U narednih osam dana odlučiće da li će prekinuti postupak protiv Lakićević-Đuranović

Osnovna državna tužiteljka u Podgorici Ana Radović predložila je sudu, na jutrošnjem ročištu, da od Etičkog komiteta, koji je nadležan za provjeru autentičnosti naučnog članka suspendovane profesorice, zatraži informaciju u kojoj fazi je predmet Lakićević-Đuranović
6526 pregleda 6 komentar(a)
Lakićević- Đuranović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Lakićević- Đuranović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Nada Rabrenović u narednih osam dana odlučiće da li da prekine sudski postupak protiv suspendovane profesorice Pravnog fakulteta (PF) Bojane Lakićević-Đuranović ili će prihvatiti predlog Osnovnog državnog tužilaštva da se sud obrati Etičkom komitetu Crne Gore.

Osnovna državna tužiteljka u Podgorici Ana Radović predložila je sudu, na jutrošnjem ročištu, da od Etičkog komiteta, koji je nadležan za provjeru autentičnosti naučnog članka suspendovane profesorice, zatraži informaciju u kojoj fazi je predmet Lakićević-Đuranović.

To je zatražila nakon što je postala pravosnažna odluka Rabrenovićeve da iz spisa predmeta izdvoji izvještaj komisije PF-a kao pravno valjan dokaz. Komisija je u tom izvještaju utvrdila da je Lakićević-Đuranović plagirala 97,77 odsto naučnog članka, objavljenom u stručnom časopisu "Pravni život", koji izdaje Kopaonička škola prava. Rabrenović je na prošlom ročištu prihvatila zahtjev pravnog zastupnika profesorice - advokata Gorana Velimirovića, da se taj izvještaj izdvoji jer utvrđivanje plagijata nije bila nadležnost komisije, već Etičkog komiteta, pred kojim je pokrenut postupak.

Radović je zbog toga od Rabrenovićeve tražila da se Etički komitet pita da li je, u međuvremenu, došlo do odluke u predmetu Lakićević-Đuranović.

Ona je to predložila nakon što je kazala da je protiv sprovođenja dokaza, koje je ranije predložila odbrana jer, tvrdi, nijesu od značaja za predmet, već bi se bespotrebno odugovlačio postupak.

Velimirović je, međutim, kazao da je vještačenje stručne međunarodne komisije o autentičnosti članka Lakićević-Đuranović i svjedočenje bivšeg dekana PF-a Ranka Mujovića i druge dokaze, predložio prije nego je i"ključni materijalni dokaz tužilaštva (izvještaj komisije) pravosnažno izdvojen.

On je kazao da samim tim sutkinja ima dovoljno činjenica da u ovom trenutku okonča postupak protiv njegove branjenice, jer dokument "na kojem je bazirana optužnica" pravosnažno izdvojen iz spisa predmeta.

"Smatramo da je sasvim jasno da je osnov pokretanja ovog postupka, suštinski zasnovan na izvještaju komisije Pravnog fakulteta, koji je ovaj sud izdvojio iz spisa predmeta kao pravno nevaljan, a Viši sud potvrdio. Ovaj optužni predlog je trenutno bez ikakvog pravnog uporišta. Dakle, ne postoji nijedan dokaz u spisima predmeta koji pokazuje osnovanost toga akta", kazao je Velimirović.

On je zato predložio da sutkinja okonča postupak protiv suspendovane profesorice, a zavisno od odluke Rabrenovićeve predložiće dalje dokaze.

Ocijenio je da je Etički komitet akademski organ i da "sudski integritet" ne bi trebalo da zavisi od odluka nepravosudnog organa.

"Hoće li taj organ pokrenuti postupak, koliko će trajati, kada će odlučiti, da li će odlučiti, hoće li se stranke žaliti... To može da traje godinama, a mislim da je bespredmetno da su čeka taj postupak kako bi nastavio ovaj", kazao je Velimirović.

Rabrenović danas nije mogla donijeti odluku zbog čega je prekinula ročište, a odluku će saopštiti 28. januara.

Bonus video: