U Strazburu opet o Slobodanu Šaranoviću

Pet sudija o presudi protiv Crne Gore u ponedjeljak: Pravosnažnost ili Veliko vijeće
6348 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje Šaranovića kod istražnog sudije 2014. godine, Foto: Savo Prelević
Privođenje Šaranovića kod istražnog sudije 2014. godine, Foto: Savo Prelević

Panel sudija Evropskog suda za ljudska prava sastaće se sljedeće sedmice kako bi utvrdili da li ima onova za razmatranje presude Šaranović protiv Crne Gore pred Velikim vijećem.

U presudi Šaranović protiv Crne Gore, Evropski sud je početkom marta jednoglasno utvrdio da je država prekršila pravo na slobodu i bezbjednost prilikom produžavanja pritvora podnosiocu predstavke Slobodanu Šaranoviću.

Pred pet sudija će se u ponedjeljak naći molbe za razmatranje presuda pred Velikim vijećem, među kojima je i molba koji su podnijeli predstavnici podnosilaca predstavke u ovom slučaju.

Presuda će postati pravosnažna ako ne bude upućena Velikom vijeću, koje čini 17 sudija.

Šaranović je bio u pritvoru zbog sumnje da je, nakon što je ubijen njegov brat, iz osvete naručio ubistvo brata Luke Bojovića, navodno vođe kriminalnog klana u Srbiji. Sudu u Strazburu žalio se jer su mu, kako je tvrdio, crnogorski sudovi više od dvije godine produžavali pritvor bez razmatranja, uprkos žalbama koje je podnosio nadležnim organima.

Šaranović je ubijen ispred svog stana u Budvi 2017. godine, a postupak pred sudom u Strazburu je nastavila njegova supruga Gordana Šaranović.

Evropski sud za ljudska prava je utvrdio, istakli su ranije iz Akcije za ljudska prava, da je podnosilac predstavke bio nezakonito lišen slobode od 16. novembra do 15. decembra 2014. godine.

“Jer Viši sud u Podgorici nije ispitao postojanje osnova za njegov pritvor u tom periodu, iako je Zakonik o krivičnom postupku Crne Gore nalagao da se osnovanost pritvora ispituje svakih 30 dana do stupanja optužnice na pravnu snagu. Preostali dio predstavke je proglašen neosnovanim, tj. navodi da se podnosilac predstavke neosnovano nalazio u pritvoru dvije i po godine. Sud je odbacio i žalbe podnosioca predstavke na nedovoljno obrazloženje odluka o produžavanju pritvora i na dužinu pritvora kao preuranjene, zbog neiscrpljivanja domaćih pravnih ljekova, jer su ta pitanja istaknuta u ustavnoj žalbi o kojoj Ustavni sud još nije odlučio”, navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava iz marta ove godine.

Presudom je dosuđeno 1.500 eura troškova postupka, a nije dosuđena naknada nematerijalne štete jer je zaključeno da je utvrđenje povrede prava dovoljno.

Bonus video: