Tužba Patricije Pobrić protiv Socijaldemokrata: O svjedočenju Brajovića i Đukanovića u toku postupka

Pobrićeva je zbog nanošenja duševnih bolova i povrede ličnosti tužila političku partiju Socijaldemorkate (SD), na čijem čelu je Ivan Brajović. Socijaldemokrate su Pobrićevu u javnim obraćanjima, između ostalog, nazivali “ostrašćenim političarem koji je amaterski izmislio hajku protiv te stranke”
3572 pregleda 3 komentar(a)
Prethodno iskustvo pokazalo da je sud pod pritiskom izvršne vlasti: Minić i Pobrić, Foto: Luka Zeković
Prethodno iskustvo pokazalo da je sud pod pritiskom izvršne vlasti: Minić i Pobrić, Foto: Luka Zeković

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Biljana Krgović, u toku glavnog pretresa odlučiće da li će kao svjedoke saslušati predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i predsjednika države Mila Đukanovića povodom tužbe Patricije Pobrić.

Pravni zastupnik Pobrićeve - advokat Budislav Minić odbio je juče da potpiše zapisnik sa pripremnog ročišta, jer Krgovićeva u taj dokument nije željela da unese njegove primjedbe na ovu njenu odluku. Ona je kazala da je riječ o pripremnom ročištu i da zbog toga ne mora da unosi to u zapisnik, izuzev ukoliko imaju da predlože nove dokaze.

On tvrdi da je Krgović odmah trebalo da odluči o svjedocima, jer je “prethodno iskustvo” pokazalo da je Osnovni sud, kako tvrdi, pod velikim pritiskom izvršne vlasti da se ne pozovu najmanje dva predložena svjedoka.

Krgović je pojasnila da ne može odlučiti o svjedocima dok Pobrićeva ne da iskaz i naglasi koje su joj tačno rečenice nanijele duševne bolove i povrijedile je, kako bi na osnovu tih iskaza znala da li je potrebno saslušanje ovih svjedoka.

Krgović je odbila i zahtjev tužilje da se tonski snima suđenje, pojasnivši da za tim nema potrebe i da to nije propisano zakonom. Pobrićeva je zbog nanošenja duševnih bolova i povrede ličnosti tužila političku partiju Socijaldemorkate (SD), na čijem čelu je Ivan Brajović. Socijaldemokrate su Pobrićevu u javnim obraćanjima, između ostalog, nazivali “ostrašćenim političarem koji je amaterski izmislio hajku protiv te stranke”. Riječ je saopštenjima povodom slučaja “Ramada”, koju je otvorila Pobrić, bivša menadžerka tog hotela, u kojem su Socijaldemokrate imale partijski skup plaćen iz državnog budžeta, odnosno novcem Direkcije za željeznice. Više javnih istupa na tu temu imali su Đukanović i Brajović. Osim njih, kao svjedoke su predložili bivšeg poslanika Mladena Bojanića, koji je procesuirao aferu, i zaposlenu u hotelu “Ramada” Svetlanu Goranović.

Tužbom se predlaže da sud donese presudu kojom se obavezuje SD, da na ime naknade nematerijalne štete za duševne patnje zbog neistina izrečenih u javnim istupima preko medija na štetu dostojanstva ličnosti Pobrićeve, uplati 10.000 eura na račun Nevladine organizacije “Naša akcija”.

Krgović je glavni pretres zakazala za 31. januar.

Viši sud u Podgorici je u maju 2017. Obradovića, bivšeg rukovodioca Direkcije za željeznice, osudio na tri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Apelacioni sud je prihvatio žalbu Obradovića i kaznu preinačio u uslovnu od dvije godine.

Bonus video: