Stan koji država uzima Maroviću je već založen

Na stan je još u avgustu 2014. upisana hipoteka, na ime pozajmice u iznosu od 236 hiljada eura koju je Miloš Marović uzeo od Petra Miloša
13713 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi penthaus, Foto: Vuk Lajović
Zgrada u kojoj se nalazi penthaus, Foto: Vuk Lajović

Država Crna Gora imaće veliki problem kada bude oduzimala mansardu od 193 kvadrata Budvaninu Milošu Maroviću, jer je sin odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, komforno potkrovlje zgrade nadomak Autobuske stanice, još prije pet godina založio kod svoga sugrađanina Petra Miloša.

Na stan je još u avgustu 2014. upisana hipoteka, na ime pozajmice u iznosu od 236 hiljada eura koju je mlađi Marović uzeo od Miloša.

“Hipoteka u iznosu od 236.000 u korist Petra Miloša sa zabranom otuđenja i opterećenja nepokretnosti bez hipotekarnog povjerioca”, piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid. Hipoteka na atraktivnu nekretninu je još aktivna.

Viši sud u Podgorici je početkom decembra od osuđenog Miloša Marovića trajno oduzeo stan za koji su prihvaćeni dokazi Specijalnog državnog tužilaštva da ga je stekao kriminalom. Ukoliko Apelacioni sud, kome je još ostalo da se žali, bude presudio i oduzeo stan mlađem Maroviću, država će po svoj prilici morati Miloševom prijatelju da isplati pozjamljenih 236 hiljada eura.

Mansarda je u stvari dio luksuznog dupleksa od 400 kvadrata u kome su živjeli Miloševi roditelji - Svetozar i Đorđina.

Dupleks čini potkrovlje od 193 kvadrata zajedno sa stanom ispod nje na petom spratu od 287 kvadrata. Stan je jedna cjelina, međusobno povezani spratovi i luksuzno je opremljen, a Marovići su ga, nakon što su porodično otišli za Beograd, od kada se nijesu vraćali u Crnu Goru, neformalno prodavali za milion eura.

Stan na petom spratu od 287 kvadrata uknjižen je formalno na građevinsku firmu MF Invest, u kojoj Miloš ima pet odsto kapitala.

Viš sud odbio je zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva kojim je traženo da se od Miloša Marovića oduzme pravo svojine na zemljištu u Mrčevom polju, kao i da se oduzmu nekretnine njegove supruge Tamare u Tivtu, kao i zaplijeni stan od 123 kvadrata, poslovni prostor od 40 kvadrata i garaža od 18 kvadrata njegovog šuraka Ivana Popovića.

Otac i sin već dvije godinu nalaze se u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni. Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo, te je podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi. Svetozar se i dalje nalazi na psihijatrijskom liječenju, a čeka ga kazna zatvora od četiri godine.

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin je nedavno insistirao tokom bilateralnog sastanka sa ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović u Beogradu da Svetozar Marović bude izručen Crnoj Gori radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen.

„Iako dva ministarstva u mnogim oblastima imaju blisku i kvalitetnu saradnju, izručenje lica koja su okrivljena ili osuđena za teška krivična djela, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, treba da bude samo dodatna potvrda čvrstih partnerskih odnosa”, saopštio je tada Zoran Pažin.

Iako srpske državne službe navodno ne mogu da pronađu Marovića, on već dvije i po godine živi sa svojom porodicom u stanu na Vračaru u Njegoševoj ulici, gdje su i nastajale brojne fotografije koje su osvanule na društvenim mrežama. Svetozar Marović uspješno izbjegava pune dvije godine da Opštini Budva isplati 1,1 miliona eura sudske kazne.

Lokalna uprava ne može ni da zaplijeni zemlju koju je založio kao garanciju da će novčanu kaznu, zbog sopstvenog priznanja da je bio šef OKG koja je u više korupcionaških afera oštetila Budvu, izmiri svome rodnom gradu milionsku kaznu. Za sada je samo blokadom dijela njegove panzije u budždet Opštine prešlo nešto više od 4.000 eura.

Đina ostala bez vile, Sveto odmah prodao stan

Država se zvanično u maju uknjižila na luksuznu četvorospratnu luksuznu vilu u budvanskom naselju Babin Do, koju je zaplijenila od Đorđine Marović, nakon što je dokazano da je izgradila kriminalnim novcem svoga supruga i sina.

Vilu u mirnom budvanskom naselju, kako je to sud utvrdio na osnovu dokaza koje je dostavilo Specijalno tužilaštvo, Marovićka je fiktivno prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću.

Sud nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile, što je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju atraktivne nekretnine.

Marovićeva je vilu u Budvi kupila još 2012. za 300.000 eura od proslavljenog fudbalskog radnika Miljana Miljanića. Kuću ruši, a iste godine u avgustu predaje Opštini Budva zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, koju dobija, nakon čega gradi raskošnu vilu.

Objekat, kako piše u katastarskoj evidenciji, raspolaže podrumom od 118 kvadrata, u suterenu se nalazi nestambeni prostor od 149 kvadrata, u prizemlju je stambeni prostor od 219 kvadrata, na prvom spratu je stan od 146 kvadata, dok je na drugom spratu stan od 75 kvadrata. Kuća ima dvorište od 500 kvadrata i voćnjak od 41 kvadrata.

Za razliku od sina i supruge Svetozar je uspio da dokaže da stan kod Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“ od 90 kvadrata nije stekao kriminalom. Odmah nakon što je sud dosudio takvu odluku, stan je preknjižen na Budvanku D.O. koja ga je kupila za 180 hiljada eura.

Bonus video: