Tužilaštvo čeka rezultate o vodi, koje nije tražilo

Barski tužioci nijesu od Instituta za javno zdravlje tražili rezultate analize vode koju oboljelima od raka kao navodni lijek prodaje Humanitarno društvo “Ruka ruci”, kako je to tvrdio rukovodilac tog tužilaštva Milenko Magdelinić
6917 pregleda 3 komentar(a)
Navodni izvor vode u Borizanima, Foto: Boris Pejović
Navodni izvor vode u Borizanima, Foto: Boris Pejović

Barski tužioci nijesu od Instituta za javno zdravlje tražili rezultate analize vode koju oboljelima od raka kao navodni lijek prodaje Humanitarno društvo “Ruka ruci”, kako je to tvrdio rukovodilac tog tužilaštva Milenko Magdelinić.

To je “Vijestima” rekao dr Borko Bajić, načelnik Odjeljenja za ishranu i zdravstvenu ekologiju u Institutu za javno zdravlje.

“Koliko je meni poznato, niko nije tražio rezultate analize vode koja je rađena na zahtjev Vijesti”, odgovorio je dr Bajić.

Magdelinić je, međutim, prije par dana “Vijestima” odgovorio da čeka rezultate analize iz Instituta, kako bi odlučio da li će saslušati čelnicu HD “Ruka ruci” Bojanu Jovanović i članove te organizacije.

Iako su “Vijesti” prije skoro tri mjeseca pisale o HD “Ruka ruci”, čiji članovi oboljelima od raka kao navodni lijek prodaju vodu koja nije za ljudsku upotrebu i može se negativno odraziti po zdravlje onih koji je piju, tužilaštvo još nije donijelo odluku da li će ih saslušati, ali ni da li oni čine krivično djelo.

“Obavještavamo vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru formiran predmet povodom vaših napisa da se u Sutomoru od strane B. J. prodaje voda ljudima oboljelim od raka, koja nije za ljudsku upotrebu. U toku je izviđaj u ovom predmetu. Od Instituta za javno zdravlje zatražen je izvještaj o ispitivanju vode. Nakon završenog izviđaja tužilaštvo će donijeti odluku o čijem ishodu ćete biti obavješteni”, napisao je Magdelinić.

U toj vodi, koju je na zahtjev “Vijesti” analizirao Institut za javno zdravlje, nalaze se fekalne bakterije.

Vodu koja je analizirana “Vijesti” su kupile od Jovanović.

U Institutu je utvrđeno da za ljudsku upotrebu nije ni voda sa izvora Borizani, u albanskom selu Kruja, sa kojeg Jovanovićeva navodno toči “lijek”.

Magdelinić je prije par dana odgovorio da će nakon prispjeća izvještaja o ispitivanju vode od Instituta za javno zdravlje preduzeti dalje korake u tom predmetu.

Rukovodilac barskog tužilaštva rekao je da je predmet formiran “odmah nakon saznanja za objavljeni tekst”, ali nije precizirao kada je za tekst saznao.

“Vijesti” su krajem prošle i početkom ove godine pisale o HD “Ruka ruci” i neispravnoj vodi koju, nakon što joj je dodat petrolej, iz tog udruženja naplaćuju 100 eura, a u kojoj su pronađene fekalne bakterije.

Ekipa “Vijesti” je uzela uzorak vode direktno sa izvora i odnijela je na testiranje u Institut za javno zdravlje. Analizom je utvrđeno da neko u oba uzorka vode dodaje petrolej.

“Prisustvo mirisa na petrolej upućuje na činjenicu da je vodi dodata ova hemikalija koja se ne nalazi u tom obliku u prirodi, već nastaje destilacijom sirove nafte u industriji”, piše u izvještaju o ispitivanju oba uzorka vode. U vodi sa izvora u Albaniji nema fekalnih bakterija, za razliku od vode koju su “Vijesti” za 100 eura kupile od Jovanovićeve, pokazuje analiza IZJ.

Jovanovićeva nikada nije odgovorila na pitanja “Vjesti”, a nakon što su joj krajem prošle godine poslata, novinare naše redakcije pozivali su njeni prijatelji tražeći da se priča ne objavljuje.

Na Fejsbuk stranici na kojoj su reklamirali vodu sa izvora Borizani, članovi tog udruženja tvrdili su da ih mještani sela u Albaniji reketiraju, i da zbog toga naplaćuju vodu.

Ekipa “Vijesti” razgovarala je sa mještanima koji se vide na snimku objavljenon na stranici HD “Ruka ruci” i oni nijesu tražili novac da bi dozvolili da se sa izvora natoči voda.

Bonus video: