Ševaljević u pritvoru čeka početak suđenja

Optuženom je pritvor određen zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pet krivičnih djela krijumčarenje.
2752 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Apelacioni sud Crne Gore u predmetu protiv okrivljenog Petra Milutinovića i ostalih zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta, donio je rješenje kojim je potvrđeno rješenje Višeg suda u Podgorici, da se optuženom Marku Ševaljeviću odredi pritvor zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pet krivičnih djela krijumčarenje.

U obrazloženju optužnice, koja je bila osnov da sudije Apelacionog suda odrede pritvor Ševaljeviću, navodi se da se preko kompanije ,,Lončar šped“ obavljao šverc cigareta, kojim je budžet Crne Gore oštećen za 40 miliona eura 2017. Godine. Ova firma je registrovana je na osnovu falsifikovane lične dokumentacije L.P. državljanina Slovenije.

Početak suđenje optuženima je bio zakazan za 21. novembar, ali je odložen i novo ročište je zakazano za 25. decembar u Višem sudu u Podgorici.

Do nivoa postojanja osnovane sumnje, Apelacioni sud nalazi da proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni Ševaljević izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret optužnicom specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori Kt-S.br.119/18 od 09.04.2019. godine, iz koje se, do nivoa osnovane sumnje utvrđuje da je ovaj okrivljeni postao ćlan kriminalne organizacije optuženih Leković Gojka i Milutinović Petra koji su, kako se osnovano sumnja, kao organizatori, radi realizacije kriminalnog plana krijučarenja cigareta bez akcizne markice iz slobodne carinske zone Luke Bar i prodaje neocarinjene robe na »crnom tržištu« radi vršenja krivičnog djela krijumčarenja i zlupotreba službenog položaja, kao i falsifikovanje isprave, primanje mita i davanje mita, za sebe odredili da planiraju izvršenje krivičnih djela u budućnosti. U cilju izvršenja kriminalnog plana koji se sastojao u krijumčarenju cigareta iz slobodne carinske zone Luke Bar u carinsko područje Crne Gore, a da pri tom izbjegnu mjere carinske kontrole i plaćanja carine, akciza i drugih dažbina i da tako krijumčarene cigarete kao akciznu robu, koja nije ocarinjena, prodaju na crnom tržištu Crne Gore, te da daju uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih djela i da sami izvršavaju krivična djela, te da sami ili preko drugih lica vrbuju članove kriminalne organizacije i obezbjede istima bezbjednu telefonsku komunikaciju putem kriptovanih telefona, nabavljaju novac, angažuju vozače i motorna vozila za krijumčarenje cigareta.

Šverc cigareta kojim je budžet Crne Gore oštećen za 40 miliona eura je, pored kompanije ,,Lončar šped“, pokrivan i dokumentacijom inostrane kompanije ,,Konrad Delaver“. Optuženi Leković, kako se osnovano sumnja, za sebe odredio da daje novac službenim licima da u okviru službenih dužnosti izvršavaju radnje koje ne bi smjeli da izvrše, pa je optuženi Ševaljević M., kako se osnovano sumnja, prihvatio da u okviru ovakve kriminalne organizacije u cilju ostvarenja kriminalnog djela izvršava uputstva i naredbe članova kriminalne organizacije, da upravlja teretnim prevoznim sredstvima namijenjenim za izvršenje krivičnih djela, da utovara, prevozi i krijumčari cigarete iz slobodne carinske zone Luke Bar preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora, prevozi neocarinjenu robu - cigarete na nepoznate lokacije u Crnoj Gori radi dalje prodaje na »crnom« tržištu u Crnoj Gori, predaje falsifikovanu dokumentaciju nadležnim organima i to potvrda o navodnom uskladištenju cigareta u slobodnu carinsku zonu Luke Bar, navodno izdate od skladišta 25 »Port of Adria«.

Takođe, optuženi Ševaljević M. je osnovano sumnjiv da je dana 28.04.2018.godine neevidentiranu robu- cigarete na osnovu neistinitog zapisnika o izvršenom pregledu robe, koja se uvozi na teritoriji Crne Gore utovario na kamion i od ovlašćenog lica preduzeća »Lončar Šped« DOO dobio falsifikovanu potvrdu o navodnom uskladištenju cigareta u skladište br.25 » Port of Adria« kako bi prošli kontrolu na izlazu iz slobodne carinske zone i prikazali da izlaze kao prazan iako je bio utovaren. Nakon čega je izbjegavajući mjere carinskog nadzora akciznu robu –cigarete krijumčario preko carinske linije kako bi tako neocarinjenu robu prodao na »crnom« tržištu predajući lažne isprave – potvrdu o uskladištenju predmetnih cigareta, zatim tako neocarinjenu robu rasturao radi dalje prodaje prevozeći je na nepoznatu lokaciju gdje su je nepoznati članovi kriminalne organizacije prodavali na »crnom« tržištu. Osnovana sumnja proizilazi iz materijalno finanasijske dokumentacije o poslovanju preduzeća »Conrad« i »Ločar Šped« u slobodnoj carinskoj zoni Luka Bar, iz poslovne dokumentacije Uprave carina o prenosu prava vlasništva nad cigaretama i poslovne dokumentacije pravnog lica »Port of Adria« prema kojima je preduzeće »Lončar Šped« registrovano u 2017.godini od strane izvjesnog L. P.državljanina Republike Slovenije koji je prilikom osnivanja preduzeća uz zahtjev predao i pasoš i ličnu kartu na svoje ime. Iz dopisa NCB Interpol Ljubljana proizilazi da su predmetna dokumenta izdata sasvim drugim osobama. Preduzeće »Conrad« je u periodu od maja do početka avgusta 2018.godine kupovalo cigarete u od oko 44 hiljade paketa, te da je prilikom svake kupovine cigarete transportovalo u skladište br.25 gdje bi cigarete trebele da se nalaze i danas, jer iz dokumentacije Uprave carina proizilazi da predmetna roba – cigarete koje su vlasništvo preduzeća »Conrad« nijesu napuštale slobodnu carinsku zonu…

Za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje terete se Petar Milutinović (35), Gojko Leković (66), Radovan Bajković (56), Stefan Vujačić (24), Vojin Leković (35), Ivan Niković (36), Đorđije Đurašković (33), Nikola Masoničić (32), Saša Čelebić (43), Andrija Matanović (37), Marko Ševaljević (42), Dragan Ševaljević (37), Mileta Mićović (28), Elvis Nišić (32), Boško Čelebić (36), Nebojša Čelebić (42), Milutin Šoškić (54), Irena Jovanović (54), Anđelka Dabanović (56), Vesna Kovač (65), Staniša Ivanović (28) i pravno lice Conrad Atlantis ltd iz Delavera.

Bonus video: