Tajno u javnoj policiji: Duško Golubović ponovo zaposlen, ali bez konkursa

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz policije, Golubović je zaposlen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim rukovodi njegov dugogodišnji prijatelj i kolega iz Agencije za nacionalnu bezbjednost Zoran Lazović
39751 pregleda 50 komentar(a)
Golubović na košarkaškoj utakmici u Podgorici, u aprilu 2019. godine, Foto: Privatna arhiva
Golubović na košarkaškoj utakmici u Podgorici, u aprilu 2019. godine, Foto: Privatna arhiva

Nekadašnji agent tajne službe Duško Golubović odnedavno je zaposlen u javnoj policiji, ali bez konkursa - na radnom mjestu koje je označeno stepenom tajnosti.

To proizilazi iz odgovora koje su iz Uprave policije dostavili “Vijestima”, objašnjavajući da je nekadašnji službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) u njihovim redovima od 1. avgusta 2019. godine.

“Na neodređeno vrijeme, na radno mjesto čija popuna se vrši bez javnog oglašavanja, jer je označeno stepenom tajnosti, a za koje ispunjava propisane uslove”, objasnili su iz te institucije.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz policije, Golubović je zaposlen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim rukovodi njegov dugogodišnji prijatelj i kolega iz Agencije za nacionalnu bezbjednost Zoran Lazović.

Navodno, u Lazovićevom je odjeljenju koje je taj pomoćnik direktora Uprave policije formirano sredinom juna, desetak dana nakon imenovanja.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, iz Uprave policije objasnili su da Golubović nije “penzionisani službenik”, jer bi u suprotnom, shodno važećim propisima, to bila smetnja za njegov raspored u toj instituciji.

Golubović i Lazović su u ANB-u radili do aprila 2015. godine.

Iz tajne policije izašli su podnošenjem zahtjeva za spo­ra­zum­ni ras­kid rad­nog od­no­sa, što im je sada omogućilo da se kao iskusni u bezbjednosnom sektoru vrate u policiju.

Golubovićevo ime pominjalo se u aferi “Listing” - istraga u tom predmetu počela je decembra 2011. godine, nakon što je objavljen listing telefonske komunikacije navodnog narko bosa iz Pljevalja Darka Šarića sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom. Medijima je par dana kasnije dostavljen i listing komunikacije optuženog narko-bosa Nasera Keljmendija i Golubovića.

Nadležni su rekli da je riječ o falsifikatima, ali javnost nije obaviještena da li je i kako ta istraga okončana, odnosno ko je osmislio navodnu zavjeru i sa kojim ciljem.

Tadašnji šef tajne službe Vladan Joković podnio je ostavku nedugo nakon izbijanja afere, a Lukšić je smijenio tadašnjag i aktuelnog direktora policije Veselina Veljovića, koji je i tada bio na čelu UP.

U novembru 2015. godine, postavljen je eksploziv na kapiju Golubovićeve porodične kuće u podgoričkom naselju Donja Gorica.

On je tada kazao da ne zna ko je i zbog čega to učinio.

Policija nikada nije zvanično saopštila da li su rasvijetlili taj bombaški napad. U optužnici protiv kriminalne grupe na čijem je čelu i Ranko Radulović, piše da je ta ekipa planirala više likvidacija među kojima i Golubovića, Lazovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića...

Golubović i Lazović su saslušani u toj istrazi.

Radulović je u Višem sudu, međutim, rekao da bivše tajne agente “super poznaje” nekih 30 godina i da nije planirao da ih ubije.

“Gdje god se sretnemo u kafiću pozdravimo se, isto tako i na utakmici, u lovu... Zorana Lazovića sam upoznao dok sam bio vlasnik FK ‘Čelik’, na jednoj utakmici u Bijelom Polju, gdje je on prisustvovao kao predstavnik FK ‘Jedinstvo’, a i ranije smo se kroz susrete Lovačkog društva gledali i sretali. Duška Golubovića sam upoznao na skijanju na Žabljaku, gdje imamo vikendice, a i preko košarke. Znam da obojica rade u MUP-u, a tačno gdje rade i što ne znam, niti me interesovalo. Golubovića srećem otprilike jednom godišnje na skijanju, a sa Lazovićem sam se sretao na navedenim mjestima”, rekao je on. Navodni šef jednog od klanova obuhvaćenih optužnicom kazao je da mu nije poznato da Lazović i Golubović podržavaju bilo koji klan, pa ni kavački:

“Ne, ni dao Bog. Kada sam rekao ni dao Bog, to mi je inače uzrečica, mislio sam da su Golubović i Lazović pravi profesionlaci, i da nikada sebi ne bi dozvolili tako nešto, nijesu valjda poludjeli. To su školovani ljudi, nemaju oni nikakve potrebe za tim, kao što nemam ni ja”.

Bonus video: