Sinđelića spasavaju od robije?

Iz MUP-a najavili da će do kraja sedmice odlučiti da li će Crna Gora odobriti azil svjedoku saradniku u postupku “državni udar”
16945 pregleda 62 komentar(a)
U Istražnom zatvoru čeka odluku: Sinđelić, Foto: Savo Prelević
U Istražnom zatvoru čeka odluku: Sinđelić, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo unutrašnjih poslova do kraja sedmice odlučiće da li će Crna Gora odobriti azil Saši Sinđeliću, svjedoku saradniku u postupku “državni udar”.

To su “Vijestima” odgovorili iz Vladinog resora kojim rukovodi Mevludin Nuhodžić. “Shodno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite Saše Sinđelića, Ministarstvo unutrašnjih poslova je sprovelo ispitni postupak, tj. obavilo intervju sa imenovanim licem i u toku naredne sedmice će donijeti na zakonu zasnovanu odluku”, odgovoreno je “Vijestima” 6. septembra.

Tog dana Viši sud u Podgorici odlučio je da su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje srpskog državljanina Hrvatskoj.

Sinđelića Hrvatska traži zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godinu, izrečene presudom Županijskog suda za teško ubistvo i krađu.

Na to rješenje Sinđelić ima pravo žalbe Apelacionom sudu, a konačnu odluku o tome da li će naredne dvije decenije provesti u hrvatskom zatvoru donijeće Ministarstvo pravde na čelu sa Zoranom Pažinom.

Svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora, 1. jula podnio je zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite u Crnoj Gori.

Javnost o tome prvi je obavijestio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tokom rasprave sa opozicijom u državnom parlamentu, navodeći tada da je ovaj na to bio primoran zbog progona određenih struktura u Srbiji.

Prilikom odlučivanja o osnovanosti zahtjeva za međunarodnu zaštitu, Ministarstvo će cijeniti do detalja sve zakonske uslove, činjenice i okolnosti u vezi sa licem koje tu zaštitu traži, a posebno cijeneći navode o osuđivanosti ovog lica”, saopštili su ranije iz MUP-a

Sinđelić je pritvoren desetak dana nakon što su iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske saopštili “Vijestima” da im crnogorske vlasti dvije godine ne odgovaraju na zahtjev za izručenje čovjeka koji je u toj državi pravosnažno osuđen zbog ubistva.

Istog dana, iz MUP-a su saopštili da je od vlasti u Podgorici tražio međunarodnu zaštitu.

Sinđelić je prethodno u Beogradu javno govorio da je pobjegao iz Crne Gore, kako bi sačuvao živu glavu od tužilačko-policijskog progona i da je status svjedoka saradnika stekao lažima.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda prvobitno je odbilo zahtjev Hrvatske za izručenje Sinđelića, a tu odluku potvrdio je i Apelacioni sud.

Obrazložili su da je zahtjev odbijen jer je taj srpski državljanin bio nedostupan crnogorskim pravosudnim organima, pa mu nije mogao biti određen ekstradicioni pritvor.

Naveli su da se Sinđelićevo prisustvo nije moglo obezbijediti zbog toga što se u vrijeme donošenja prvostepene i drugostepene odluke 22. aprila, odnosno 10. juna 2019. godine, nije nalazio u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske objasnili su “Vijestima” da su 1. juna 2017. godine Crnoj Gori podnijeli molbu za izručenje srpskog državljanina Sinđelića, ali da im je 12. jula iste godine odgovoreno da je protiv njega u toku kazneni postupak zbog kaznenih djela počinjenih na području Crne Gore i da je zbog njegovog specifičnog statusa svjedoka saradnika, nužna njegova prisutnost do okončanja kaznenog postupka.

“Daljih obavijesti o postupanju nadležnih tijela Crne Gore, unatoč našem opetovanom traženju, nemamo”, saopšteno je 21. juna “Vijestima” iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske. Najviše zahvaljujući Sinđelićevom svjedočenju, gotovo svi optuženi u slučaju “državni udar” nepravosnažno su osuđeni na zatvorske kazne, a među njima i dvojica opozicionara Andrija Mandić i Milan Knežević.

Bonus video: