Spreman da se javno izvini za prijetnje novinaru "Vijesti"?

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopštili su da je Selović u stanici lokalne policije priznao da je poslao poruku novinaru Adroviću, ali ne kao prijetnju, već kao drugarski savjet
11823 pregleda 18 komentar(a)
Samir Adrović, Foto: Vijesti
Samir Adrović, Foto: Vijesti

Pušten je da se brani sa slobode Ulcinjanin Samir Selović, koji je novinaru “Vijesti” Samiru Adrovićuu nedjelju prijetio batinama.

Selović je uhapšen u ponedjeljak, a zatim sproveden na saslušanje kod osnovnog državnog tužioca u Ulcinju Faruka Resulbegovića.

Njemu se stavlja na teret da je počinio krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni je na saslušanju kazao da je emotivno i impulsivno reagovao i da se kaje zbog svega što se desilo.

“Kazao je da je u pitanju afekat i da je spreman da se javno izvini zbog prijetnji novinaru”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopštili su da je Selović u stanici lokalne policije priznao da je poslao poruku novinaru Adroviću, ali ne kao prijetnju, već kao drugarski savjet.

Nakon prikupljenih obavještenja o događaju je upoznat ODT iz Ulcinja koji se izjasnio da u radnjama S.S. ima elemenata krivičnog djela ‘’Ugrožavanje sigurnosti’’ iz člana 168 stav 1 KZ CG koji je lišen slobode dana 8. 7. 2019. godine u 11.25 časova zbog sumnje da je počinio navedeno krivično djelo na štetu novinara ND ‘’Vijesti’’ Samira Adrovića i oko 20.20 časova sproveden je kod ODT koji ga je nakon saslušanja oslobodio daljeg zadržavanja. Selović je otac četvoro djece i brat je imama Jetmira Selovića.

Prijetnje putem društvene mreže Fejsbuk uslijedile su jer je Selović bio nezadovoljan načinom izvještavanja o događaju u Šasu, gdje je u nedjelju služena liturgija povodom Ivanjdana, na platou ispod crkve Svetog Jovana kod Vladimira.

“Samire imenjače, bilo bi dobro da malo bolje napišeš naslov za ‘Vijesti’, nemoj da pokažeš javno licemjerstvo... Budi pristojan novinar kako treba, a ne lažan, da bi nekome legao za srce. Da ne bude od mještana da dobijaš batine sljedeći put, pa da zapamtiš Šas za sva vremena”, napisao je na Fejsbuku imamov brat.

Novinar Adrović rekao je da nije prijatno kada prijeti neko koga nikada nije sreo, ni upoznao. “Osjećaj nelagode je veći ako prijetnje dolaze sa društvenih mreža. Ono što se u prijetećem tekstu na FB-u može primijetiti, jeste da problem osobe koja je uputila prijetnje nisu ni Samir Adrović, ni Vijesti, niti naslov izvještaja sa liturgije. Problem je događaj u Svaču i ja tu ne mogu pomoći, jer me obavezuje kodeks. Unespokojava i stvara osjećaj ugroženosti, to što su prijetnje iznijete u ime jedne cijele zajednice, koja se nije ogradila od njih”, kazao je juče Adrović.

Skup u Svaču obezbjeđivao je veliki broj policajaca u uniformi i civilu. Liturgija pred oko 200 vjernika protekla je bez incidentata, uprkos tenzijama koje su prethodile okupljanju.

Procjenjujući bezbjednosnu situaciju i uzevši u obzir iskustvo iz prošle godine, kada su mještani imali verbalni sukob sa mitropolitom Amfilohijem, Uprava policije prije par dana zabranila je okupljanje vjernika unutar sakralnog objekta, a na zaključanoj kapiji na putu koji vodi do crkve bili su pripadnici policije.

Savjet: Puna podrška novinarima

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije pozdravili su juče i javno pohvalili brzu i efikasnu reakciju Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj i policijskih službenika tamošnje Stanice kriminalističke policije povodom prijetnji i ugrožavanja bezbjednosti novinara Adrovića. “Savjet ocjenjuje da rad novinara postaje izazovan i rizičan u manjim sredinama koje se suočavaju sa podjelama po određenim društvenim pitanjima. Novinari tako, zbog svog objektivnog izvještavanja, postaju mete kriminalnog ponašanja čija je namjera da budu zaplašeni i ućutkani. Novinari koji rade slobodno i bez straha su ključni za demokratiju u Crnoj Gori i zato građanska kontrola policije ima poštovanje prema novinaru Samiru Adroviću i iskazuje punu podršku njegovom i radu svih urednika i novinara ND Vijesti”, saopšteno je juče iz Savjeta, na čijem je čelu Aleksandar Saša Zeković.

Konstatovali su da bezbjednost svih novinara predstavlja prioritetno pitanje u Upravi policije i da oni prepoznaju riješenost direktora te institucije Veselina Veljovića da se osigura efikasna zaštita i nesmetan rad novinara.

Bonus video: