Tivat: Kriminal u padu, šverc droge ostaje problem

Tivatska policija lani je riješila i dva krivična djela iz oblasti seksualnih delikata u kojima je procesuirala isto toliko počinilaca i 33 krivična djela iz oblasti imovinskih delikata, u kojima su krivične prijave podnesene protiv 22 osobe. Zabilježena su i 63 razna druga krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i 15 krivičnih djela u oblasti opojnih droga
5171 pregleda 4 komentar(a)
Školski brod “Jadran”, Foto: Siniša Luković
Školski brod “Jadran”, Foto: Siniša Luković

Tokom prošle godine na podrulju Tivta počinjena su ukupno 144 krivična djela što je 9,43 odsto manje nego 2018, kada je u tom gradu evidentirano 159 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta.

Za počinjena djela su krivične prijave nadležnim tužilaštvima lani podnesene protiv 142 osobe.

“Može se konstatovati da je bezbjednost na području Tivta tokom 2019. godine bila povoljna, stanje javnog reda i mira, saobraćaja i kriminaliteta stabilno, a ostvareni radni rezultati službenika veoma dobri”, piše u izvještaju o stanju bezbjednosti u Opštini Tivat za 2019. koju je Uprava policije - Odjeljenje bezbjednosti Tivat, uputilo na razmatranje odbornicima na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta.

U dokumentu kojeg potpisuje načelnik OB Tivat Dragan Kontić, navodi se da iz oblasti sprečavanja i suzbijanja kriminaliteta nije bilo izvršenih krivičnih djela sa teškim posljedicama, osim u dva slučaja koja su otkrivena i procesuirana, a odnose se na pronalazak i zapljenu veće količine kokaina na brodu “Jadran” i događaj u diskoteci “Win”, kada je došlo do upotrebe vatrenog oružja i povređivanja dvije osobe.

Među lani počinjenim krivičnim djelima u Tivtu bilo je 12 krvnih delikata, od čega dva ubistva u pokušaju i sva su rasvijetljena, a počinici otkriveni i privedeni pravdi.

Dva najteža krivična djela iz te oblasti bila su teško ubistvo u pokušaju dvije osobe, koje se dogodilo u noći između 18. i 19. jula u diskoteci “Win”, za koje je osumnjičen policijski službenik Odjeljenja bezbjednosti Kotor Danijel Živković, koji je upotrebom vatrenog oružja nakon svađe i tuče koja se desila u diskoteci, nanio povrede gostima tog objekta.

Drugi slučaj desio se u noći 8. na 9. septembar kada je u ugostiteljskom objektu „Mirno more“ došlo do pokušaja ubistva jedne osobe koja je nakon svađe, teže povrijeđena upotrebom noža od albanskog državljanina, u predjelu grudnoga koša. Izvršitelj je pronađen i uhapšen na graničnom prelazu Sukobin.

Tivatska policija lani je riješila i dva krivična djela iz oblasti seksualnih delikata u kojima je procesuirala isto toliko počinilaca i 33 krivična djela iz oblasti imovinskih delikata, u kojima su krivične prijave podnesene protiv 22 osobe. Zabilježena su i 63 razna druga krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i 15 krivičnih djela u oblasti opojnih droga.

Zbog narkotika su krivične prijave podnesene protiv 15 osoba, dok je u vezi sa zloupotrebom narkotika procesuirano 12 prekršaja i prijavljeno 12 osoba u vezi sa posjedovanjem opojne droge ili konzumiranja na javnom mjestu. Ukupno je oduzeto 60 kilograma i 325 grama raznih opojnih droga u 16 zaplijena.

Policija je 20. avgusta Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela i krivičnu prijava protiv devet osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Radi se o međunarodnom krijumčarenju kokaina, s tim što je značajna količina distribuirana radi prodaje na području Tivta. Sedam osoba je uhapšeno sa područja Tivta, dok je jedna osoba bila nedostupna i za njom je raspisana potjernica. U ovom predmetu otkriveno je krijumčarenje oko 20 kilograma kokaina.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta lani je u Tivtu policija procesuirala 19 krivičnih djela sa isto toliko osumnjičenih, a smatra se da je ovim djelima pričinjena ukupna materijalna šteta u iznosu većem od 155 hiljada eura. Tivatska policija lani je uhapsila ukupno 51 osobu, od čega su 42 bili direktni izvršioci raznih krivičnih djela, dok je ukupno devet osoba uhapšeno po raspisanim međunarodnim, nacionalnim i lokalnim potjernicama.

Slučaj “Jadran” podigao prosjek

Najviše droge lani je „palo“ u slučaju koji je odjeknuo i u međunarodnim okvirima, kada su vojna i civilna policija 19. aprila upala na školski brod Mornarice VCG “Jadran”, koji je bio vezan na obali Pine i na njemu pronašli i oduzeli 60 kilograma kokaina.

“Povodom nezakonitosti koje su vezane za ovaj slučaj i pokušaj krijumčarenja opojne droge otkriveno je i procesuirano pet lica, od kojih su tri lišena slobode i sprovedena na dalju nadležnost specijalnom tužiocu. U ovom slučaju pronađena su i oduzeta dva komada vatrenog oružja i više komada pištoljske municije više kalibara. U ovom predmetu specijalnom tužiocu podnijete su tri krivične prijave protiv 5 lica zbog osnovane sumnje da su počinili 12 krivičnih djela (stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija). Takođe je povodom ovog slučaja pronađeno i oduzeto oko 150 grama opojne droge kokain kao i vatreno oružje - pištolj i više komada municije, u vojnom skladištu na Opatovu“, piše u izvještaju tivatske policije.

Bonus video: