Slovenija neće izručiti Samardžića Crnoj Gori - Vijesti.me
SLUČAJ ZASTARIO

Slovenija neće izručiti Samardžića Crnoj Gori

Okružni sud u Ljubljani prvo je odlučio da izruči Samardžića, ali je njegov novi advokat u novembru prošle godine podnio uspješnu ustavnu žalbu. U decembru je Vrhovni sud odustao od izručenja, navodeći da postoji rizik od krvne osvete nad Samardžićem u zatvoru u Crnoj Gori

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Slovenija neće izručiti Božidara Samardžića, 40-godišnjeg državljanina Crne Gore, uhapšenog prošlog septembra poslije 19 godina provedenih u bjekstvu, piše današnji Večer.

Iako su slovenačke vlasti u početku planirale da izruče Samardžića Crnoj Gori, gdje se suočava sa kaznom od 20 godina zatvora zbog ubistva, sada su potvrdile da je slučaj zastario.

Samardžić je u Sloveniji proveo 11 mjeseci u zatvoru, nakon što ga je slovenačka policija prošle godine uhapsila na osnovu međunarodne potjernice, ali je sada pušten i čeka odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevu za azil, prenio je STA.

U skladu sa slovenačkim zakonskim odredbama koje se još primjenjuju na slučaj Samardžić, pojedinac ne započinje izdržavanje zatvorske kazne u slučaju da je od presude prošlo više od 15 godina.

Rok zastarijevanja u Crnoj Gori je, kako se navodi, 30 godina.

Okružni sud u Ljubljani prvo je odlučio da izruči Samardžića, ali je njegov novi advokat u novembru prošle godine podnio uspješnu ustavnu žalbu.

U decembru je Vrhovni sud odustao od izručenja, navodeći da postoji rizik od krvne osvete nad Samardžićem u zatvoru u Crnoj Gori.


Vidi sve komentare