SDT ispitalo navode Vukotića: Mafija ne plaća policiju i tajne agente

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Vukotić nije saslušan, iako je istraga otvorena nakon što je saopštio da je policija puna kriminalaca sa značkama, koji su na platnom spisku mafijaških šefova
14663 pregleda 18 komentar(a)
Vukotić, Foto: Privatna arhiva
Vukotić, Foto: Privatna arhiva

Nijedan policajac, ni bivši agent tajne službe ne prima novac od mafije, utvrdilo je Specijalno državno tužilaštvo ispitujući navode Kotoranina Jovana Vukotića.

Iz tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić ipak nijesu odgovorili - da li su pokretali finansijsku istragu protiv policajaca čija imena je navodni šef škaljarskog kriminalnog klana saopštio “Vijestima” još krajem 2016. godine.

“Povodom predmeta na koji se odnose vaša pitanja, Specijalno državno tužilaštvo preduzelo je sve neophodne mjere i radnje i utvrdilo da u odnosu na bilo koje lice ne postoje elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Istovremeno vas obavještavamo da Specijalno državno tužilaštvo ne daje informacije o licima u odnosu na koje se vrše provjere u bilo kom postupku, kao ni o licima koja se saslušavaju kako bi se utvrdile sve činjenice u bilo kom predmetu”, odgovorili su iz SDT-a. Na predmetu koji je imao oznaku tajnosti, radila je specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u tom slučaju nije saslušan Vukotić, iako je istraga otvorena nakon što je saopštio da je policija puna kriminalaca sa značkama, koji su na platnom spisku mafijaških šefova.

Istovremeno je tvrdio da i neki bivši agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost navodno štite kriminalce i zauzvrat dobijaju novac.

“Vijesti” su tada objavile dio njegovih tvrdnji, ali ne i imena koja je pomenuo.

Navodni vođa škaljarskog klana tvrdio je da zahvaljući kriminalcima sa značkama u Crnoj Gori svakog dana ginu i nedužni ljudi, jer prljavi policajci čiste teren samo za svoje prijatelje i da je to jedino što ih zanima.

On se oglasio nakon što je njegov prijatelj i tjelohranitelj Marko Martinović teško povrijeđen u eksploziji bombe postavljene na automobilu. Njegov brat, Igor Vukotić u tom trenutku spremao se da uđe u to vozilo, ali nije povrijeđen.

“Znam koji od pomoćnika direktora Uprave policije uzima 20.000 eura mjesečno od kriminalaca i koji je policijski načelnik uzeo 100.000 eura od kriminalaca. Znam i koji je inspektor na platnom spisku mafije već četiri godine”, rekao je Vukotić 20. decembra 2016. Tada je konstatovao da je sistem nemoćan, jer u redovima broji desetine korumpiranih visokopozicioniranih policajaca kriminalaca.

“Oni pomažu sav taj kriminal, spletkare, kriju ubice, zamagljuju jasnu sliku stanja crnogorskog društva”.

Nakon što je novinarki saopštio imena navodno “prljavih” policajaca, rekao je: “To su provjereni igrači, duboko upleteni u te aktivnosti. Za njih se godinama zapravo zna ko su, ali ih ta prepoznatljivost ne tjera sa funkcija. Gledaju da se što bolje ustoliče i da bolje zarade, jer je policijska plata mala, a treba pratiti trendove”.

Policija je nakon toga saopštila da će provjeriti teške i ničim potkrijepljene optužbe bezbjednosno interesantne osobe, sa međunarodne potjernice.

Tada su saopštili i da će Vukotiću, kada im bude dostupan, biti omogućeno da iznese navodna saznanja, imena i navodne konkretne dokaze u vezi sa optužbama. Oni međutim, nijesu saslušali Kotoranina kada je u aprilu 2015. godine iz spuškog zatvora redakciji dnevnog lista “Dan” poslao pismo u kome je optužio određene policijske funkcionere da su na platnom spisku kriminalaca.

Vukotić je i nedavno poslao pismo iz srpskog zatvora, nakon što je policija osumnjičila trojac iz škaljarskog klana za pokušaj ubistva dvojice kavčana.

Ponovo je za podmetanja optužio “otpad i talog koji se krije iza svojih legitimacija”, ističući da tim optužbama pokušavaju popraviti svoju zaprljanu karijeru i produže joj rok trajanja.

“O njihovim karijerama govore imovinski kartoni, nepokretna i pokretna imovina, skriveni novac i povezanost sa kriminalnim klanovima kojima su odavno na platnom spisku. Ja sam pogrešna aukcija za licitiranje njihovih imena. To je posao države da otkrije”, napisao je Vukotić.

Nakon Beograda, čeka ga robija i u Spužu

Jedan od navodnih šefova škaljarskog klana, u Beogradu je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog falsifikovanja isprava.

Uhapšen je 10. septembra 2018. godine u turskom ljetovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i sjutradan je deportovan u Srbiju. U međuvremenu crnogorska policija protiv njega je podnijela dvije krivične prijave - za pokušaj ubistva članova kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića i pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe klana iz Kavača Radoja Zvicera.

Prema tužilačkom dokumentu Stupara i Radonjića 27. marta 2016. pokušali su da ubiju Vukotić, Igor Dedović i Milić Minja Šakovića. Uprava policije 6. marta ove godine saopštila je da sumnjiče Vukotića da je 23. maja 2016. pokušao da ubije Zvicerovu.

Ona nije ranjena u pucnjavi nakon koje je javno optužila Vukotića da je u prisustvu svog sada pokojnog oca pucao u njenom pravcu.

Vukotić je to demantovao, tvrdeći da se tog dana nalazio u Sloveniji.

Njegov otac Veselin Vukotić ubijen je 20. aprila u Kotoru.

Policija nije rasvijetlila to ubistvo.

Bonus video: