Strah, očaj i fizičke vježbe

Juretić izolovan od ostalih zatvorenika, upravi zatvora i zaštitniku kazao da ga niko ne dira
21767 pregleda 12 komentar(a)
Privođenje Juretića u Više državno tužilaštvo (arhiva), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Privođenje Juretića u Više državno tužilaštvo (arhiva), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2020. 17:59h

Strah, nedostatak povjerenja, očaj - vjerovatno su natjerali pritvorenika Vladana Juretića da i juče negira da je zlostavljan u ćeliji, uprkos snimcima i operativnim podacima zatvorske uprave da se to mjesecima dešava unutar Istražnog zatvora.

To su ocijenili neki od sagovornika “Vijesti”, komentarišući djelove video-zapisa na kojima se vidi da uhapšenog građevinskog inspektora, cimeri iz Spuža maltretiraju dok ga tjeraju da radi “vježbe”...

Juretić je juče izolovan od ostalih pritvorenika, a u razgovoru sa službenicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija - ponovo je negirao da mu bilo ko pravi probleme i objasnio da je samoinicijativno radio vježbe zbog zdravstvenih problema.

O tom slučaju obaviještena je policija. Predmet je prethodno, na osnovu pisanja Vijesti, formiralo podgoričko tužilaštvo, po službenoj dužnosti. Istraživači kršenja ljudskih prava pozvali nadležne da hitno reaguju i spriječe dalje psihičko ili fizičko zlostavljanje bilo koga od pritvorenika.

“Vijesti” su u posjedu dva video-zapisa, na kojima se vidi kako pritvorenici tog inspektora tjeraju da radi vježbe - “da bere grožđe” ili mu vezanom naređuju da ne smije da padne, dok mu je uz tijelo, platnom pričvršćena tanka drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podsjeća na jabuku...

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran predmet povodom navedenog događaja”, odgovorila je Vijestima portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Ne zna da je fotografisan

Iz zatvorske uprave i juče su konstatovali da su u prethodnom periodu došli do operativnih saznanja koja su, između ostalog, ukazivala na sumnju da su prema Juretiću “nepropisno postupali” oni sa kojima je smješten u istoj prostoriji...

“U cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, nadležni su prvenstveno obavili razgovor i uzeli pisanu izjavu od pritvorenika V. J. u vezi sa postupanjem drugih pritvorenika prema njemu, kojom prilikom je imenovani negirao bilo kakav vid zlostavljanja, pritom navodeći da mu nije poznato da ga je neko fotografisao, dok je radio vježbe zbog zdravstvenih problema sa kičmom, niti da u sobi neko od pritvorenika posjeduje mobilni telefon”.

Juretić
Juretić(Foto: Boris Pejović)

Rekli su da su preduzeli i “i druge radnje i mjere” kako bi utvrdili da li je u konkretnom slučaju došlo do bilo kog oblika torture prema Juretiću, ali i okolnosti pod kojima je nastao snimak.

Konstatovali su da su zbog daljih provjera od “Vijesti” tražili snimke: “Koji se pominju, a na kojim kako se navodi su zabilježene scene mučenja pritvorenika”.

“O navedenom slučaju obavještena je i Uprava policije-OB Danilovgrad radi preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti, kao i Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koja se bavi zaštitom i praćenjem ljudskih prava lica lišenih slobode, čiji su predstavnici obavili razgovor sa pritvorenikom V. J.”

Saopštili su da je, u cilju temeljnog ispitivanja događaja, sa Juretićem ponovo obavljen razgovor: “Kojom prilikom je imenovani ostao dosljedan prethodnoj izjavi u kojoj negira bilo kakvo neprimjereno postupanje od strane drugih pritvorenika prema njemu, ponavjaljući da se radilo o vježbama koje on radi zbog zdravstvenih problema”.

Juretić je, dodali su, u međuvremenu smješten odvojeno od ostalih pritvorenih lica.

Reakcija nadležnih uslijedila je nakon što su “Vijesti” juče objavile da pritvorenog građevinskog inspektora cimeri iz zatvorske sobe navodno mjesecima zlostavljaju, ali da on odbija to da prizna službenicima Istražnog zatvora.

Na snimcima dostavljenim “Vijestima” vidi se kako pritvorenici inspektora tjeraju da radi vježbe - “da bere grožđe” ili mu vezanom naređuju da ne smije da padne, dok mu je uz tijelo, platnom pričvršćena tanka drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podsjeća na jabuku...

Kompromitacija sistema

Šef Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, saopštio je juče “Vijestima” da to tijelo nema nadležnost nadzora nad zatvorskim sistemom, ali i istakao da slučaj Juretića - zaslužuje stručni komentar u kontekstu sveukupne nacionalne borbe protiv torture: “Kojoj, kao nezavisno tijelo, prepoznatljivo doprinosimo”.

“Zatvorske vlasti su primarno istakle da nije bilo prijave i da se nije moglo ustanoviti neprimjereno ponašanje prema pritvoreniku. Takav formalistički pristup je neprihvatljiv ukoliko se istinski želi iskorijeniti tjelesna ili duševna tortura. Vidljivo je izostalo prepoznavanje odgovarajućih mjera kako bi se spriječilo ponovljeno dešavanje takvih situacija. Činjenica da ne postoji žalba ne oslobađa od odgovornosti i obaveze da se preduzme odgovarajuća istraga”, kazao je Zeković.

Zeković
Zeković(Foto: Arhiva Vijesti)

On je istakao da postojanje i plasiranje snimaka o različitim situacijama maltretiranja pritvorenih osoba - jasno govore da napori koji se preduzimaju nijesu još djelotvorni i efikasni.

“Tako se kompromituje zatvorski sistem i čini se nepouzdanim u pogledu bezbjednosti i zaštite ljudskih prava. To može postati i važan podatak kod međunarodne pravne saradnje. Neophodno je pokazati operativnu, ali posebno suštinsku profesionalnu inicijativu kako bi se unaprijedilo povjerenje u zatvorske vlasti jer tortura pogađa ne samo pritvorena i zatvorena lica, već i njihove porodice i društvo u cjelini. Činjenica da se ovi primjeri registruju i objavljuju izvan zatvorskog sistema jasno govori o postojanju straha i odsustvu povjerenja da će ta lica biti stvarno i zaštićena. Svaki oblik torture i zlostavljanja treba prepoznati kao namjeru da se pojedinac dovede u stanje očaja pa je zato neophodno da se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i država u cjelini posvete disciplinskoj odnosno krivičnopravnoj zaštiti pa i psihološkoj podršci žrtvama”, rekao je Zeković.

Hapšenje

Juretić i njegov kolega Zoran Bošković uhapšeni su 1. novembra, dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i investitora Boška Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku MORT-a (Boškoviću) kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Dan nakon emitovanja snimka, ostavku je podnio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Optužnicu protiv njih i Nenezića, podiglo je kotorsko Osnovno državno tužilaštvo - građevinski inspektori terete se za primanje, a biznismen za davanje mita...

Odbio pomoć Zaštitnika, tvrdeći da nije žrtva

Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava, juče su razgovarali sa Juretićem, ali je on odbio njihovu pomoć, tvrdeći da nije žrtva zlostavljanja.

“Postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja dobijenih iz današnjeg članka... Vijesti, jutros (smo) posjetili g. Vladana Juretića u Istražnom zatvoru Podgorica. On je negirao navode o zlostavljanju iz objavljenog teksta i s tim u vezi nije se saglasio da Zaštitnik dalje postupa”, navodi se u odgovorima zaštitnika.

Oni su podsjetili da se, na osnovu Zakona o Zaštitniku ljudksih prava i sloboda, postupak ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda pokreće povodom pritužbe ili po sopstvenoj inicijativi: “Pri čemu je za postupanje po sopstvenoj inicijativi neophodna saglasnost oštećenog”.

Dodali su da su razgovarali i sa predstavnicima uprave zatvora, koji su ih informisali o preduzetim radnjama u tom slučaju, u cilju osiguranja bezbjednosti pritvorenika.

Vujičić: Nadležni su morali ranije reagovati

Predstavnik Građanske alijanse Zoran Vujičić, rekao je da su državni organi bili dužni da odmah po saznanju za moguće zlostavljanje - istraže da li su ti navodi tačni: “A ako jesu, da preduzmu dalje mjere prema svim akterima i naravno, da Juretića prebace u drugu sobu dok se slučaj ne istraži do kraja”.

“Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Tužilaštvo i Ombudsman moraju odmah da se uključe i utvrde da li je to tačno, bez obzira što je Juretić potpisao da nije maltretiran. Crna Gora je u obavezi da svako lice koje se nalazi u institucijama zatvorenog tipa štiti i čuva, bez obzira po kom osnovu se nalaze u tim institucijama ili ustanovama. Postupak izolovanja Juretića i prebacivanja u drugu prostoriju je nužni korak, i bez obzira da li je incidentna situacija iz prethodnog perioda ili se sada dešava, u ovom predmetu je nužna hitnost postupka”, kazao je Vujičić.

Bonus video: