URA: Veljović krije ko je odgovoran za represivno ponašanje barske policije

Iz URA-e su pozvali Veljovića da prekine da "krije batinaše i nasilnike u redovima policije i omogući da javnost dobije odgovore zbog nemilih scena u dvorištu barske gimnazije"
1377 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od intervencija policije u Baru
Jedna od intervencija policije u Baru

Građanski pokret URA predao je jutros žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama jer direktor Uprave policije Veselin Veljović nije donio i dostavio rješenje na njihov zahtjev u roku propisanim članom 31 Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

URA je 15. februara Centru bezbjednosti Bar uputila zahtjev za dostavljanje informacija koje se odnose na intervencije policije u dvorištu Gimnazije Niko Rolović u Baru. Isti zahtjev 19. februara uputili su i Veselinu Veljoviću direktoru Uprave policije. Iz URA-e su pozvali Veljovića da prekine da "krije batinaše i nasilnike u redovima policije i omogući da javnost dobije odgovore zbog nemilih scena u dvorištu barske gimnazije".

" Nasilno, represivno i agresivno ponašanje pojedinih pripadnika policije za rezultat ima manjak povjerenja građana u rad policije, i predstavlja unižavanje policijskog poziva i profesije", ocjenjuju iz pokreta.

Žalba

U URA-i naglašavaju da je slobodno iskazivanje mišljenja na miran način Ustavna kategorija i niko nema pravo da ugrožava ljudska prava i slobode. Zbog toga, kako navode, neće odustati dok ne dobiju informacije o represiji barske policije nad građanima koji su mirno protestvovali i dok se ne utvrdi odgovornost za posljedice nasilnih policijskih akcija. U zahtjevima na koje Uprava policije nije odgovorila URA traži pristup sljedećim informacijama i dokumentima: 1) Ko je tražio asistenciju policije prilikom sječe čempresa u dvorištu Gimnazije Niko Rolović u Baru 17.01.2019. godine? 2) Da li je investitor i na koji način tražio asistenciju policije u periodu od 17.01.2019 do 15.02.2019. godine? Molimo Vas da nam dostavite zahtjeve za pružanje asistencije policije. 3) Informacije i dokumenta o tome ko je donio odluku da se asistencija policije odobri? 4) Da li postoji akt o odobravanju pružanja asistencije i plan izvršenja asistencije? 5) Izvještaj o svim sprovedenim asistencijama policije u dvorištu Gimnazije Niko Rolović u Baru u periodu od 17.01.2019. do 15.02.2019. godine. 6) Da li je policija prilikom pružanja asistencije investitoru ugrozila pravo građana da slobodno iskažu svoje mišljenje na miran način što je Ustavom garantovano pravo? URA u žalbi predlaže da Agencija za zaštitu ličnih podataka sprovrede postupak i naloži Upravi policije donošenje rješenja po zahtjevu za slobodan pristup informacijama.

Bonus video: