Ukinuta oslobađajuća presuda Ulami za ubistvo Medina

Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda kojom je Ulama osuđen na šest mjeseci zatvora za nedozvoljeno držanje oružja
14414 pregleda 11 komentar(a)
Privođenje Ulame (arhiva), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Privođenje Ulame (arhiva), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Apelcioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici, kojom je Vladimir Ulama oslobođen od optužbe za ubistvo Nemanje Medina i vratio tom sudu na ponovno odlučivanje, ali pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda kojom je Ulama osuđen na šest mjeseci zatvora za nedozvoljeno držanje oružja, navodi se u saopštenju portparola Apelacionog suda Ivane Perović.

U martu ove godine, Vladimir Ulama i Darko Mijović, oslobođeni su od optužbe da su na podmukao način ubili Nemanju Medina iz Petrovca, 8. jula 2016. godine. Od optužbe je oslobođen i Bogdan Milić, koji je optužen da je pomogao učiniocima ubustva nakon izvršenog djela. Ulama je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, odnosno pištolja “glok”, dok je Milić osuđen na osam mjeseci zatvora zbog istog krivičnog djela jer je neovlašćeno držao puške “Baikal” IŽ.

Mijović je u maju ove godine ubijen u Njemačkoj.

Sud je nakon objave presude, donio rješenje kojim je ukinut pritvor okrivljenima Ulami I Mijoviću.

Sudija je u obrazloženju presude navela da nijesu dokazani navodi optužnice kojom je predstavljeno da su Ulama i Mijović na podmukao način ubili Medina.

U obrazloženju presude navodi se da su supruga i majka oštećenog Medina u iskazu navele da je spornog dana Medin dobio poziv na koji se javio sa: "E Vlado?", a nakon toga rekao da ide na pola sata do Virpazara da se vidi sa Ulamom. Međutim po ocjeni suda, iz izvještaja vještaka za telekomunikacije proizilazi suprotno da je Medin od 16.48 do 17.40 sati bio u reonu Tuzi, u kom periodu je Ulama bio u reonu Virpazara.

“Definitivno, na osnovu telefonskih telekomunikacija Medin nije bio zajedno sa Ulamom. Takođe, iz istog izvještaja proizilazi da je Mijović od 16 do 22 sata bio u reonu Cetinja, dok se 08. jula u 16,22 h Medin nalazio u reonu starog Virpazara. Ne postoje dokazi ni da su optuženi zapalilo vozilo jer DNK vještačenjem je utvrđeno da biološki tragovi koji su pronađeni ne pripadaju njima već nepoznatim osobama. Tvrdnja da su izvršili krivično djelo na podmukao način nema utemeljenja ni jednim provedenim dokazom. Nakon 17,44 h, Medin se nalazi na starom putu Rijeka Crnojevića i Virpazar, a Ulama kod Virpazara”, kazala je sudija u obrazloženju presude i dodala da se optužnica zasniva samo na pretpostavkama.

Prema navodima optužnice, Vladimir Ulama i Darko Mijović su na podmukao način i sa umišljajem su ubili Medina. Navodi se da su njih dvojica 8. jula 2016. godine, ostvarili više intenzivnih telefonskih komunikacija sa oštećenim - najprije Mijović, a potom i Ulama. Zatim su namamili Medina da dođe u Virpazar radi kupoprodaje oružja. Ulama i Mijović su optuženi da su Medina 8. jula 2016. povrijedili, zatim strpali u gepek njegovog "reno-megana", odvezli na nepoznato mjesto, ubili ga, na za sada nepoznat način i sakrili njegovo tijelo. Osumnjičeni su da su potom i zapalili njegov “megan” pored lokalnog puta Virpazar - Rijeka Crnojevića. Bogdan Milić je optužen da je pomogao učiniocima nakon izvršenog djela.

Bonus video: