su tvrdili suprotno, a jedan od njih Besim Ljuca kazao je da odlično razlikuje pištolje.

“Kada je Šćepanoviću ispao pištolj, u trenutku dok je pokušavao da prođe pored trojice kolega, mi smo se sagli da ga podignemo. Međutim, Šćepanović se bacio na pištolj i uzeo ga. Dok ga je Tvrdišić držao oko pasa, pokušavajući da ga odgura od nas, Šćepanović je držao uperen pištolj u našem pravcu“, ispričao je ranije Ljuca.

Bonus video: