Suđenje Pavićeviću i Trbu: Ćalasan tvrdi da je Lakićev nalaz nejasan i nestručan

“Vještak je zaključio da je neka poruka stigla 26. juna 2016. i kako je sam govorio, to je pretpostavka. Ovakvo vještačenje nije urađeno po pravilima struke i nauke, pa se ne može utvrditi na kojem mjestu su bili optuženi u periodu od 18 do 19 časova", smatra Ćalasan
3571 pregleda 0 komentar(a)
Pavićević i Trbo, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Pavićević i Trbo, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 17.06.2019. 14:52h

U nastavku suđenja Dejanu R. Pavićeviću i Milošu V. Trbu, optuženima za stvaranje kriminalne organizacije i pomaganje u ubistvu Dalibora Đurića u Zavodu za izvršavanje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu 22. septembra 2016., odbrana je danas u Višem sudu u Podgorici, prigovorila nalazu i mišljenju Marka Lakića, vještaka informaciono tehničke struke.

Advokatica Marija Ćalasn, branilac okrivljenog Pavićevića, prigovarajući nalazu istakla je da je nejasan i nestručan.

“Vještak je zaključio da je neka poruka stigla 26. juna 2016. i kako je sam govorio, to je pretpostavka. Ovakvo vještačenje nije urađeno po pravilima struke i nauke pa se ne može utvrditi na kojem mjestu su bili optuženi u periodu od 18 do 19 časova”, smatra Ćalasan.

Na današnjem pretresu vještak Lakić je kazao da ostaje pri ranijem nalazu i mišljenju, pojašnjavajući da su vještačeni telefoni ,,Nokia“, ,,Samsung“ i ,,Cat“.

On je kazao i da je vještačenjem utvrđeno da je na dan ubistva Pavićević poslao 24 sms poruke, a Trbo 30.

U optužnici se navodi da su Pavićević i Trbo, u maju 2016. godine, pored drugih, za sada neidentifikovanih lica, postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo za sada nepoznato lice.

„Okrivljeni Pavićević i Trbo su 22. 09. 2016., iz Kotora došli u Podgoricu gdje su isključili mobine telefone kako se ne bi moglo utvrditi njihovo kretanje, a potom se uputili ka Rogamima, kako bi obišli mjesto gdje će kasnije zapaliti „škoda oktaviju“ i dokaze o izvršenom ubistvu. Potom su se uputili ka Danilovgradu gdje su po unaprijed pripremljenom planu i sačekali da, za sada neidentifikovano lice, na podmukao način i iz koristoljublja, ubije Dalibora Đurića, osuđeno lice u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Spuž. U trenutku dok je Đurić šetao, iz snajperske puške je ispalio hitac u grudni koš i usmrtio ga. Nakon toga su se Pavićević i Trbo vratili u Rogame gdje je učinilac nakon ubistva i bjekstva sa lica mjesta ostavio „škodu oktaviju“ i pušku kojom je pucao. Njih dvojica su čekićem razbili zadnje vjetrobransko staklo na vozilu a potom u kabinu tog auta sipali benzin i ubacili više zapaljenih pakovanja hepo hocki, čime su izazvali požar kako bi uništili sve materijalne dokaze", piše u optužnici.

Suđenje se nastavlja 10. jula.

Bonus video: