Suđenje Jovu Martinoviću: Glavni pretres zatvoren za javnost

Suđenje se nastavlja 25. februara
2628 pregleda 0 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Jovo Martinović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje novinaru Jovu Martinoviću koji je u januaru 2019. godine osuđen na godinu i po zatvora pod optužbom da je iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije spojio krijumčare droge. Sada je u toku ponovljeni sudski proces nakon što je Apelacioni sud ukinuo ovu osuđujuću presudu. Presuda je ukinuta i Branki Stanišić, koja je bila osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora.

Odlukom suda, danas je glavni pretres bio zatvoren za javnost jer je svjedočio svjedok saradnik. Osim njega, svjedočio je i Duško Martinović. Suđenje se nastavlja 25. februara.

Jovo Martinović je na pretresu u decembru prošle godine ostao kod ranije odbrane koju je dao pred sudom prije tri godine na glavnom pretresu u decembru 2016.

“Što se tiče tačke sedam optužnice, da sam posredovao u kupovini 20 kilograma marihuane između Duška M. i svjedoka saradnika u ovom procesu, apsolutno odbacujem ove navode. Nikada sa njim nisam razgovarao u vezi nabavke droge”, objasnio je tada Martinović.

U ukidnom rješenju, Apelacioni sud navodi da je prvostepeni Viši sud izgubio iz vida da je optuženi Jonuz Hadžibeti oglašen krivim za dkrivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 st. 1, kojeg je po utvrđenjima prvostepenog suda optuženi Jovo M. doveo u vezu sa optuženim Duškom M. i da je to jedna radnja koju su optuženi Jovo M. i Hadžibeti preduzeli. Kada se ima ovo u vidu, nejasni su razlozi suda kako je to optuženi Jovo M. oglašen krivim i osuđen i za krivično djelo iz člana 401 a stav 2 u vezi st. 1 u vezi stava 6 KZ Crne Gore. U ovom dijelu izostali su konkretni i sadržajni razlozi prvostepenog suda iz kojih bi se mogao izvesti pouzdan zaključak da je Jovo M. izvršio ovo krivično djelo, odnosno da je bio član kriminalne organizacije.

Bonus video: