Sud poništio odluku o Čobeljićevom penzionisanju

Čobeljić je u januaru 2018.godine podnio tužbu Upravnom sudu protiv odluke Vladine Komisije za žalbe,koja je odbila njegovu žalbu na prijevremeno penzionisanje
6313 pregleda 1 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Upravni sud poništio je odluku Vladine komisije za žalbe o prijevremenom penzionisanju bivšeg predsjednika sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) Nenada Čobeljića i vratio odluku Komisiji na ponovno odlučivanje.

Čobeljić je u januaru 2018.godine podnio tužbu Upravnom sudu protiv odluke Vladine Komisije za žalbe,koja je odbila njegovu žalbu na prijevremeno penzionisanje.

Ministar odbrane Predrag Bošković u oktobru 2017. donio je odluku o prinudnom penzionisanju Čobeljića.

Predsjednik SOVCG nije želio daprihvati takvu odluku, a tvrdio je da je prinudno penzionisanje vojnika, uključujući i njega, diskriminatorski odnos Ministarstva odbrane prema njegovom sindikatu.

U presudi Upravnog suda navodi se da je Čobeljić osporio zakonitost rješenja Komisije, navodeći da je častan oficir Vojske Crne Gore i da traži da mu se omogući valjana pravna odbrana dostojanstva, integriteta i sopstvene egzistencije od zloupotrebe javne funkcije organa, čiji rad nije u javnom interesu.

Čobeljić je, kako se navodi upresudi, naveo da predlog za njegovo penzionisanje nije podnijeloovlašćeno lice, jer to pravo pripada samo načelniku Generalštaba,te da nije jasno da li je služba prestala uz “častan otpust”ili “nečastan otpust”.

Komisija je, kako se navodi u presudi,u odgovoru na tužbu ostala pri razlozima iz osporenog rješenja, sa predlogom da sud odbije Čobeljićevu tužbu.

“Propust da se u dispozitivu rješenjao prestanku službe, saglasno članu 149 Zakona o vojsci, naznači dali se profesionalno vojno lice otpušta iz službe uz “častanotpust” ili “nečastan otpust”, što je , po ocjeni suda, bilo nužno zbog različitih pravnih posljedica otpuštanja, predviđenih članom 150 Zakona, sud je tužbu usvojio i poništio osporeno rješenje, ne baveći se provjerom ispunjenosti uslova za prestanak službe”, navodi se u presudi Upravnog suda.

Bonus video: