Udara li Mašan dovoljno za optužnicu?

Tužilaštvo je predmet formiralo 9. februara, nakon što su “Vijesti” objavile snimak na kom se vidi da Čogurić tuče i zlostavlja cimera, dok treći robijaš sve to snima mobilnim telefonom.
17335 pregleda 4 komentar(a)
Zlostavljanje u ZIKS-u, Foto: Screenshot/vijesti
Zlostavljanje u ZIKS-u, Foto: Screenshot/vijesti

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo još utvrđuje da li je osuđenik Mašan Čogurić počinio krivično djelo, zlostavljajući cimera iz zatvorske ćelije Milosava Rakovića, zvanog Bazuka.

“Postupak je u fazi izviđaja”, odgovorila je nedavno portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

To tužilaštvo predmet je formiralo 9. februara, nakon što su “Vijesti” objavile snimak na kom se vidi da Čogurić tuče i zlostavlja cimera, dok treći robijaš sve to snima mobilnim telefonom.

Zlostavljanje posmatraju i dvojica osuđenika sa kojima dijele sobu, od kojih jedan savjetuje zlostavljanog robijaša da spusti ruke dok ga Čogurić bije.

Prve sekunde snimka prikazuju Rakovića koji sjedi, Čogurića koji stoji nad njim i još dvojicu zatvorenika koji šetaju po sobi.

“Neću te udarat, neću te udarat. Snima čo’jek, pozdravi ga ovamo. Sad ćeš da mu se izviniš”, naređuje Čogurić osuđeniku, koji u tom trenutku ustaje sa stolice i izvinjava se.

“Mile, izvini brate što sam te udario, nisam znao da si Mašanov drug”, govori Bazuka u kameru i istovremeno počinje da dobija šamare od Čogurića.

Dok ga robijaš tuče, on osuđeniku kojem se izvinjava govori: “Dobar si momak”, pa pada na stolicu od udarca.

Čogurić mu naređuje da spusti ruke - “Spusti ruke, bre”, viče Čogurić, dok ponovo udara cimera.

Dok ga Čogurić tuče, osuđenik, da bi se zaštitio od udaraca, drži ruke preko glave i govori: “Dobar si momak”.

Istovremeno treći osuđenik, koji i ne pokušava da zaustavi zlostavljanje, govori Rakoviću: “Spusti ruke, druže, kad te bije”.

Nakon dvadesetak sekundi Čogurić naređuje osuđeniku da ustane i izvini se opet.

“Nećemo sad, izvini mu se opet”, govori Čogurić, dok vuče Bazuku za laktove da bi ustao sa stolice i jednom rukom pokazuje ka petom robijašu koji ih snima.

“Izvini, Mile”, govori Raković, i dobija dva udarca.

Neko iz sobe pita ga: “Kako si tako glupo uradio, Bazuka”, a ovaj dok pada od udaraca, odgovara: “Nisam znao”.

“Izvini Mile, neću više”. “Za Milana Grbavčevića, izvini Mile”, ponavlja Bazuka.

Tada “kamerman” opominje Čogurića da snimaju već 30 sekundi i ubrzo se snimak prekida.

Raković je u pismu dostavljenom “Vijestima” ranije objasnio da je mjesecima trpio torturu, da je od Uprave Kazneno-popravnog doma tražio da ga zaštite od psihičkog i fizičkog zlostavljanja, ali da su se oni oglušili o njegov zahtjev.

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija tada su saopštili da nikada od njih nije tražio zaštitu i da se nije žalio na bilo kog zatvorenika.

Nakon što je snimak dostavljen “Vijestima” iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija odgovorili su da nijesu upoznati da je Čogurić zlostavljao drugog osuđenika.

Raković je u pismu napisao da je snimak na kom se vidi kako ga osuđeni ubica Čogurić zlostavlja napravljen u avgustu 2018. godine. Objasnio je da su ga 8. februara službenici ZIKS-a pozvali na razgovor i pokazali mu slike na kojima su on i neka osuđena lica.

“Pomenuti snimak je nastao u avgustu, snimljen je telefonom marke “samsung J5” sa slomljenim ekranom koji sam prepoznao kod službenika prilikom razgovora 8. februara i isti je korišćen za snimanje mog ponižavanja”, napisao je Raković.

Čogurić robija zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela (24) Ćulafića 15. februara 2014. godine.

Vijeće Apelacionog suda prihvatilo je žalbu tužilaštva i donijelo rješenje da nova tročlana komisija još jednom provjeri psihičko stanje Čogurića, odnosno da vještači da li je bio uračunljiv kada je prije pet godina ubio braću Ćulafić, u kafiću “Moskva” na Starom aerodromu.

Podgoričanin je ranije osuđen na 13 i po godina zatvora zbog teškog ubistva, pri prekoračenju nužne odbrane u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Bonus video: