Širi li se istraga na stečajne upravnike i sudije: Ko je sljedeći za hapšenje?

Pregledom Centralnog registra Pirvrednog suda, vidi se da su neke firme, čiji su vlasnici pod istragom SDT-a, u stečaju ili je pokrenut postupak za likvidaciju preduzeća
5614 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje Marine Perović, Foto: TV Vijesti
Privođenje Marine Perović, Foto: TV Vijesti

Nakon hapšenja načelnice Poreske uprave Podgorica, inspektora te institucije i dva službenika Ministarstva finansija, ključno pitanje je da li će se istraga Specijalnog tužilaštva u predmetu “Klap”, proširiti i na stečajne upravnike i stečajne sudije Privrednog suda, koji su vodili postupke u firmama iz krivične prijave za milionske malverzacije u kojima je oštećena država.

Pregledom Centralnog registra Pirvrednog suda, vidi se da su neke firme, čiji su vlasnici pod istragom SDT-a, u stečaju ili je pokrenut postupak za likvidaciju preduzeća.

SDT već mjesecima istražuje - kako je funkcionisao način fiktivnog otvaranja firmi, a potom i proces lažnih stečaja u sestri firmi - kako bi se izbjeglo plaćanje poreza državi, odnosno, naplata izlaznog PDV-a.

“Vijesti” su nedavno obajvile da SDT vodi izviđaj u vezi s malverazacijama oko lažnih stečaja, ali i načina naplate PDV-a, koji su kako se sumnja omogući odgovorni u Ministarstvu finansija, ali i Poreskoj upravi.

Službenici policijskog Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, juče su priveli načelnicu Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislavu Bebu Martinović, ali i Marinu Perović, savjetnicu guvernera Centralne banke Radoja Žugića i bivšu državnu sekretarku u Ministarstvu finansija...

U akciji Specijalnog državnog tužilaštva, lisice na ruke stavljene su i poreskoj inspektorki Nevenki Đurović i rukovoditeljki Odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave PJ Podgorica Rajki Simonović. Uhapšeni državni službenici i odgovorni u šest privatnih kompanija, osnovali su kriminalnu organizaciju sa zadatkom da državu oštete nezakonitim povraćajem poreza na dodatu vrijednost (PDV), tvrde iz Uprave policije.

Iz te instutucije konstatovali su da su okrivljeni, u periodu od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine, budžet Crne Gore oštetili su za više od 3,5 miliona eura.

“Na način što će im se u postupku inspekcijskog nadzora od strane Poreske uprave, kao valjane priznati fakture za robu i usluge koje stvarno nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene, koje će biti ispostavljene od pravnih lica koje su osnivali drugi članovi ove kriminalne organizacije. Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a”.

U saopštenju se navodi da su Perovićeva i samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, nezakonito obustavili upravni postupak naplate poreza jednoj privatnoj firmi, kao članovi drugostepene komisije tog Vladinog resora: “I onemogućili državu Crnu Goru da naplati porez u iznosu većem od 400.000 eura, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu”.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i pet službenika podgoričke Poreske uprave i šest odgovornih lica u pravnim licima: supervizor te područne jedinice Persa Novaković, samostalni savjetnik Aleksandar Radulović i poreski inspektori Brano Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić.

U prekjučerašnjoj akciji uhapšeni su direktor bjelopoljske firme “Braća Kolić” Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik firme “Migi” iz Bijelog Polja Tamara Kovačević i odgovorno lice firme “Okov” iz Podgorice Bojan Rašović.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Saša Jokić osnivač firme “Viner” iz Danilovgrada, Bojan Petričević - zastupnik firmi “A kop” i “PS gradnja” i “A kop mne”, K. D. zastupnik firme “Trend trade” iz Podgorice, Špiro Nilević osnivač i zastupnik firme “Dea”, kao i Dejan Lakić i Ivan Vuković, kao i tri pravna lica shodno Zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih lica: “Braća Kolić”, “Migi”, “Trend trade”... SDT je akcije “Klap” i “Vardar” pokrenula prošle godine, kada je uhapšeno više vlasnika firmi zbog utaje poreza i naplate fiktivnog PDV-a.

Bonus video: