Šefova ni u optužnici, a batinaši na slobodi

Predsjednik Sindikalne organizacije UIKS-a Predrag Spasojević o prvostepenoj presudi za torturu zatvorenika u januaru 2015. godine
7845 pregleda 2 komentar(a)
Perović i Spasojević, Foto: Savo Prelević/Vesko Belojević
Perović i Spasojević, Foto: Savo Prelević/Vesko Belojević

Bivši direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Miljan Perović, njegov tadašnji pomoćnik Dragoljub Bulatović i rukovodstvo UIKS-a ništa nijesu preduzeli da spriječe torturu zatvorenika u januaru 2015. godine, ali njih, kao ni onih koji su tukli osuđenike, nema u optužnici prema kojoj je deset zatvorskih službenika osuđeno na robiju.

To je za “Vijesti” kazao predsjednik Sindikalne organizacije UIKS-a Predrag Spasojević, ističući da je presuda Osnovnog suda u Danilovgradu samo nastavak organizovnog urušavanja institucija države.

Deset zatvorskih čuvara osuđeno je na ukupno 74 mjeseca zatvora zbog mučenja i nanošenja teških tjelesnih povreda robijašima 14. januara 2015. godine. Perović je aktuelni Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu odbrane, a Bulatović je šef kabineta premijera Duška Markovića.

Spasojević je ocijenio da su postupci zbog kojih im se sudilo krajnje upitni:

“Većina službenika optužena je da nije sprečavala druge službenike da vrše mučenje i time nečinjenjem izvršila više krivičnih djela i to tako što su zatvorenike, koji će biti mučeni, predavali drugim službenicima, a morali su znati su da će ih ti drugi mučiti, pri tom nijedan službenik koji je ‘vršio mučenje’ nije ni optužen, a kamoli osuđen”.

Spasojević naglašava da su njegove kolege krive što su radile ono što im je u opisu posla:

“Da izvršavaju naredbe, da lica koja se smještaju u Disciplinsko odjeljenje primaju od drugih službenika i da ih po naređenju predaju drugim službenicima. Sasvim je jasno da ovakvo vođenje postupka - od pokretanja istrage, preko podizanja optužnice, i konačno nekorektnog suđenja jedno dezavuisanje javnosti i pokušaj stvaranja slike kako se u našoj državi poštuju ljudska prava i svi vidovi mučenja i torture sprečavaju i kažnjavaju. Tih dana UIKS-om je rukovodio direktor Miljan Perović, koji je sve znao i morao da zna, a ništa nije preduzeo, njega nema na optužnici za nečinjenje. Dobrom dijelu događaja direkno je prisustvovao i rukovodio tadašnji pomoćnik direktora Dragoljub Bulatović i takođe ništa nije preduzeo, iako je takođe sve znao i morao da zna, ni njega nema na optužnici. Tu su bili i rukovodeći kadrovi Kazneno popravnog doma - ni njih nema na optužnici”, istakao je Spasojević.

Službenici spuškog zatvora Boban Nikčević, Igor Vojinović, Mirko Vučellić, Veselin Rakočević, Božo Duborija, Vojimir Dragić, Dragoje Kasalica, Predrag Đurđić, Prerag Radulović i Radomir Bošković osuđeni su na od po tri do 13 mjeseci zatvora zbog mučenja i nanošenja teških tjelesnih povreda osuđenicima.

To je prvostepena odluka sutkinje danilovgradskog Osnovnog sudaSonje Keković koja ih je osudila zbog mučenja robijaša Srđana Vujovića, Luke Lučića, Petra Damjanovića, Branislava Lekića, Željka Lakušića, Dejana Parađine, Gorana Demića, Vladimira Zindovića i Dragutina Jelića u januaru 2015. godine.

Sutkinja Keković obrazložila je da je utvrđeno da većina optuženih nije preduzela mjere i radnje sprečavanja napada na osuđenike, već su svojim kolegama omogućile da ih napadnu i nanesu im teški bol i teške patnje.

Navodno, mučili su ih nakon incidenta na poligonu 14. januara 2015. godine, kada je grupa robijaša ispred paviljona B Kazneno-popravnog doma napala zatvorske čuvare.

Ko su fantomi iz zatvora?

Komentarišući presudu, Spasojević je ocijenio da je posebno čudno kako je moguće da neko uđe u prostorije KP Doma, preuzme zatvorenike, nanese im tjelesne povrede, koje su evidentne, odvede ih van KP Doma, a da se ne zna ko su bili ti službenici.

“E upravo su ti službenici odgovorni za nanošenje povreda, što i sami zatvorenici u svojim izjavama potvrđuju. Zašto treba osuditi službenike UIKS-a, pa naravno da treba jer mora neko da bude žrtveno jagnje za veliki broj tortura koje su vršene nad građanima Crne Gore od strane pripadnika specijalnih jedinica policije. Svima nam je u interesu da se događaji poput ovih zbog kojih se sudi službenicima UIKS-a ne događaju. Tortura i mučenje je nešto što se mora iskorijeniti u našem društvu, ali osuditi službenike koji navodno nisu spriječili torturu, a one koji su najviše odgovorni i direktne izvršioce abolirati odgovrnosti je van pameti i imaće veoma loše posljedice po rad u UIKS-u”, rekao je on.

Bonus video: