Suđenje za ubistvo Borete i Zečevića: Odbrana se nada da će DNK analizu uraditi druga laboratorija

Advokat Dragan Mitrić, branilac okrivljenog Rafailovića, istakao je da vještaci Forenzičkog centra u Danilovgradu, nisu dali odgovore na primjedbe odbrane, na osnovu nauke i struke
2327 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva u Bečićima, Foto: Vuk Lajović
Uviđaj nakon ubistva u Bečićima, Foto: Vuk Lajović

U nastavku suđenja okrivljenima za ubistvo Đorđa Borete i ljekara Dragana Zečevića u Bečićima 7. decembra 2016. godine u bečićkom lokalu "Trofej", vještaci za DNK analize Forenzičkog centra u Danilovgradu, molekularni biolog Jelena Jovanović i dr Sandra Kovačević odbacili su brojne primjedbe koje su branioci okrivljenog Vasilija Rafailovića istakli na njihov osnovni i dopunski nalaz.

"Ne može se zaključiti, kako je to odbrana navela u primjedbama, da Forenzički centar u Danilovgradu, nešto krije od suda i od odbrane, time što nije dostavila elektroferograme", kazala je Kovačević.

"Sudu nisu dostavljeni samo oni elektroferogrami gdje nije dobijena podrška hipotezi da su donori biloškog materijala. Zašto onda odbrana insistira na elektroferogramima da se dostave, koji ne podržavaju hipotezu da su donori biološkog materijala", navela je Kovačević.

Vještaci za DNK analize Jelena Jovanović i Sandra Kovačević su istakle da preporuke i vodiči, na koje se pozivaju advokati odbrane, nisu propisi, jer se oni odnose na druge države - Veliku Britaniju i Njemačku.

Advokat Dragan Mitrić, branilac okrivljenog Rafailovića, istakao je da vještaci Forenzičkog centra u Danilovgradu, nisu dali odgovore na primjedbe odbrane, na osnovu nauke i struke.

“Istakli su da nalaze Forenzičkog centra i njihove, niko nije dovodio u pitanje, niti su provjeravani u nekoj drugoj laboratoriji. Odbrana se nada da će se i to jednom desiti, jer vještaci sami kažu da se mogu dobiti drugačiji rezultati.Odbrana pita šta bi se desilo kada bi druga laboratorija vršila analizu. Odbrana će u pisanoj formi sud dostaviti izjašnjenje na odgovore vještaka”, istakao je Mitrić.

Prema optužnici, Rafailović je okrivljen da je organizator sedmočlane grupe koja je planirala likvidaciju Borete, kao i za direktnog izvršioca ovog ubistva.

Optuženi su Vasilije B. Rafailović u bjekstvu, Miljan R. Bulatović, Vladimir Z. Šmanja, Ratko M. Vušović, koji je u bjekstvu i Ivan D. Cicmil, u bjekstvu. U maju 2016. godine, na teritoriji Crne Gore, okrivljeni Rafailović i Bulatović organizovali su kriminalnu organizaciju, a članstvo u kriminalnoj organizaciji su prihvatili okrviljeni Šmąnją, Vušović, Cicmil i druga neidentifikovana lica.

Okrivljeni su radi realizacije kriminalnog plana, 7. 12. 2016. godine, okrivljeni Rafailović i Vušović sa umišljajem ubili Boreta Đorđa i Zečević Dragana, a Ivu Stanišić nanijeli tešku tjelesnu povredu.

Okrivljeni Rafailović je iz automatske puške koju je nosio sa sobom, ispalio najmanje 14 projektila prema Boreti, Zečeviću i Stanišiću, koji su se nalazili na terasi ovog lokala, i tako ubio Boretu i Zečevića, dok je Stanišiću nanio tešku tjelesnu povredu.

Čime su okrivljeni Rafailović, Vušović, Bulatović i Šmanja, kao saizvršioci izvršili krivična djela teško ubistvo i nedozovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, navodi se u optužnici.

Bonus video: