Sud: Malo je sedam mjeseci zatvora za Gojčevića

Ćetković odbacio sporazum o priznanju krivice, jer smatra da nije pravedan
9462 pregleda 4 komentar(a)
Oružje oduzeto od Gojčevića, Foto: Uprava policije
Oružje oduzeto od Gojčevića, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 16.01.2020. 08:43h

Sudija Osnovnog suda Rade Ćetković nije prihvatio sporazum o priznanju krivice koji su potpisali osnovna državna tužiteljka Maja Jovanović i okrivljeni Marko Gojčević, koji se tereti za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Predloženim sporazumom Gojčević bi zbog tog krivičnog djela u zatvoru proveo sedam mjeseci. Ćetković je kazao da to ne bi bilo sa interesima pravednosti, jer takva sankcija “ne bi odgovarala svrsi”.

Ćetković je takvu odluku donio nakon što je, čitajući izvod iz kaznene evidencije okrivljenog, naveo više krivičnih djela za koja je osuđivan u proteklom periodu.

Gojčević, kojeg je policija označila kao člana jednog od barskih kriminalnih grupa, lišen je slobode krajem novembra u podgoričkom naselju Zabjelo. Tada je policija kod njega pronašla pištolj marke “cz” sa obrisanim fabričkim brojem i 15 komada municije za to oružje.

Gojčević je dva puta ranije osuđivan za isto krivično djelo. Jednom je zbog nedozvoljenog držanja oružja odležao tri mjeseca, dok je drugi put zbog istog krivičnog djela u Sarajevu bio osuđen na godinu dana zatvora. Uz to, kako je naveo Četković, više puta je osuđivan na zatvorsku kaznu zbog nasilničkog ponašanja, ugrožavanja sigurnosti, nanošenja tjelesnih povreda i učestvovanja u tuči.

“Kazna predviđena sporazumom ne odgovara interesima pravičnosti, jer je okrivljeni i ranije osuđivan zbog istiog krivičnog djela, kao i drugih djela ugrožavanja javnog reda i mira”, kazao je Ćetković.

Jovanović je kazala da je Gojčević potpisao sporazum dobrovoljno, bez pritisaka, a da je sve dogovoreno uz prisustvo njegovog pravnog zastupnika - advokata Miloša Vuksanovića.

Tvrdi da se prilikom određivanja zatvorske kazne vodila njegovom ranijom osuđivanosti, ali i teškom životnom i materijalnom situacijom u kojoj se nalazi.

“Prilikom određivanja visine krivične sankcije - zatvorske kazne tužilac je kao otežavajuću okolnost uzeo u obzir raniju osuđivanost okrivljenog. Kao olakšavajuću okolnost uzeo je u obzir da živi u vanbračnoj zajednici i da je lošeg imovinskog stanja”, pojasnila je Jovanović.

Na pitanje Ćetkovića, Gojčević je potvrdio da je svojevoljno, bez ičijeg pritiska potpisao sporazum, kao i da je dobrog psihičkog stanja, da ne konzumira psihoaktivne supstance ili alkohol, jer vodi sportski život.

Ćetković je, nakon što je odbio sporazum, kazao da stranke u postupku, tužilaštvo i odbrana, mogu izjaviti žalbu na njegovu odluku, a tom pravnom lijeku odlučivaće sudsko vijeće.

Gojčević je, prema policijskoj evidenciji, bezbjednosno interesantna osoba, a navodno je pripadao kriminalnoj grupi kojom je nekad rukovodio pokojni Armin Muša Osmanagić.

Policija je nakon hapšenja Gojčevića saopštila da su na više lokacija koje je navodno koristio pronašla municiju, dva punjača ručnih radio-stanica, zaštitni prsluk - pancir, dva mobilna telefona sa visokim stepenom kripto zaštite, 5.000 eura u kešu...

Bonus video: