Svjedokinja pričala o susretu sa Šaranovićem na autobuskoj stanici u Budvi

Pred specijalnim vijećem sudije Biljane Uskoković, svjedokinja je, kako je rekla, prvi put u sudnici ispričala detalje koje nje pominjala u tužilačkoj istrazi niti je bilo kome rekla
7524 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od osumnjičenih: Milan Dinić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Jedan od osumnjičenih: Milan Dinić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

U nastavku suđenja Alanu Kožaru iz Bara, koji je u bjekstvu, i Milanu Diniću, državljaninu Srbije, optuženi za organizovanje kriminalne grupe i teško ubistvo putem podstrekavanja na štetu Slobodana Šaranovića, danas je u Višem sudu u Podgorici, svjedočila Zorica Dinić, majka okrivljenog.

Pred specijalnim vijećem sudije Biljane Uskoković, svjedokinja je, kako je rekla, prvi put u sudnici ispričala detalje koje nje pominjala u tužilačkoj istrazi niti je bilo kome rekla. Riječ je o njenom susretu i razgovoru sa Šaranovićem na autobuskoj stanici u Budvi. Nakon što je ispod dušeka u sobi našla pištolja, tražla je od sina Milana da kaže odakle mu, a zatim je priznao da radi u obezbjeđenju kod Šaranovića, čuva auto, stan i okolinu.

Porodica je tražila da vrati pištolj Šaranoviću i napusti taj posao. Nakon rasprave, Milan je pristao i otišao da mu vrati oružje. Kako ga nije bilo kući 2-3 dana, kao majka se zabrinula. Porodica je htjela da prijavi njegov nestanak, ali se tada u štampi pojavio tekst da je Šaranović policiji predao pištolj, te da je neki momak htio da ga ubije.

“Srela sam Šaranovića na autobuskoj stanici i pitala gdje mi je sin. Odgovorio mi da će mi kazati, ali da treba ja njemu da učinim uslugu. Donio je u bijeloj koverti dva papira. Na jednom su bili ispisani odgovori i pitanja, a na drugom samo odgovori i linije. Tražio je od mene da prepišem odgovore na papiru na kojem su bila samo pitanja. Zaprijetio mi je da nikome ne smijem da pričam o ovome, jer će Milan biti u problemu, kao i čitava naša porodica. Dodao je da što prije moramo da napustimo Budvu, za desetak ili nešto više dana”, rekla je svjedokinja. Dodala je da se ovo dešavalo krajem 2016. ili početkm 2017. godine.

Na sugestiju sudije da je u istrazi rekla da nikada nije upoznala Šaranovića, Zorica Dinić je dodala da se bojala... Dodala je da se ne sjeća šta je prepisivala, koji su to odgovori, niti sadržinu pitanja, već je samo mehanički sve to prepisivala, a zatim papire stavila u kovertu i vratila ih Šaranoviću. Kao razlog zašto nije upamtila je to što joj je bilo najvažnije da što je prije moguće telefonom razgovara sa sinom, zato je sve samo mehanički prepisivala. Kazala je da su porodično napustili Budvu desetak dana nakon što je Šaranović ubijen (11. mart 2017. godine), ali da je njen sin ranije otišao za Srbiju.

“Da li mi verujete, o ovom razgovoru sa Šaranovićem, to da sam prepisivala odgovore, nikada nikome nisam pričala, ni suprugu, ni sinu, ni ćerkama, sve do sada ovdje u sudu”; rekla je svjedokinja. Dodala je da dan-dva nakon ovog susreta sa Šaranovićem, sin joj se telefonom javio, rekavši da je sve u redu.

Odgovarajući na pitanja advokata Zorana Piperovića, branioca optuženog Kožara, svjedokinja Zorica Dinić je rekl ada nikada nije išla u Bar, da ne zna gdje je kuća Roberta Kožara, ni Alana Kožara, da joj niko nije pokazivao crtež - kružni tok na kojem se nalaze putokazi za Ulcinj, Luku Bar, stovarište, te gdje se nalazi kuća Kožara.

Vukčević prigovorila je njenom svjedočenju, ističući da je kontradiktoran onom kojem je dala u istrazi, te da je u suprotnosti sa odbranom okrivljenog i u suprotnosti sa materijalnim dokazima. Advokat Željko Jočić, punomoćnik porodice Šaranović, takođe je prigovorio, navodeći da je njeno svjedočenje isključivo dato u cilju da pomogne sinu.

Gordana Šaranović je takođe negirala svjedočenje Zorice Dinić. “Odgovorno tvrdim da moj, sada pokojni suprug Slobodan Šaranović, nije imao u službi obezbjeđenja Milana Dinića, da mu čuva kuću i auto. Dinić nije bio ni čuvar kod nas, niti je obavljao poslove kao haus majstor. Slobodan mi nikada nije rekao da imao Dinića kao obezbjeđenje, niti ga je bilo kako angažovao”, istakla je supruga pokojnog Šaranovića.

Prema navodima optužnice u prvoj tački, Alan Kožar je počinio krivično djelo “stvaranje kriminalne organizacije” iz člana 401 a, stav 1, a Milan Dinić da je počonio krivično djelo “stvaranje kriminalne organizacije” iz člana 401 a, stav 6 Krivičnog zakonika Crne Gore. Drugom tačkom optužnice, Kožar je optužen da je u decembru 2016. godine u Baru, s umišljajem podstrekao Dinića na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo.

U optužnici piše da je umišljajno naveo Dinića da na podmukao način i iz koristoljublja ubije Slobodana Šaranpovića, obećavajući mu da će za ovo dobiti stan u Srbiji, 100.000 eura, te ako bude otkriven da će mu bii plaćen advokat i troškovi. Kožar je prema stavu optužnice, počinio krivično djelo “teško ubistvo putem podstrekavanja”, dok je Dinić optužen za nedozvoljeno držanje oružja. Šaranović je ubijen 10. marta 2017. godine ispred kuće u budvanskom naselju Dubovica.

Bonus video: