U septembru o presudi zbog šverca droge

Odlukom osuđen i istraživački novinar Jovo Martinović, koji tvrdi da je bio na novinarskom zadatku
4360 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud presudio i novinarskom poslu: Čeka se Apelacioni
Viši sud presudio i novinarskom poslu: Čeka se Apelacioni

Sudije Apelacionog suda 12. septembra razmatraće žalbe na presudu podgoričkog Višeg suda, kojom je, između ostalih, i istraživački novinar Jovo Martinović prvostepeno osuđen za učestvovanje u međunarodnom švercu droge.

Martinović je, u januaru ove godine, osuđen na godinu i po zatvora, pod optužbom da je iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije spojio krijumčare droge, dok novinar tvrdi da je bio na novinarskom zadatku zbog koga je morao da kontaktira i ljude iz kriminalnog miljea.

Duško Martinović je ovom presudom kao organizator grupe osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora.

Pored dvojice Martinovića, kao članovi kriminalne organizacije osuđeni su i Igor Vušurović i Vaso Perović na dvije godine i osam, a Jonuz Hadžibeti na dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Branka Stanišić je zbog pomaganja grupi dobila godinu i tri mjeseca, a Marko Šaković i Milan Marović godinu robije.

Svi, osim Duška Martinovića, žalili su se na prvostepenu presudu, a sudija izvjestilac u predmetu biće sudija Zoran Smolović.

Novinar je, u žalbi na presudu, istakao da je odluka zasnovana na zamjeni teza, obrazloženje presude je konfuzno i protivrječno, u određenim elementima vrijeđa zdrav razum i inteligenciju, a presuda pokazuje i ličnu netrpeljivost prema njegovoj profesiji i njemu lično.

Dodaje se i da sud i tužilaštvo nisu ponudili dokaze da ga je Duško Martinović vrbovao, ali ni da je novinar imao motiv ili obećanu materijalnu korist od takvog posla.

U žalbi se kao dokazi na uvid daju i dokumentarni filmovi i emisije francuske, američke i njemačke televizije o kradljivcima dragulja i švercu oružja koje je Martinović snimao sa optuženima, a koje je Viši sud ocijenio nevažnim i odbio da ih uvrsti u dokaze. Dodaje se da su i mjere tajnog nadzora još jedan dokaz da je sa njima komunicirao radi novinarskog posla, a ne radi nabavke marihuane, što je prvostepeno vijeće ignorisalo.

U žalbi se ističe i da je ovakvim postupkom novinaru povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Pojašnjava se da mu je uskraćen uvid u spise predmeta, da je optužnicu dobio tek nakon što je potvrđena, da suđenje nije zakazano u zakonskom roku, da odbrana nikad nije dobila naredbu o proširenju istrage, a da im mjere tajnog nadzora, ni ostali spisi nisu dostavljeni ni nakon potvrđenja optužnice. Novinar je već u pritvoru proveo 14 mjeseci.

On je dobitnik međunarodne novinarske nagrade Piter Mekler za hrabro i etičko izvještavanje, a tokom dugogodišnje karijere sarađivao je sa brojnim zapadnim medijima, uključujući BBC i Financial Times.

Bonus video: