Suđenje za ubistvo Jovanovića: Svjedoci kazali da je napadač bio nižeg rasta

Svjedok Zoran V. Đukanović je pred sudom ispričao da je kod njega nastao momentalni strah kada je ušao mladić naoružan, te da mu se učinilo da je napadač visok kao neboder
6057 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj poslije ubistva, Foto: Vesko Belojević
Uviđaj poslije ubistva, Foto: Vesko Belojević

Suđenje Aleksandru Konataru, optuženom da je prilikom pljačke kladionice “Lutrije Crne Gore“ u Cetinju, usmrtio košarkaša Ljuba Jovanovića ubijen 30. juna 2011. godine, hicem iz pištolja, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici saslušanjem svjedoka.

Pred sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudija Vladimir Novović, svjedok Zoran V. Đukanović je ispričao da je sa dva prijatelja došao u kladionicu oko 18-19 sati Ilijom Kapom i Marinkom Rajkovićem. Naveo je da su nakon sat vremena od njihovog dolaska, došla dva košarkaša od koji je jedan bio igrač “Lovćena”.

“Momak je uletio sa pištoljem. Kleknuo sam na koljena. Čini mi se da je napadač rukom udario radnika kladionice dva puta. Tada su stajali jedan naspram drugog. Napadač je bio malo niži od radnika kladionice. Košarkaši su preskakali preko nas, izlazeći van. Čuo sam pucanj. Slabije čujem, pa ne znam šta se dešava. Napadač je, čega se sjećam, bio hitar i manjeg rasta. Ja sam visok 178 centimetara, a ovaj je bio niži par centimetara. Primijetio sam kod napadača hitrinu. Nastao je momentalni strah kada je ušao naoružan, kada sam pao na koljena. Napadač ti se čini kao neboder”, slikovito je svjedok opisao naoružanog napadača. Dodao je da nije vidio gdje je pobjegao jer je zadnji izašao iz kladionice.

“Nisam vidio gdje je pobjegao, zadnji sam izašao, a ubistvo se desilo iza zavjese”, sjeća je svjedok Đukanović.

Svjedok Ilija S. Kapa naveo je da se sve brzo odigralo, dok se nalazio u jednom dijelu kladionice.

“Odjednom je ušao napadač sa pištoljem u ruci. Mene je odgurnuo i povikao: “pljačka, pljačka”. Pošao je kod radnika da uzme pare. Čuo sam pucanj. Nisam mogao da vidim jer je bio hodnik. Nisam vidio lice napadača, jer je bio maskiran. Ne znam kada je izašao jer ga ne vidim. Bila je to stresna situacija za mene. Djelovalo mi je da se sve odigralo za 15 sekundi i kao da se neko šali”, ispričao je svjedok.

Svjedok Marinko M. Rajković je naveo da je igrao rulet u kladionici-kockarnici “Lutrije Crne Gore”, a iza njega je stajao Ilija Kapa, koji nije mogao da uđe, jer je tada bio maloljetan.

“Ja sam igrao rulet. Ilija je stajao iza zavjese, jer nije mogao da uđe jer je bio maloljetan. Odjednom Ilija me gurnuo, jer je zaključujem, napadač njega odgurnuo. Ušao je pljačkaš – napadač sa pištoljem u lijevoj ruci. Uperio je pištolj u svakoga. Odmakao sam se prema zidu. Kada je napadač krenuo prema pultu, ja sam izašao napolje bržim hodom. To je bio šok za mene. Košarkaš Ljubo Jovanović je bio van kladionice, i ja sam ga sa još jednim starijim čovjekom ubacio u taksi vozilo. Napadač je bio dosta mršav i niži od mene 10-15 centimetara, a moja visina je 186 centimetara”, kazao je Rajković.

Advokat Boris Marinović, branilac okrivljenog Konatara, nakon saslušanja tri svjedoka, ocijenio je da je istraga krenula od početka u pogrešnom pravcu i prema pogrešnom čovjeku.

“Iskaz svjedoka Đukanovića je saglasan sa iskazima očevidaca u pogledu visine napadača, kojim isključuje mog branjenika Konatara”, ocijenio je Marinović.

U ovom predmetu okrivljeni su Nikola Vuletić i Aleksandar Konatar, zbog izvršenja krivičnog djela – razbojništvo, a okrivljeni Konatar u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo. Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni, 30. 06. 2011. godine oko 22,25 časova u automat klubu “L.C.G.” u Cetinju, sa umišljajem, zajednički, izvršili krivično djelo i upotrebom sile oduzeli tuđu pokretnu stvar. Tom prilikom okrivljeni Konatar sa umišljajem je ubio Ljuba Jovanovića, navodi se u optužnici.

Bonus video: