"Tužiteljka nije nagovarala Krstić da oprosti napadaču i povuče izjave"

Krstić je navela da je izjavu dala bez prisustva punomoćnika zbog pritiska tužiteljke Golubovi
5056 pregleda 3 komentar(a)
Krstić u bolnici, Foto: Tufik Softić, Tufik Softić
Krstić u bolnici, Foto: Tufik Softić, Tufik Softić
Ažurirano: 03.12.2019. 14:22h

Viši državni tužilac u Bijelom Polju Mirko Bulatović utvrdio je da je ne postoji ni jedan dokaz koji bi upućicao na istinitost tvrdnji Beranke Jelene Krstić, da joj je državna tužiteljka Gorica Golubović u Beranama tražila da demantuje ranije izjave.

To je Vijestima potvrdio PR suda Hasan Lukač, a o tom slučaju je obaviješten vršioc dužnosti državnog tužioca Ivica Stanković.

"Nakon detaljnog uvida u spise formirane povodom krivične odgovornosti Muhameda Ramusovića, kao i detaljnog izjašnjenja u razgovoru sa rukovodiocem Bulatovićem datom i u pisanoj formi, utvrđeno je da ne postoji ni jedan dokaz da je tužiteljka tražila da Krstić oprosti napadaču i da povuče ranije izjave. Na predlog rukovodioca Bulatovića Ramusoviću je nakon podizanja optužnog predloga određen pritvor, nakon čega je tužiteljka optuženom stavila predlog Osnovnom sudu Berane za određivanje pritvora, jer je u pitanju lice koje je sklono vršenju krivičnih djela, a postojala je i bojazan da će ponoviti krivično djelo, što je sud prihvatio i istom odredio pritvor”, kazao je Lukač.

Ramusoviću je stavljeno na teret da je na štetu Jelene Krstić izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda u sticaju sa krivičnim djelom nasilničko ponašanje.

Nakon dopisa Centra za ženska prava, Stanković je zatražio 18. novembra od Bulatovića da preispita rad tužiteljke povodom tvrdnji Jelene Krstić o odnosu koji je prema njoj navodno imala tužiteljka.

Krstićeva je tvrdila da joj je tužiteljka savjetovala da oprosti osumnjičenom napadaču i da demantuje navode koje je iznijela u medijima.

Iz Centra navode da su 15. novembra razgovarali sa oštećenom Krstić, koja je navela da joj je tužiteljka Golubović, nakon što je obavijestila da je angažovala advokata Srđana Lješkovića, preko NVO Centar za ženska prava iz Podgorice, koja pruža podršku i pravno zastupanje ženama i djeci žrtvama nasilja, 5. novembra, bez obavještenja punomoćnika , pozvala da dođe u prostorije ODT U Beranama.

Krstić je navela da je izjavu dala bez prisustva punomoćnika zbog pritiska tužiteljke Golubović.

" Prema izjavi oštećene, nadležna tužiteljka se poslužila jednim vidom pritiska pod izgovorom “dobrih namjera”, govoreći da oštećena treba da “oprosti” okrivljenom i da demantuje navode koje je dala medijima. Uz to, neobavještavanjem punomoćnika oštećene da će ista biti saslušana i insistiranjem da nastavi sa davanjem izjave uprkos njenom lošem zdravstvenom stanju, nije postupila u skladu sa ZKP, kao ni međunarodnim standardima o zaštiti interesa i prava žrtava",, navodi se u dopisu i dodaje da je tužiteljka tražila stavila akcenat na njeno nacionalno izjašnjenje da je Srpkinja, te da je pitala zašto joj je trebalo da piše peticiju za Srpsku pravoslavu crkvu.

Navode da ODT ovakvim postupanjem grubo narušila prava oštećene –žrtve nasilja, prema kojoj je trebalo da se postupa s poštovanjem i bez diskriminacije bilo koje vrste.

Iz Centra podsjećaju da ODT nije postupila odmah nakon događaja već 8 dana nakon događaja. Krstić je navela da na saslušanju tužiteljka Golubović pitala zašto je pisala peticiju za SPC, obraćajući joj je se riječima: “Zasto ti je to trebalo”.

“Poslije završenog ispitivanja, tužiteljka Golubović mi se obratila riječima: “Zašto mu ne oprostiš, ti si vjernica, majka dvoje djece, ovo je mali grad, nastavićeš da živiš u Beranama. Nije moje da se ja miješam, ja ne bih smjela ovo da ti kažem, nego ti prijateljski savjetujem”. Nakon toga, muška osoba za koju sam u međuvremnu saznala da je branilac okrivljenog i tužiteljka su tražili od mene da demantujem izjave koje sam dala medijima povodom ovog slučaja, a potom su me natjerali da otvorim svoj facebook profil na telefonu, što sam uradila uz plač i odbila da demantujem ono što su od mene zahtijevali. Sve ovo vrijeme sam bila pod strahovitim stresom, uplakana, ne znam kad mi je bilo teže, onog dana kada sam napadnuta bez povoda i pretrpjela nasilje ili ovaj dan kada je avokat moga napadača, u prisustvu tuziteljke, a i ona sama, umjesto da me odbrani, vršila pritisak na mene”, navela je Krstić.

Bonus video: