Suđenje Kožaru i Diniću: Okrivljeni jednom prešao državnu granicu

Navedeno je da je Dinć jedini put prešao granicu na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja 25. decembra 2016. godine na izlasku iz Crne Gora
6922 pregleda 0 komentar(a)
Alan Kožar (arhiva), Foto: Savo Prelević
Alan Kožar (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.02.2020. 16:14h

U nastavku suđenja Alanu Kožaru iz Bara, koji je u bjekstvu i Milanu Diniću, državljaninu Srbije, optuženi za organizovanje kriminalne grupe i teško ubistvo putem podstrekavanja na štetu Slobodana Šaranovića, danas su u Višem sudu u Podgorici, provedeni pisani dokazi.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Biljana Uskoković, pročitala je dopis sektora granične policije o prelasku državne granice Crne Gore za okrivljenog Dinića. Navedeno je da je jedini put prešao granicu na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja 25. decembra 2016. godine na izlasku iz Crne Gore.

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Kožara predložio je da se u nastavku dokaznog postupka, kao dokaz provede izjava Slobodana Šaranovića, koju je u svojstvu građanina dao tužiteljici Maji Jovanović.

“Pitao sam na ročištu kada se raspravljalo o zakonitosti podignute optužnice, zašto ovaj dokaz nije uvršten kao dokaz. Tužiteljica je rekla da se radi o prikupljanju obavještenja od građanina. Napominjen, da je Šaranović samoinicijativno otišao u specijalno tužilaštvo I dao izjavu. Ako su ovdje kao dokaz provedeni dva lista papira A 4 formata i gugl mapa sa skicom na kojoj se nalazi kuća Alana Kožara, onda predlažem da se kao dokaz uvrsti ova Šaranovićeva izjava. Molim sud da radi utvrđivanja istine, da se i ova službena zabilješka uvrsti kao dokaz. Ovo je jedini iskaz Šaranovića, u ovom predmetu”, kazao je Piperović.

Lidija Vukčević, specijalni tužilac se protivila predlogu odbrane i pojasnila da se radi o izjavi koju je dao Šaranović, te da iz formalnih razloga ona ne može predstavljati dokaz.

Sud će se naknadno izjasniti o predlogu odbrane.

Sudija je nastavak suđenja zakazala za 25. februar, kada će biti saslušan vještak za DNK analize dr Sandra Kovačević.

Prema navodima optužnice u prvoj tački, Alan Kožar je počinio krivično djelo “stvaranje kriminalne organizacije” iz člana 401 a, stav 1, a Milan Dinić da je počonio krivično djelo “stvaranje kriminalne organizacije” iz člana 401 a, stav 6 Krivičnog zakonika Crne Gore. Drugom tačkom optužnice, Kožar je optužen da je u decembru 2016. godine u Baru, s umišljajem podstrekao Dinića na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo. U optužnici piše da je umišljajno naveo Dinića da na podmukao način i iz koristoljublja ubije Slobodana Šaranpovića, obećavajući mu da će za ovo dobiti stan u Srbiji, 100.000 eura, te ako bude otkriven da će mu bii plaćen advokat i troškovi. Kožar je prema stavu optužnice, počinio krivično djelo “teško ubistvo putem podstrekavanja”, dok je Dinić optužen za nedozvoljeno držanje oružja. Šaranović je ubijen 10. marta 2017. godine ispred kuće u budvanskom naselju Dubovica.

Bonus video: