Unutrašnja kontrola još uvijek utvđuje da li su policajci uzimali mito na granici kod Ulcinja

Balkanska istraživačka mreža, polovinom novembra objavila je da su njihovi istražitelji utvrdili da je primanje i davanje mita, navodno, redovna stvar na graničnom prelazu Sukobin - Murićani, odnosno da se od vozača autobusa sa Kosova očekuje da plate 30 eura za put u oba pravca
8937 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa Graničnog prelaza Sukobin (ilustracija), Foto: Samir Adrović
Detalj sa Graničnog prelaza Sukobin (ilustracija), Foto: Samir Adrović

Unutrašnja kontrola MUP-a još nije završila istragu nakon što je istraživačka mreža BIRN objavila snimak navodne korupcije na graničnom prelazu Sukobin - Murićani kod Ulcinja.

“Vijestima” je u MUP-u rečeno da istraga u tom predmetu još traje, jer nijesu uzete sve izjave i podaci kako bi se donijelo mišljenje o tome da li prijava BIRN-a osnovana ili nije.

“Još nemamo podatke ali ni dokaze da su službenici policije, na granici sa Albanijom, uzimali novac od vozača tokom ljetnje turističke sezone”, rečeno je “Vijestima”.

Balkanska istraživačka mreža, polovinom novembra objavila je da su njihovi istražitelji utvrdili da je primanje i davanje mita, navodno, redovna stvar na tom graničnom prelazu, odnosno da se od vozača autobusa sa Kosova očekuje da plate 30 eura za put u oba pravca.

Citirali su šefa Sektora granične policije Veska Damjanovića, tvrdeći da im je rekao da su “imali slučajeve” da policajci traže novac i da su 2018. instalirali “skrivene kamere” u svaki punkt na granici, kako bi spriječili te pojave.

“Da, imali smo više slučajeva da nam neko prijavi da je dolazilo do, da kažem, neke vrste zloupotrebe od strane naših službenika, da se za neko činjenje ili nečinjenje traži novac”, prenio je BIRN.

Damjanović je dan kasnije, u pisanoj izjavi, konstatovao da su novinari iz konteksta izvukli njegove izjave o navodnoj korupciji na graničnom prelazu i objasnio da je novinare u Prištini tada pozvao da bilo kakve dokaze dostave policiji, ukoliko ih imaju...

Saopštio je da su mu novinari pokazali snimak, koji, tvrdi, ništa ne dokazuje.

Šef granične policije pojasnio je da su u borbi protiv korupcije na graničnim prelazima, shodno preporukama eksperata za upravljanje granicom, instalirali kamere u radnim prostorijama službenika, ali da one nisu skrivene, ni tajne.

“Kamere su ugrađene u okviru projekta pokrivanja svih graničnih prelaza video-nadzorom 2018. godine i službenici su sa tim upoznati. Projekat je od početka vođen i implementiran od strane Službe za informacione tehnologije Ministarstva unutrašnjih poslova, koja i danas upravlja sa video bazom podataka i video nadzorom”.

Tvrdio je da je istom prilikom rekao da je bilo slučajeva prijave korupcije, kao i žalbi na određene propuste u radu službenika Sektora granične policije, ali nije navodio konkretne slučajeve.

Bonus video: