Srbija spasava Oliveru Ilinčić

Marovićeva “desna ruka” u navodnim višemilionskim malverzacijama, van domašaja pravde zbog pogrešnog tumačenja zahtjeva za izručenje
24281 pregleda 8 komentar(a)
Kupovali zemljišne komplekse od Petrovca do Budve, Foto: Shutterstock
Kupovali zemljišne komplekse od Petrovca do Budve, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2020. 21:11h

Pogrešnim tumačenjem načina izvršenja krivičnog djela, Srbija pokušava da spasi kazne osumnjičenu za višemilionske malverzacije u Budvi, Oliveru Ilinčić.

To je, indirektno, poručio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Srpski pravosudni organi još ranije su saopštili da neće izručiti Crnoj Gori nekadašnju savjetnicu šefa državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i njegovu poslovnu partnerku, osumnjičenu za milionske malverzacijea.

Tada su obrazložili da krivično djelo na organizovani način koje Specijalno državno tužilaštvo stavlja na teret Oliveri Ilinčić - “ne predstavlja krivično djelo iz oblasti organizovanog kriminala po zakonu Republike Srbije”. Katnić je prošle sedmice objasnio zašto je ona još van domašaja pravde:

“Tražili smo i O. I. koja je napravila ozbiljna krivična djela do stepena osnovane sumnje u Budvi... Mi vodimo ovu proširenu istragu i tamo je pisalo da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja u privredi, izvršeno na organizovan način. Oni su nam odgovorili da oni nemaju to krivično djelo. To je pogrešno. Dakle, imaju isto kao i mi, a ovo je način izvršenja”, rekao je Katnić na konferenciji za medije.

Objasnio je da način izvršenja može biti jedan izvršilac ili saizvršioci kad ih je više, zatim podstrekač ili pomagač. “To je saizvršilaštvo u užem smislu i može biti izvršeno na organizovan način. Oni su pogrešno, po meni, protumačili. Imaju pravo, to je samostalna država, da tumače da je to krivično djelo, a ne način izvršenja, ali nije i mi nijesmo dobili jednog ozbiljnog izvršioca krivičnog djela i ne možemo da razriješimo još neka pitanja u tom predmetu. U ovom slučaju takođe nam nije izručen počinilac, iako su svi uslovi ispunjeni”, kazao je on.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) početkom avgusta prošle godine podiglo je optužnicu protiv Ilinčićeve i još šest osoba, zbog višemilionskih malverzacija u slučajevima u javnosti poznatim kao “Property investment” i “Krapina”.

Podgorički Viši sud im je krajem prošle godine vratio optužnicu na dopunu.

Ilinčićeva je svojevremeno bila Marovićeva desna ruka - osnovala je mrežu od četiri firme koje su kupovale zemljišne komplekse na pjeni od mora, od Petrovca do Budve, uzimajući milionske kredite kod banaka, koji do danas nijesu vraćeni.

U tom poslu, prevarili su i mještane...

Nekadašnja Marovićeva savjetnica je, po tvrdnjama tima kojim rukovodi Katnić, prihvatila nalog odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe - da osnuje kompaniju “Property investments” preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana.

Olivera Ilinčić
Olivera Ilinčić(Foto: Vijesti)

Istražitelji sumnjaju da je njena kriminalna grupa uspjela da prevari i banke i mještane.

Firma preko koje su ih varali još gazduzje zemljišnim kompleksom od devet hiljada kvadrata u Lučicama.

Upravo preko “Property investmensa” zaključivani su kupoprodajni ugovori za poslove kojima je oštećena Opština Budva.

“Okrivljena Ilinčić, po uputstvima Svetozara Marovića je u toku 2007. godine, angažovala J. S. da u njeno ime i za njen račun na teritoriji Crne Gore osnuje preduzeće Property investment i za izvršnog direktora postavi K. P. Nakon toga je Marović vrbovao S. D. čija je uloga bila da pronalazi prodavce nepokretnosti na teritoriji Budve i o tome obavještava Ilinčić”, piše u optužnici.

Pod lupom SDT-a je milionska kupovina zemljišnog kompleksa od 21.000 kvadrata nadomak Svetoga Stefana, za šta se firma Property investments kod jedne podigla kredit od sedam i po miliona eura.

Optužnicoma su obuhvaćena i četiri optinska službenika koji su na tenderima prihvatali neispravne ponude te firme.

Ilinčić je dva puta saslušavana u tužilaštvu - prije šest godina u aferi Košljun, a godinu kasnije objašnjavala je kako je novac mještana nadomak Svetog Stefana, koji su imali na računima u Prvoj banci, završio na računu njene kompanije.

U prvoj istrazi saslušana je zbog preprodaje opštinskih 27 hiljada kvadrata na brdu iznad Budve.

Za Svetozarom Marovićem i Oliverom Ilinčić crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu.

Marović se, navodno, već četvrtu godinu liječi u Beogradu, izbjegavajući na taj način četvorogodišnju robiju u Crnoj Gori.

Srbija uporno izbjegava da ga isporuči, iako su crnogorske državne institucije u više navrata insistirale na tome.

Milioni posvađali nekad najbliže saradnike

Višemilionski poslovi kojima su oštećeni građani, Opština Budva, banke i država, navodno su posvađali nekad najbliže saradnike Marovića i Ilinčićevu.

To je ranije tvrdio Podgoričanin sa potjernice Veselin Mujović, navodeći da je svojevremeno pokušavao da riješi spor između njih, “težak” 12 miliona eura. Mujoviću se sudi zbog optužbi da je Maroviću na prevaru uzeo 890.000 eura, nudeći mu pomoć u istragama koje je SDT vodilo protiv njega i članova njegove porodice.

On je, ranije, u sudnici ispričao da ga je Ilinčićeva opunomoćila da riješi taj spor, ali i da je tako saznao za brojne nezakonitosti koje su se ticale finansijskih malverzacija vrijednih 400.000.000 eura.

Tvrdio je i da je Maroviću tada zakazao sastanak sa Katnićem:

“I znam da se prilikom tih razgovora on saglasio da prizna krivicu, odleži pet godina zatvora i vrati osam miliona eura”. Tada je rekao i da ih je oboje prijavio kada je shvatio da ga lažu “i oboje razmišljaju da angažuju ljude da likvidiraju suprotnu stranu”.

Hipoteke ne pomažu Opštini da naplati porez

Uprkos upisanim hipotekama, Opštini Budva praktično su svezane ruke da naplati oko miliona eura duga za porez na nepokretnosti četiri firme koje je kontrolisala Ilinčićeva.

Oko pola miliona eura duguje im firma “Property investments” čiji osnivači su sakriveni iza firme “Blunt Internacional” sa dalekih Britanskih djevičanska ostrva.

Izvršna direktorica te kompanije je Katarina Radišević.

Hipoteka je upisana i na imovinu firme “Good location properties”, koja na periferiji Budve, na lokalitetu Velje ploče, u svom vlasništvu ima ogromni zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata.

Tu firmu, koja za porez duguje više od 260.000 eura, osnovala je istoimena kompanija sa Floride, a izvršna direktorka je Tamara Radišević.

Uprkos hipoteci upisanoj na devet hiljada kvadrata zemlje u Lučicama, Opština Budva nije uspjela da naplati 120.000 eura poreskog duga od “Adriatic investments”, treće firme povezane sa Ilinčićevom i Marovićem.

Banka, koja je prethodno odobrila kredit toj kompaniji, zemljište je, na javnoj aukciji, prodala HTP Vila Oliva. Četvrta firma - “Fifith avenue” toj Opštini duguje oko 120 hiljada eura poreza.

U dvije te firme Privredni sud uveo je stečaj.

Bonus video: