Tužioci se svog posla sjetili tek nakon dobijenih pitanja "Vijesti"

Predmet o vodi koja se oboljelima od raka prodaje kao navodni lijek, barsko tužilaštvo formiralo dva mjeseca nakon što je u “Vijestima” objavljen serijal tekstova
12257 pregleda 9 komentar(a)
Petrolejska voda koju predstavljaju kao ljekovitu za najteže bolesti, Foto: Boris Pejović
Petrolejska voda koju predstavljaju kao ljekovitu za najteže bolesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.03.2019. 22:00h

Barskim tužiocima dva mjeseca trebalo je da počnu istraživati je li krivično djelo to što neko crnogorskim građanima, kao lijek, prodaje vodu u koju neko dodaje petrolej, a u kojoj su pronađene fekalne bakterije.

Taj predmet formiran je tek 8. marta, dan nakon što su “Vijesti” vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića pitale da li je nakon serije tekstova o Humanitarnom društvu “Ruka ruci” koje oboljelima od najteže bolesti prodaje neispravnu vodu, obmanjujući ih da je u pitanju lijek, naložio da nadležno tužilaštvo to ispita.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru odmah po saznanju za tekst dana 08.03.2019. godine formirali smo predmet o vodi sa petrolejom”, odgovorio je “Vijestima” rukovodilac tog ODT-a, Milenko Magdelinić.

Tri dana kasnije, 11. marta, Magdelinić je “Vijestima” odgovorio da je izviđaj u toku, ali ni na dopunska pitanja nije precizirao od kada.

Istog dana odgovorio je i da čeka rezultate analize iz Instituta, kako bi odlučio da li će saslušati čelnicu HD “Ruka ruci” Bojanu Jovanović i članove te organizacije.

Tada je prećutao da je od Instituta rezultate tražio tek tog dana. Iako su “Vijesti” prije skoro tri mjeseca pisale o HD “Ruka ruci”, čiji članovi oboljelima od raka kao navodni lijek prodaju vodu koja nije za ljudsku upotrebu i može se negativno odraziti po zdravlje onih koji je piju, tužilaštvo još nije donijelo odluku da li će ih saslušati, ali ni da li oni čine krivično djelo.

“Obavještavamo vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru formiran predmet povodom vaših napisa da se u Sutomoru od strane B. J. prodaje voda ljudima oboljelim od raka, koja nije za ljudsku upotrebu. U toku je izviđaj u ovom predmetu. Od Instituta za javno zdravlje zatražen je izvještaj o ispitivanju vode. Nakon završenog izviđaja tužilaštvo će donijeti odluku o čijem ishodu ćete biti obavješteni”, napisao je Magdelinić.

U toj vodi, koju je na zahtjev “Vijesti” analizirao Institut za javno zdravlje, nalaze se fekalne bakterije.

Vodu koja je analizirana “Vijesti” su kupile od Jovanovićeve.

U Institutu je utvrđeno da za ljudsku upotrebu nije ni voda sa izvora Borizani, u albanskom selu Kruja, sa kojeg Jovanovićeva navodno toči “lijek”.

Magdelinić je prije par dana odgovorio da će nakon prispjeća izvještaja o ispitivanju vode od Instituta za javno zdravlje preduzeti dalje korake u tom predmetu.

Rukovodilac barskog tužilaštva rekao je da je predmet formiran “odmah nakon saznanja za objavljeni tekst”, ali nije precizirao kada je za tekst saznao.

“Vijesti” su krajem prošle i početkom ove godine pisale o HD “Ruka ruci” i neispravnoj vodi koju, nakon što joj je dodat petrolej, iz tog udruženja naplaćuju 100 eura, a u kojoj su pronađene fekalne bakterije.

Ekipa “Vijesti” je uzela uzorak vode direktno sa izvora i odnijela je na testiranje u Institut za javno zdravlje. Analizom je utvrđeno da neko u oba uzorka vode dodaje petrolej.

“Prisustvo mirisa na petrolej upućuje na činjenicu da je vodi dodata ova hemikalija koja se ne nalazi u tom obliku u prirodi, već nastaje destilacijom sirove nafte u industriji”, piše u izvještaju o ispitivanju oba uzorka vode. U vodi sa izvora u Albaniji nema fekalnih bakterija, za razliku od vode koju su “Vijesti” za 100 eura kupile od Jovanovićeve, pokazuje analiza IZJ.

Jovanovićeva nikada nije odgovorila na pitanja “Vijesti”, a nakon što su joj krajem prošle godine poslata, novinare naše redakcije pozivali su njeni prijatelji tražeći da se priča ne objavljuje.

Na Fejsbuk stranici na kojoj su reklamirali vodu sa izvora Borizani, članovi tog udruženja tvrdili su da ih mještani sela u Albaniji reketiraju, i da zbog toga naplaćuju vodu.

Ekipa “Vijesti” razgovarala je sa mještanima koji se vide na snimku objavljenon na stranici HD “Ruka ruci” i oni kažu da nijesu tražili novac da bi dozvolili da se sa izvora natoči voda.

IJZ: Tražili su nam rezultate vode 11. marta

Institut za javno zdravlje dostaviće rezultate analize vode Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru iz kog su im to tražili 11. marta.

“U Institut za javno zdravlje Crne Gore, 11.03.2019. godine stigao je zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja od Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, u kome se od Instituta traži obavještenje da li je od strane ND “Vijesti” dostavljena voda, te da se, ukoliko jeste, na osnovu člana 271 st. 3 Zakonika o krivičnom postupku dostave izvještaji o ispitivanju vode”, napisala je “Vijestima” portparolka Instituta Vesna Nikaljević.

Ona je poslala obavještenje, nakon što je 15. marta u “Vijestima” objavljen tekst “Tužilaštvo čeka rezultate o vodi, koje nije tražilo”.

“U pomenutom tekstu čije ste Vi autor, djelimično je prenesena izjava dr Borka Bajića, i to samo u dijelu u kojem navodi da ‘koliko je njemu poznato od Institutta nijesu tražene pomenute analize vode’. S obzirom da je dr Bajić već neko vrijeme službeno odsutan van zemlje, o čemu ste i Vi bili upoznati, iz njegovog e–maila, te da nije imao posljednju informaciju da je zahtjev od Osnovnog državnog tužilaštva u Baru stigao, molimo Vas da radi objektivnog inofrmisanja javnosti objavite obavještenje Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Radi nastavka kvalitetne saradnje, koju naše dvije kuće imaju, molimo Vas da ubuduće informacije prije objavljivanja provjerite i sačekate njihovu definitivnu potvrdu. Istovremeno Vas obavještavamo da je kompanija ‘Daily press’ kao vlasnik rezultata analiza bila u mogućnosti da iste dostavi tužilaštvu, čime bi se izbjegla trenutna situacija. Na kraju, želimo da Vas obavijestimo da Institut za javno zdravlje snažno podržava svaku inicijativu koja doprinosi unapređenju u očuvanju zdravlja stanovništva Crne Gore, pa tako i ovu Vašu”, napisala je Nikaljevićeva.

Uprkos obavještenju koje su iz IJZ poslali nakon objavljenog teksta, Nikaljevićeva je bila uključena u prepisku novinarke i doktora Bajića, ali tada nije reagovala, niti poslala “definitivnu potvrdu”.

Tužilaštvo nije od “Vijesti” tražilo rezultate koje je IJZ radio, ali su oni objavljeni na portalu i dostupni.

Bonus video: