Uniforma opet jača od pravde: Nema odgovornih policajaca za udaranje građana

Nema odgovornih za incident prilikom policijske racije u centru Podgorice u januaru 2018. godine
7353 pregleda 20 komentar(a)
Posebna jedinica policije (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Posebna jedinica policije (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ocijenilo je da ne postoji osnovana sumnja da je neko od policajca počinio krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, kada su u u januaru 2018. godine udarali i gurali građane ispred podgoričkog kluba Cepelin.

To je tužiteljka Zorica Milanović saopštila predstavnicima Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjetu su prethodno iz Uprave policije saopštili da ne mogu identifikovati njihove službenike koji su tokom racije postupali neprofesionalno, iako su konstatovali da je takvo ponašanje policajaca registrovano.

Krajem februara 2018. godine građani su Savjetu dostavili dva snimka na kojima je dokumentovano postupanje policije u centru Podgorice - na jednom od njih dokumentovano je guranje građanina bez razloga, a zatim i udaranje drugog kojeg službenici odvode jer je lišen slobode. Uprava policije javno se oglasila i saopštila da su građani sa snimka V.Đ. i F.N., vrijeđali i psovali službenike i zato su prema njima primijenjena sredstva prinude.

“Na snimku se vidi jedna radnja prilikom primjene sredstava prinude koja nije primjerena i zato će prema tom policijskom službeniku biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje”, najavljeno je iz Uprave policije.

“Savjet konstatuje da ni nakon godinu dana od registrovanog incidenta, Uprava policije nije utvrdila identitet dvojice policijskih službenika koji su neprimjereno postupali prema građanima. Iako je Uprava policije javno najavila adekvatno procesuiranje neprofesionalnog postupanja, takva aktivnost je konačno izostala. Savjet je cijenio važnim da se u MUP Crne Gore potvrde odgovarajući kapaciteti internih provjera i disciplinske odgovornosti, cijeneći da je interes Policije i javnosti da se utvrdi identitet dvojice policijskih službenika i isti bar opomenu zbog neprimjerenog ponašanja prema građanima”, piše u zaključcima koje potpisuju Aleksandar Saša Zeković, Branislav Radulović, Dražen Cerović, Vladimir Dobričanin i Zoran Čelebić.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva obavijestili su Savjet da su samoinicijativno formirali predmet 23. februara 2018. godine, po objavljivanju teksta i snimka na portalu “Vijesti”, kako bi ispitali da li povodom postupanja policijskih službenika prilikom racije u noći između 26. i 27. januara 2018. godine, ima osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv nekog lica za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Zbog toga su, objašnjavaju, sudiji za istragu podgoričkog Osnovnog suda podnijeli zahtjev za donošenje naredbe za pretres prostorija ugostiteljskog objekta “Cepelin”, nakon čega su izuzeli snimke sa nadzornih kamera i iz Uprave policije dobili podatke o službenicima koji su preduzimali službene radnje ispred tog kluba.

Navodi se da je državni tužilac u svojstvu svjedoka saslušao 24 osobe, kao i da je pribavljena medicinska dokumentacija izdata na ime građana F.N. i V.Đ. i određeno medicinsko vještačenje...

“U zaključnici obavještenja koje je Osnovno državno tužilaštvo dostavilo Savjetu povodom predmetnog slučaja je navedeno da je analizom prikupljenih činjenica i podataka ocijenjeno da ne postoji osnovana sumnja da je neko lice izvršilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, te da u predmetnoj krivično-pravnoj stvari nije pokrenut krivični postupak”, saopšteno je iz Savjeta.

Žrtve torture?

Vasko Đurašević (52) i Franjo Nikolić (37) kazali su tada da su bili žrtve policijske torture. Nikolić je kazao da ga je u jednom trenutku tuklo deset policijskih službenika.

Nikolić nakon incidenta

“Izašao sam napolje i ruke u džepove sam imao. I na mene su skočila desetorica. Bili su me sve do marice”, rekao je Đurašević za televiziju Vijesti nakon incidenta.

Nikolić je tada rekao da su ga pitali zbog čega diže ruke i da li im prijeti.

“Pitali su me zašto dižem ruke, da li im prijetim. Počeli su da me udaraju. Rekli su mi da ne smijem da kažem da me policija bila, već da sam pao. Kad budeš išao kod doktora ako kažeš policija te izbila, imaćeš problema”, saopštio je tada.

Vrijeđali policajce

Iz Uprave policije ranije su informisali Savjet da su službenici Interventne jedinice i Posebne jedinice policije te večeri preduzimali službene mjere i radnje tokom operativne akcije “Racija”. “U lokalu Zeppelin... pronađeno je odbačeno vatreno oružje, kao i izvjesna količina narkotika. Uprava policije je dalje obavijestila da su po završetku službene radnje, ispred lokala, službenike Centra bezbjednosti Podgorica, ometali i omalovažavali građana V.Đ. i F.N., koji su tom prilikom lišeni slobode od strane službenika Interventne jedinice, upotrebom fizičke snage i sredstava za vezivanje. Protiv njih je podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o Javnom redu i miru - ometanje ili omalovažavanje službenog lica”, saopšteno je iz policije.

Bonus video: