Tužioci ispituju da li je izbjegnut sudar vozova

Incident na pruzi Podgorica - Bar desio se 13. novembra prošle godine i nije prijavljen policiji, a u Željezničkoj infrastrukturi se zbog njega vodi disciplinski postupak protiv 13 osoba
6735 pregleda 2 komentar(a)
Prolazak kroz crveno prošao bez posljedica (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Prolazak kroz crveno prošao bez posljedica (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Barsko Osnovno državno tužilaštvo ispitaće da li je neko iz Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) počinio krivično djelo 13. novembra prošle godine, kada su mjerna kola ŽICG prošla raskrsnicu na crveno svjetlo i navodno u nekoliko minuta izbjegla sudar sa putničkim vozom na pruzi kod Virpazara.

“O predmetnom događaju nije formiran predmet u ovom tužilaštvu, a iz samog pitanja se može zaključiti da se ne radi o krivičnom djelu, za koje bi bilo nadležno da postupa državno tužilaštvo, jer prolazak kroz crveno svjetlo, koji na sreću nije doveo do nezgode, ne sadrži obilježja niti jednog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i za koje bi bilo nadležno ovo tužilaštvo. U svakom slučaju, Osnovno državno tužilaštvu u Baru će ispititati predmetni događaj, te ukoliko utvrdi da postoji sumnja da je izvršeno neko krivično djelo u konkretnom slučaju, formiraće predmet i postupiti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”, odgovorio je “Vijestima” rukovodilac ODT Bar, tužilac Radovan Đurišić.

Incident na pruzi Podgorica - Bar nije prijavljen policiji, a u ŽICG se zbog njega vodi disciplinski postupak protiv 13 osoba.

To je učinjeno, iako su ranije iz tog preduzeća tvrdili da nije moglo doći do ugrožavanja saobraćaja.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da 18. februara počinje disciplinski postupak za 13 zaposlenih u ŽICG, a da će ishod dati odgovor na pitanje da li je taj incident mogao da ugrozi saobraćaj i ko je za to odgovoran.

Iz ŽICG nijesu htjeli da odgovore na pitanja “Vijesti” - da li je prije pokretanja disciplinskog postupka sprovedena istraga o događaju iz novembra i kakvi su rezultati.

Menadžment ŽICG danima ćuti i na pitanja da li pokretanje disciplinskog postupka znači da je 13. novembra 2019. godine ipak moglo doćí do većeg incidenta.

Izvori “Vijesti” iz tog preduzeća tvrde da je istraga o incidentu započeta na zahtjev Uprave za željeznice.

Iz Uprave ranije nijesu htjeli da odgovore da li su informisani o incidentu na pruzi, ali su saopštili da će “postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

Menadžment ŽICG potvrdio je da su mjerna kola (73027) iz stanice Podgorica za stanicu Bar otpremljena 13. novembra u 13.16 časova, da su ukrsnicu Zeta prošla u 14.39 sati i u stanicu Virpazar prispjela u 14.50 sati.

“Lokalni putnički voz (6156), koji saobraća na relaciji Bar - Podgorica, u stanicu Virpazar je prispio u 14.45 časova. Voz br. 6156 iz st. Virpazar je otpremljen u 14.52 časa, po ulasku voza 73027, sa zakašnjenjem od šest minuta... Iz navedene situacije saobraćaja vozova se vidi da nije bilo ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, niti je ovo ukrštavanje vozova moglo dovesti do ugrožavanja bezbjednosti putnika koji su se nalazili u vozu 6156”.

Direktor Centra za željeznička istraživanja (CŽI), inženjer Milisav Dragojević rekao je ranije “Vijestima” da je riječ o grubom kršenju preciznih željezničkih propisa i ugrožavanju bezbjednosti.

Tada je istakao da je sudar izbjegnut samo zahvaljujući profesionalnoj reakciji otpravnika vozova u Zeti i Virpazaru i mašinovođe putničkog voza... “Prema mojim saznanjima, ovaj događaj nije vođen kao vanredni. Postavlja se pitanje kako se može pokretati disciplinski postupak ako nije bilo vanrednog slučaja. I zbog toga neko mora odgovarati”, rekao je tada Dragojević, koji je i ranije javno upozoravao na brojne nepravilnosti, između ostalog i da prugom saobraćaju neispravni vozovi.

Bonus video: