Tužilac Boričić: Kneževića sam slučajno sreo

Tužilački savjet juče intervjuisao devetoro kandidata za tužioce u ODT Podgorica
9166 pregleda 4 komentar(a)
Jučerašnja sjednica Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević
Jučerašnja sjednica Tužilačkog savjeta, Foto: Savo Prelević

Podgorički tužilac Nikola Boričić potvrdio je da je jedanput bio na utakmici sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem i to u Beogradu. “U pogledu slučaja lica sa potjernice (Duška Kneževića) mogu da kažem da je jedino tačno da sam jednom bio sa njim na košarkaškoj utakmici u Beogradu. Sa Kneževićem sam se sreo slučajno, nakon što se pridružio na jednoj večeri na kojoj je bila grupa ljudi. Tvrdi da su svi bili crnogorski državljani. Nakon te večere cijela grupa je otišla na utakmicu. Nijesmo bili sami, već je bila veća grupa ljudi”, rekao je Boričić juče u intervjuu pred Tužilačkim savjetom.

Njemu je istekao četvorogodišnji mandat, pa se sa još osmoro kolega prijavio na konkurs za stalnu funkciju.

Tužilac je o poznanstvu sa Kneževićem govorio odgovarajući na pitanje članice Savjeta Anete Spaić. Mediji su juče objavili da je on kum Alekse Stankovića, sina v. d. VDT-a i predsjednika Tužilačkog savjeta Ivice Stankovića.

Boričić je kazao da je to učinjeno namjerno, kao vid pritiska na njega i tužilaštvo. VDT Ivica Stanković je prekinuo Boričića, navodeći: “Nemojmo u širinu, možda budete saslušani kao svjedok sjutra”.

Duško Knežević je ranije objavio fotografije i video snimak sa utakmice, na kojem su Aleksa Stanković i Nikola Boričić. Knežević je tvrdio da je Stanković tada od njega, navodno, tražio da sve u vezi sa davanjem novca njegovom ocu ide preko njega, a ne preko sekretara VDT Nenada Vujoševića.

Na konkurs tužilaštva su se prijavili i tužiteljka u Podgorici Milica Mandić, osnovni tužilac u Ulcinju Faruk Resulbegović, rožajski tužilac Ivan Došljak, tužioci pljevaljskog ODT-a Nataša Bajčeta i Ivan Gačević, kao i tužiocu u Kotoru Srđan Jovanović, Tijana Čelanović i Jana Marinović.

Stanković je kandidate pitao kako su zadovoljni kapacitetima (prostornim, kadrovskim, profesionalnim) u tužilaštvima u kojima su do sada radili, da li smatraju da tužioci trpe pritiske javnosti, da li su i koliko često primjenjivali praksu Evropskog suda za ljudska prava, koliko često su podnosili žalbe u korist okrivljenih i da li se tužilačkim žalbama utiče na kaznenu politiku sudova.

Gotovo svi kandidati odgovorili su da nedostaju daktilografi i savjetnici. Naveli su i da su vidni pritisci javnosti na tužioce, ali da ih to ne smije sprečavati da svoj posao rade odgovorno i profesionalno.

“Teorijski pritisak javnosti može da utiče na odluku tužioca, ali mislim da, što se nas tiče, ne mogu da utiču ukoliko se Zakon primjenjuje savjesno i odgovorno”, kazala je Nataša Bajčeta.

Tvrde da je specijalizacija tužilaca dobrodošla, pogotovo za odnose s javnošću i postupanje prema maloljetnicima.

Kada je riječ o praksi suda u Strazburu, većina je primjenjivala pravilo da se ne može dva puta odlučivati po istoj stvari.

TS će odlučiti o kandidatima za tužioce. Njihove kolege, koje su ranije izabrane, Živko Savović i Jelena Đaletić, juče su položili zakletve za SDT, odnosno VDT.

Jovanović: Kodeks me sprečava da se branim kako bi trebalo

Kotorski tužilac Srđa Jovanović kazao je da trpi razne pritiske i napade stranaka, koji dolaze da mu “galame” i prijete. “Jedan advokat mi se zalijetao na hodniku sa namjerom da me udari”, kazao je. Na pitanje tužioca Veljka Rutovića kako reaguje u tim situacijama, odgovorio je da se suzdržava samo zbog etičkog kodeksa tužilaca. Na pitanje Anete Spaić da li ga jedino kodeks sprečava da tako ne reaguje, on je odgovorio “jedino to”.

Na pitanje tužiteljke Ljubice Bašović šta bi uradio ako bi se zatekao u konfliktnoj situaciji, rekao je da bi “znao kako da spriječi konflikt” i rado bi to učinio, ali bi mu nakon toga rekli da je prekršio etički kodeks. Ostale njegove kolege odgovorile su da bi odmah pozvale policiju.

Članica Savjeta Ranka Čarapić upitala ga je da li je problem u tome da se stvorio ambijent u kom su tužioci lake mete napada, ili postoji nešto u ponašanju tužilaca što podstiče takvo ponašanje. “Tužilac pored stručnosti, mora da ima i emocionalnu inteligenciju da mirno prevaziđe neke situacije, a to je vještina koja ga dodatno preporučuje za ovaj posao”, kazala je.

Jovanović je kazao da je iskren u svom obraćanju, a Velimir Rakočević kazao je da ga razumije i cijeni njegovu iskrenost.

Bonus video: