Tužioce ne zanima kad tuku inspektora

Juretić je juče “Vijestima” rekao da ga niko nije obavijestio o tome da nakon krivične prijave nije formiran premdet
10946 pregleda 13 komentar(a)
Znači li ovo da mogu da nas tuku: Juretić, Foto: Luka Zeković
Znači li ovo da mogu da nas tuku: Juretić, Foto: Luka Zeković

Niko neće krivično odgovarati zbog prebijanja građevinskog inspektora Vladana Juretića u bečićkom naselju Ivanovići.

To je odluka kotorskog Osnovnog tužilaštva, koje je ocijenilo da nema dokaza da su vlasnici i direktor firme “As plus” 23. maja pretukli inspektora Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Juretić kaže da je šokiran odlukom i da tužilac aminuje napade na inspektore koji se bore protiv divlje gradnje.

Juretić je napadnut i pretučen nakon što je investitoru zgrade naredio da obustavi radove i u kancelariju mu donese dokumentaciju.

“Pred ovim tužilaštvom nije formiran predmet, jer se tada dežurni tužilac izjasnio da u konkretnom nema dokaza da je učinjeno bilo kakvo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovorila je “Vijestima” portparolka ODT Kotor, tužiteljka Tijana Čelanović.

Kotorsko tužilaštvo “Vijesti” su pitale u kojoj fazi je postupak formiran nakon Juretićeve prijave i da li su saslušane tri osobe koje je prijavio.

Juretić je juče “Vijestima” rekao da ga niko nije obavijestio o tome da nakon krivične prijave nije formiran premdet.

“Nije mi poznato da kotorsko tužilaštvo nije formiralo predmet po krivičnoj prijavi koju sam podnio zbog napada na mene prilikom vršenja kontrole kod investitora bespravnog objekta u Ivanovićima. Krivičnu prijavu podnio sam protiv M.K., B.N. i njegovog sina. B.N. je izvršni direktor firme ‘AS PLUS’ koja je investitor na spornom objektu”, rekao je Juretić.

Inspektor je pitao misli li tužilac koji je cijenio prijavu da je on izmislio napad.

“Znači li to da se inspektori mogu tući kad to bespravnim graditeljima padne na pamet”, pitao je Juretić tužioce.

“Sam čin bespravne izgradnje trebalo bi tužiocu ukazati na činjenicu da sam napadnut. Naglašavam - M.K. toga dana nije bio na licu mjesta na početku kontrole, već je došao nakon što ga je telefonom pozvao B.N. To je lako provjeriti. Zašto bi M.K. dolazio na poziv? Možda je B.N. nijem, ili ne zna da priča? Svakome je jasno da je M.K. došao sa namjerom da onemogući kontrolu, ali kako nije uspio da me prepadne onda me napao. M.K. nije došao da razgovara, ima 130 kilograma mišića i došao je da mi mišićima ‘pojasni’’ situaciju bespravne izgradnje. Svima je to jasno osim tužiocu. Neka tužilac provjeri telefonsku komunikaciju između B.N. i M.K.”, rekao je Juretić.

Divlja gradnja veliki je problem u Budvi, a urbanističko-građevinski inspektori su donijeli više od deset rješenja o rušenju, koja su uglavnom u postupku žalbe.

Gotovo da nema graditelja koji ne koristi priliku da izvodi radove, iako za to nema papire. Osim toga, graditelji krše i opštinsku odluku o zabrani gradnje tokom sezone. Naruku im ide i to što je lokalna vlast više nego fleksibilna, jer prećutno dozvoljava gradnju u srcu Budve naočigled opštinskih inspekcijskih službi.

Bonus video: