SDT izviđa predmet u vezi sa stečajem u hotelu “AS”

Tužioci ispituju da li su stečajna upravnica Snežana Jović i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić zakonito odlučili da ne prihvate plaćanje duga povjeriocima firme “Nega turs Montenegro”
11702 pregleda 7 komentar(a)
Da li je zakonito odlučivao: Jovanić, Foto: Savo Prelević
Da li je zakonito odlučivao: Jovanić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo tokom izviđaja u Privrednom sudu izuzelo je predmet stečajnog postupka u hotelu “AS” u Perazića dolu i ispituju da li je zakonito urađen stečajni postupak oko rusko- crnogorske firme “Nega turs Montenegro”.

“Vijesti” saznaju da SDT u tom predmetu ispituje jesu li stečajna upravnica Snežana Jović i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, donijeli pravilne odluke kada nijesu prihvatili plaćanje duga vlasnika firme, povjeriocima - bivšim radnicima, koji su i pokrenuli stečajni postupak kako bi naplatili potraživanja nastala iz radnog odnosa u periodu od 1. novembra 2014. do 1. novembra naredne godine.

Izvor “Vijesti” kazao je da su vlasnici “Nega turs Montenegro” u toku stečajnog postupka uplatiti Poreskoj upravi dug od 24.000 eura, koji su potraživali radnici te firme, ali stečajna upravnica Snežana Jović nije prihvatila plaćanje duga već je nastavila postupak uvođena firme u stečaj. Predmet stečaja u toj firmi dužio je sudija Blažo Jovanić.

jović
Odbila da uplati i nastavila stečajni postupak: Jović(Foto: Privatna arhiva)

Kako je firma izmirila dug zbog kojeg je i pokrenut stečajni postupak, stekli su se uslovi da se stečaj obustavi.

Iz Privrednog suda, ali ni iz Specijalnog tužilaštva “Vijestima” nije odgovoreno da li se istražuju kako je vođen stečajni postupak u hotelu “AS”, ni da li je stečajna upravnica Jović saslušana, jer nije prihvatila plaćanje duga firme, već je nastavila da tu kompaniju uvede u stečaj.

Pripadnici Specijalnog policijskog tima krajem oktobra pretresli su kancelariju advokatice Snežane Jović u Podgorici, a ona je tada “Vijestima” rekla da ne zna zbog čega je policija pretresla njenu kancelariju.

Advokatica se juče javila na telefon i prekinula vezu kada je čula da je poziva novinar “Vijesti”.

Obaveza investitora, kome je hotel “As” prodat 2002. godine za pet miliona maraka, bila je da uloži 22 miliona maraka i da hotel završi do kraja 2003. Vlada je u februaru 2014. godine potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu, koju nije iskoristio.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15.000.000 eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. godine tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna.

“Nega turs Montenegro”, prema podacima Uprave za nekretnine, ima pravo svojine na nepokretnostima upisanim u listovima nepokretnosti 96. i 592. Reževići.

Vlasnik hotela i vrijedne lokacije posljednjih šest godina nije imao nikakvih poslovnih prihoda.

Ministarstvo turizma je prije dvije godine podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su “Sber banku”, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Protiv “Sber banke” su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove firme u toj državi zbog garancije.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je u aprilu 2016. predmet povodom privatizacije hotela “As”, koji je u fazi izviđaja.

Zbog privatizacije hotela “As” pred skupštinskim Odborom za ekonomiju 2016. godine, održano je kontrolno saslušanje tadašnjeg ministra turizma Branimira Gvozdenovića.

Skupština je, nakon toga, usvojila zaključke odbora, od kojih je najvažniji da se u slučaju raskida ugovora hotel ne može vratiti Budvanskoj rivijeri, već se mora tretirati kao imovina države.

Bonus video: