Tužilac nije tražio pritvor za Bećirovića

Biznismen osumnjičen da je počinio krivično djelo - sprečavanje dokazivanja
5998 pregleda 11 komentar(a)
Zoran Bećirović (arhiva), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Zoran Bećirović (arhiva), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Osnovni državni tužilac nije tražio određivanje pritvora za Zorana Ćoća Bećirovića, pa zato tog biznismena nije ni saslušao sudija za istrage.

Iz tog tužilaštva saopšteno je Vijestima da su u petak - 29. novembra, zaprimili predmet formiran pred Specijalnim državnim tužilaštvom protiv Bećirovića, osumnjičenog da je počinio krivično djelo - sprečavanje dokazivanja.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je u petak, 29. 11. 2019. godine, zaprimilo predmet formiran pred Specijalnim državnim tužilaštvom, protiv lica Z. B. zbog krivičnog djela - sprečavanje dokazivanja. Postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nije tražio određivanje pritvora za Z. B.”, navodi se u odgovorima koje potpisuje portparolkaOsnovnog državnog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Istovremeno, “Vijestima” je iz podgoričkog osnovnog suda odgovoreno da Bećirovića nije saslušao sudija za istragu, koji bi eventualno odlučivao o zahtjevu za pritvor.

“Obavještavam Vas da u Osnovnom sudu u Podgorici lice Z. B. nije saslušan pred sudijom za istragu”, saopštila je Nikoleta Golubović, savjetnica za odnose s javnošću Osnovnog suda u Podgorici.

Bećirović je prijatelj šefa države Mila Đukanovića i predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Prema nepotvrđenim informacijama, navodno je prijetio sudskom vještaku angažovanom u predmetima u koje je uključen.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je u porukama upućenim vještaku, u negativnom kontekstu pominjao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ali i još neke tužioce.

Tu inofmaciju nijesu potvrdili, ali ni demantovali iz Uprave policije.

Prema Krivičnom zakoniku, onoga ko počini krivično djelo sprečavanje dokazivanja, čeka zatvor od šest mjeseci do pet godina.

“Ko svjedoku ili vještaku ili drugom učesniku pred sudom ili drugim državnim organom, ili njegovom članu porodice ili porodične zajednice učini, ponudi ili obeća poklon ili drugu korist ili prema njemu primijeni silu ili prijetnju u namjeri da to lice davanjem lažnog iskaza ili nedavanjem iskaza utiče na ishod postupka, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u članu 390 KZ-a.

Bećirovića su prije tri dana uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Katnić.

Dan kasnije saslušan je u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, nakon što je ocijenjeno da je u njihovoj nadležnosti krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Osumnjičeni je u petak veče kazao da nije uhapšen, a jedan od njegovih pravnih branilaca praktično istovremeno saopštio je novinaru “Vijesti” da se nalazi u inostranstvu i da ne zna ništa o eventualnom lišavanju slobode njegovog klijenta. U žižu javnosti ponovo je dospio nedavno, kada su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objelodanili da je Medenica dio svoje imovine prodala njemu, navodno kršeći zakon jer te transakcije nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Ona je to demantovala.

U maju 2017. godine, sutkinja podgoričkog Suda za prekršaje Mirjana Đurović, presudila je da kum predsjednika države Vuk Rajković i Bećirović moraju skupa da plate 2.400 eura, jer su aprila te godine ometali, vrijeđali i omalovažavali službenike Uprave policije tokom intervencije u diskoteci “Beagle” zbog, ispostaviće se, lažne dojave da je u njoj postavljena bomba.

Bonus video: