Traže amnestiju osuđenih na kazne zatvora do tri mjeseca

Spuški zatvorenici pisali direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija
3378 pregleda 3 komentar(a)
Milan Tomić, Foto: Boris Pejović
Milan Tomić, Foto: Boris Pejović

Zbog opasnosti koja prijeti od koronavirusa, spuški zatvorenici tražili su potpunu amnestiji osuđenih na kazne zatvora do tri mjeseca, ali i da se ostalima kazna umanji za četvrtinu.

U pismu dostavljenom “Vijestima”, piše da su direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milanu Tomiću predali inicijativu koju su potpisali svi zatvorenici, a kojom zahtjevaju da od Ministarstva pravde, povodom novonastale situacije, u vezi neposredne opasnosti koja prijeti od koronavirusa, traži pomoć u dobijanju amnestiji.

“Zatvorenici i njihove porodice su zabrinuti jer na izdržavanju zatvorske kazne ima starih ljudi i hroničnih bolesnika. Pošto je velika prenatrpanost zatvora, a mali broj ljekara, zatvorenici smatraju da bi Vlada trebalo da postupi kao zemlje u okruženju i pusti na slobodu ona lica koja neće izazvati negativne posljedice na širu društvenu zajednicu. Prije dvije godine, 20.000 građana je potpisalo inicijativu za dobijanje amnestije od 25 odsto, a predlog je Skupštini Crne Gore predao u ime 12 poslanika vladajuće koalicije, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović”, piše u pismu.

Naglašavaju da su zabrinuti i zbog svakodnevnog ulaska zatvorskih službenika u UIKS, bez kontrole.

Zakon o amnestiji, ukoliko bi se usvojio, pred­vi­đa da se oslo­ba­đa­ju od iz­vr­še­nja če­tvr­ti­ne ka­zne za­tvo­ra li­ca ko­ja su pra­vo­sna­žno osu­đe­na za kri­vič­na dje­la pro­pi­sa­na za­ko­ni­ma Cr­ne Go­re i ona ko­ja su osu­đe­na stra­nom pre­su­dom ko­ja se iz­vr­ša­va u Cr­noj Go­ri.

Pred­lo­gom je pro­pi­sa­no da se za li­ca, ko­ja su na dan stu­pa­nja na sna­gu ovog za­ko­na pravo­sna­žno osu­đe­na na ka­znu za­tvo­ra od tri mje­se­ca za kri­vič­na dje­la pri­pi­sa­na za­ko­ni­ma Cr­ne Go­re, a ni­je­su po­če­la iz­dr­ža­va­nje, ka­zna za­mje­nju­je uslov­nom osu­dom.

Bonus video: