Slučaj "Karbon": Narednih dana još jedna optužnica protiv Duška Kneževića?

Tužilaštvo je, tokom konferencije održane krajem januara, u razrađenoj šemi objasnilo kako su IBM i Atlas banka posredstvom „Global Karbona“ omogućavali kreditno zaduženjevećem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona
20456 pregleda 17 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.05.2019. 17:13h

Specijalno tužilaštvo, privelo je kraju još jednu u nizu istraga protiv odbjeglog predsjednka Atlas Grupe Duška Kneževića, pa će druga po redu optužnica protiv njega Višem sudu će biti dostavljena narednih dana.

Kako saznaje Televizija Vijesti, riječ je o slučaju javnosti poznatom kao „Karbon“, gdje je Knežević osumnjičen da je zajedno sa svojim saradnicima, preko IBM banke utajio 1,9 miliona eura poreza. A njegovi saradnici su osumnjičeni: Brankica i Biljana Bašović, Đorđe Đurđić i Marko Nikolić.

Tužilaštvo je, tokom konferencije održane krajem januara, u razrađenoj šemi objasnilo kako su IBM i Atlas banka posredstvom „Global Karbona“ omogućavali kreditno zaduženjevećem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona.

Kako je tada saopšteno, Knežević se sumnjiči da je sačinio kriminalni plan da formira pravna lica na teritoriji Crne Gore, čiji su osnivači povezana pravna lica i poslovne banke koje u ta pravna lica ulažu sopstvena novčana sredstva, koja će biti korišćena na nezakonit način.

"Tako što će se putem ugovora o kreditu, oročenih namjenskih depozita, zajma i kupoprodaje akcija, ta novčana sredstava nezakonito transferisati drugim povezanim pravnim licima, pri čemu je za sebe odredio ulogu da daje uputstva članovima kriminalne organizacije o radnjama koje u vezi navedenih pravnih poslova treba da preduzmu, a pripadnici kriminalne organizacije, radi realizacije kriminalnog plana su sprovodeći upustava organizatora kriminalne grupe preduzimali radnje kojima su načinili štetu osnivaču IBM i pravnom licu GK a pravnim licima FI, AG, RTV, RTM, ASB, i MGIHL pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.942.000,00 eura", saopšteno je iz Tužilaštva 21. januara ove godine.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, karbon nikad nije kupljen, krediti su završili kao depoziti povezanih pravnih lica u Francuskoj i na taj način izbjegnuto je plaćanje poreza i doprinosa.

Bonus video: