U centrima i odjeljenjima bezbjednosti neke prostorije za zadržavanje ne ispunjavaju standarde

"Uprkos tome, zadržana lica koje je tim NPM-a zatekao tokom 2018. godine, nijesu imali primjedbi na postupanje službenih lica u pritvorskim jedinicama", kazala je Perović
850 pregleda 0 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.05.2019. 11:31h

U centrima i odjeljenjima bezbjednosti i dalje određeni broj prostorija za zadržavanje ne ispunjava poželjne standarde koji se tiču kvadrature, prirodne i vještačke svjetlosti kao i higijene.

To je kazala zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenka Perović, na konferenciji na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM).

"Uprkos tome, zadržana lica koje je tim NPM-a zatekao tokom 2018. godine, nijesu imali primjedbi na postupanje službenih lica u pritvorskim jedinicama", kazala je Perović.

Objasnila je da je tim NPM tokom prošle godine 23 puta obilazio ustanove u kojima su smještena lica lišena slobode ili lica kojima je ograničeno kretanje.

Perović je naglasila da se čini da je počelo prevazilaženje problema nekažnjivosti službenih lica za krivično djelo zlostavljanje.

"Tokom prethodne 2018. godine bilježimo pozitivan trend i promptnu reakciju nadležnih državnih organa, kada se takav neki slučaj desio, i od strane službenika Uprave policije i u slučajevima u ZIKS-u, od strane službenika obezbjeđenja. Ipak, u javnosti su se čule i tokom tekuće 2019. godine paušalne i zabrinjavajuće ocjene o sistemskoj nekažnjivosti u Crnoj Gori", kazala je ona.

Dodala je da raniji, neriješeni slučajevi ostaju kao teška hipoteka koja opterećuje društvo.

"I nesporno su doprinjeli da se i kasnije ovakvi slučajevi dese. Izostanak identifikacije službenika, njihovog procesuiranja i adekvatnog kažnjavanja svakako je kasnije uticalo na ponašanje službenih lica, jer su spravom smatrali da u oni u takvim slučajevima neće biti otkriveni i procesuirani, ili da će, na neki način, izbjeći kažnjavanje".

Bonus video: