Stanković: Državni tužioci da budu proaktivni i da sarađuju sa kolegama iz cijelog svijeta

Vrhovni državni tužilac je naznačio da borba protiv terorizma i ilegalnih migracija doprinosi stvaranju bezbjednijeg i ekonomski stabilnijeg i nezavisnog društva
2093 pregleda 2 komentar(a)
Stanković, Foto: Boris Pejović
Stanković, Foto: Boris Pejović

Državno tužilaštvo u narednom periodu insistiraće na na potrebi da pored klasičnog krivičnog postupka, državni tužioci budu osposobljeni za proaktivno djelovanje u odnosu na sofisticirane oblike kriminala i umrežavanje sa kolegama iz cijelog svijeta, kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković na Konferenciji predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca "Međunarodni terorizam i ilegalne migracije" koju organizuje Vrhovni sud Crne Gore u Bečićima.

“Živi dijalog, koji će narednih dana biti otvoren o ovim temama između kolega iz mnogih država, nema sumnje, umnogome će doprinijeti analitičkom sagledavanju ovih fenomena i nadam se, dati zaključke i smjernice za buduće udruženo djelovanje, jer kada je u pitanju ova tematika za sve nas mora važiti rimski princip – GENS UNA SUMUS (jedan smo rod)“, naveo je Stanković.

Vrhovni državni tužilac je naznačio da borba protiv terorizma i ilegalnih migracija doprinosi stvaranju bezbjednijeg i ekonomski stabilnijeg i nezavisnog društva, spremnog da cijelom svijetu pokaže spremnost za prihvatanjem univerzalnih vrijednosti i skrene pažnju na slavnu tradiciju crnogorske države.

U okviru Konferencije predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca Vrhovni državni tužilac održao je sastanak sa Glavnim tužiocima Mehmetom Akarkom (Turska), Peterom Poltom (Mađarska), Francem Plohom (Austrija), Dragom Šketom (Slovenija), Artom Markuom (Albanija) i Aleksandrom Lumezijem (Kosovo).

Stanković je istakao zadovoljstvo što su kolege posjetile Crnu Goru i posebno naglasio da je bliska saradnja pravosudnih organa ovih država vrlo značajna u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi i drugih teških krivičnih djela.

Sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja i iskustva o rezultatima ostvarenim u borbi protiv svih vidova kriminala kao i o mogućnosti produbljivanja saradnje između tužilaštava ovih država naročito u borbi protiv terorizma i suzbijanju ilegalnih migracija.

U uvodnom dijelu Konferencije, učesnicima su se obratili i Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde, Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova i Nj.E. Judy Rising Reinke, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori.

Međunarodna Konferencija je okupila najviše predstavnike krivičnih pravosuđa Crne Gore, Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Mađarske, Italije, Kosova, Kuvajta, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Platforma Konferencije predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca pruža jedinstvenu priliku za diskusiju o zajedničkim izazovima koje donese međunarodni terorizam i ilegalne migracije, razmjenu ideja i pronalaženje konstruktivnih rješenja kojim će se stvoriti uslovi za djelotvornu borbu protiv ovih vidova kriminala.

Bonus video: