Timuru Tmurnom kazna 300 eura za vrijeđanje Slavka Mandića

Sud za prekršaje opet kažnjava zbog društvenih mreža
16274 pregleda 24 komentar(a)
Goran Jovanović
Goran Jovanović
Ažurirano: 04.02.2020. 10:50h

Sud za prekršaje u Kotoru kaznio je novčanom kaznom od 300 eura odbornika Demokrata u Kotoru, ljekara, satiričara i pjesnika dr Gorana Jovanovića, jer je na javnom mjestu - društvenoj mređi Fejsbuk “grubo vrijeđao i ponašao se naročito drsko, bestidno i uvredljivo” prema vlasniku i direktoru Skala radija Slavku Mandiću.

Sutkinja Ivana Vukasović je Jovanovića, poznatijeg po umjetničkom pseudonimu Timur Tmurni, u prvostepenom prekršajnom postupku proglasila krivim prihvativši prijavu koju je protiv njega u ljeto prošle godine, podnijela kotorska policija.

Presuda koju je Vuksanović donijela 30. decembra, dostavljena je stranama u postupku a Jovanović je najavio da će se žaliti.

Policija je na osnovu Mandićeve prijave, procijenila da je Jovanović povrijedio Zakon o javnom redu i miru time što je na svom Fejsbuk profilu u ljeto prošle godine, objavio karikaturu sa likom vlasnika radija - na toj karikaturi čiji Jovanović nije autor, prikazan je kao krmača u sauni, pa je kotorska policija podnijela prijavu protiv Jovanovića... Policija je tokom poprekršajnog postupka, tražila da se Jovanović “najstrožije kazni”, između ostaloga zato što je taj postupak javno praćen u medijima - “Vijestima”, dok se Mandić u svjedočenju nije mogao sjetiti konkretnog sadržaja na Jovanovićevom FB profilu koji ga je navodno, toliko uvrijedio da je satiričara prijavio policiji.

Jovanović je kazao da se u domenu satire i društveno prihvatljive provokacije, obračunava sa Mandićevim djelovanjem kao javne ličnosti i negativnostima koje iz toga proističu za širu društvenu zajednicu, u smislu prelivanja novca iz javnih fondova Opštine Kotor za vrijeme DPS vladavine tim gradom, na račune Skala radija i njegovog vlasnika koji je neskriveni simpatizer i podržavalac vladajuće crnogorske partije.

Naveo je da se na fejsbuku i drugim medijima svakodnevno mogu naći slične karikature brojnih javnih ličnosti od političara, preko novinara do sportista i da je to u svijetu uobičajeni način slobode izražavanja.

“Sud je mišljenja da je u konkretnom svakako rijeć o prekoračenju prava na slobodu izražavanja okrivljenog (Jovanovića) a na štetu oštećenog, zbog čega je takvo ponašanje prepoznato u zakonskoj regulativi kao prekršaj.... Bez uticaja je naime, odbrana okrivljenog koji navodi da oštećeni kao javna ličnost mora imati veći prag tolerancije jer je u konkretnom slučaju postavljanje fotografije sa glavom oštećenog na tijelu životinje - svinje, zaista predstavlja uvredljivo i drsko ponašanje prema istom, a koje uvrede po mišljenju suda, niko nije dužan da trpi”, piše pored ostaloga, u presudi sutkinje. Vukasovićeva je konstatovala i da je Jovanovič “zloupotrebio pravo na slobodu izražavanja”, koje mu garantuju Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima. Sutkinja je odbacila argumentaciju Jovanovićevog advokata da Zakon o javnom redu i miru prepoznaje kao elektronske komunikacione mreže TV ili radio stanice i njihove zvanične medijske portale, a ne privatni profil nekog građanina na društvenoj mreži poput Fejsbuka, zbog čega se Jovanovićev FB profil “ne može smatrati javnim mjestom u smislu ovog zakona”.

Vukasović je poručila da je takva tvrdnja neosnovana, “imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu iz ove oblasti i činjenicu da je spornu Jovanovičevu objavu lajkovalo preko 130 ljudi, 20 komentarisalo, a dvoje šerovalo”: “Zbog čega je nesporno tačna konstatacija da je posljedica nastupila na javnom mjestu”.S. L.

Viši sud oslobađa...

Skoro istovremeno sa odlukom da se prekršajno kazni zbog vrijeđana Mandića, Jovanović je dobio pravosnažnu presudu Višeg suda koji je potvrdio oslobađajuću preudu sudije Osnovnog suda u Kotoru Miša Jakšića u parnici koju je lani Mandić pokrenuo i izgubio protiv satiričara. Sudija Jakšić je tada odbacio Mandićev odštetni zahtjev od 5.000 eura zbog toga što ga je Jovanović svojim objavama na fejsbuku, Youtube-u i drugim platformama, navodno izvrgao ruglu, vrijeđanju, oklevetao i povrijedio njihovu čast i ugled, nanio mu duševne bololove i prouzrokovao materijalnu štetu. Iz istih razloga u odvojenim parnicama Jovanovića su tužili i Mandićeva kompanija “Maxko”, kao osnivač Skala radija i glavna i odgovorna urednica tog medija Dubravka Jovanović, ali su sudije Osnovnog suda u Kotoru Predrag Krstonijević i Andrijana Zečević-Vukićević u prvostepenim postupcima, takođe odbacili njihove tužbe i odštetne zahtjeve protiv satiričara. U presudama navodi se da se Jovanović, kao sastiričar, Mandiću i Jovanovićki nije narugao kao privatnim, već kao javnim ličnostima i da je iznio vrjednosni sud o radu Skala radija, njegovog osnivača i menadžmenta, na šta je imao pravo po Ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja garantuje slobodu izražavanja.

Bonus video: