Tri policajca pumpala praznične radne sate

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije do kraja oktobra izvršilo 52 kontrole, u 16 slučajeva otkrili nezakonito postupanje ili prekoračenje ovlašćenja
11384 pregleda 5 komentar(a)
Veliki dio pritužbi neosnovan (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Veliki dio pritužbi neosnovan (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Od početka godine do kraja oktobra službenici Uprave policije u 16 slučajeva nezakonito su postupali ili prekoračili ovlašćenja u službi.

To su utvrdili službenici Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, koji su do kraja oktobra izvršili 52 kontrole, na osnovu operativnih podataka ili pritužbi građana.

U tri slučaja Unutrašnja kontrola je spise predmeta dostavila nadležnim tužilaštvima, koji će se u odvojenim postupcima ispitati da li je u postupanju službenika policije bilo i elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužiocu je dostavljen predmet protiv trojice službenika policije, zbog sumnje da su počinilio krivično djelo prevara u službi - jer je utvrđeno da su zbog povećanja zarade, krivotvorili evidencije o radnim satima za vrijeme praznika.

Na ocjenu je tužiocu dostavljen i predmet protiv dvojice policajaca, zbog sumnje da su u januaru ove godine, na graničnom prelazu kod Nikšića, počinili zlostavljanje i nanošenje lakih tjelesnih povreda.

Rukovodilac Odjeljenja unutrašnje kontrole Milan Adžić za “Vijesti” je rekao da su za 10 mjeseci izvršili 36 kontrola, na osnovu operativnih ili drugih sazanja o mogućim nezakonitostima u radu i postupanju policijskih službenika.

"U 31 slučaju, kontrole zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene ovlašćenja, imali smo 15 predmeta u kojima smo ispitivali sumnje u zloupotrebu službenog položaja i šest slučajeva za nesavjestan rad u službi. Radili smo na četiri predmeta, sumnje u prekoračenje ovlašćenja - prekomjerenom upotrebom sile, a isto toliko predmeta je bilo zbog sumnji za nezakonito ponašanje u službi ili van nje. Imali smo i dva slučaja kontrole povodom prigovora građana na odgovore Uprave policije, nakon njihovih pritužbi”, kazao je Adžić.

Unutrašnja kontrola je u ovoj godini spise u nekoliko predmeta dostavila direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, kao bi pokrenuo disciplinski postupak protiv devet službenika policije, zbog sumnje da su svojim radnjama ili postupanjem počinili teže povrede službene dužnosti.

“U preostala 23 slučaja, u postupcima kontrole, nijesu utvrđene nepravilnosti i nazakonitosti koje bi ukazivale na postojanje elemenata za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske ili druge odgovornosti policijskih službenika. No i pored toga, u pet slučajeva izvršene kontrole, gdje mi nijesmo našli elemente za odgovornost, spise smo na ocjenu dostavili tužiocima kako bi i oni svojim mehanizmimima istrage provjerili navode iz našeg izvještaja”, pojasnio je Adžić.

Spise nekoliko predmeta dostavili tužilaštvu: Adžić
Spise nekoliko predmeta dostavili tužilaštvu: Adžić(Foto: Savo Prelević)

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu je ove godine imalo i 16 predmeta, koje su otvorili na osnovu pritužbi građana u postupanje, ali i ponašanje službenika policije.

Tri pritužbe građana su ocijenjene kao osnovane.

U predmetu protiv službenice zadužene za porodično nasilje u CB Podgorica, za koju je utvrđeno da je propustila da blagovremeno izvrši zadatak, spisi su dostavljeni direktoru UP kako bi eventualno pokrenuo disciplinski postupak protiv nje.

U drugom slučaju osnovane pritužbe, inspektori Odjeljenja za unutrašnju kontrolu su Etičkom odboru dostavili spise, protiv policajca kako bi se utvrdilo da li se etično ponašao van radnog vremena.

Za treću osnovanu pritužbu, već je nadležni rukovodilac pokrenuo disciplinski postupak zbog lakše povrede službene dužnosti.

Tužilaštvo odlučuje o dvijema pritužbama građana

Od šesnaest pritužbi građana, u 13 slučajeva nijesu pronađeni elementi za nezakonito postupanje ili ponašanje službenika Uprave policije.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu ipak je dva predmeta dostavilo na ocjenu tužilaštvu.

“U dva slučaja u kojima su pritužbe ocijenjene neosnovanim, zbog činjenice da su sadržavale elemente da su službenici policije počinili krivčno djelo na štetu građana, izvještaj i spisi su predati tužilaštvu na konačnu odluku za eventualno postojanje elemeneta krivičnog djela”, pojasnio je šef OUK-a Milan Adžić.

Bonus video: