"Urušio nam je ugled i izgubili smo dio putnika"

Svjedočio bivši izvršni direktor Željezničkog prevoza, Milojica Zindović
5698 pregleda 2 komentar(a)
Tvrdi da je mobingovan: Dragojević, Foto: Luka Zeković
Tvrdi da je mobingovan: Dragojević, Foto: Luka Zeković

Inženjer Milisav Dragojević je svojim djelovanjem pričinio veliku štetu Željezničkom prevozu, urušio ugled preduzeća kao pouzdanog prevoznika i uticao na gubitak jednog broja putnika.

To je zaključio bivši izvršni direktor tog preduzeća Milojica Zindović na jučerašnjem suđenju po tužbi Dragojevića za mobing.

Dragojević, koji je od Agencije za sprečavanje korupcije u avgustu 2016. godine dobio status “zviždača”, traži 50.000 eura odštete zbog zlostavljanja na radnom mjestu.

Dragojević je ranije, u svom iskazu, naveo da je godinama trpio progon, šikaniranje, vrijeđanje ličnog i profesionalnog integriteta, ponižavanje i izazivanje straha, te navođenje drugih zaposlenih na takvo ponašanje prema njemu, samo zato što je ukazivao na propuste u radu preduzeća.

“ Tako što su me nezakonito raspoređivali,, smjenjivali sa funkcija, medijski vrijeđali i klevetali, nezakonito disciplinski kažnjavali...”, naveo je Dragojević.

Početkom prošle godine podnio je ostavku u tom preduzeću.

Zindović je juče tvrdio da je Dragojević u javnost neovlašćeno iznosio netačne informacije, te da je i on, kao i mnogi drugi direktori, smatrao da on ne treba da radi u tom preduzeću.

On je objašnjavao da je Dragojević u jednom periodu bio neraspoređen, do početka 2009. kada je proglašen tehnološkim viškom i isplaćena mu otpremnina.

“ Početkom 2011. zaposlen je u Željezničkom prevozu na mjesto pomoćnika izvršnog direktora za vuču, ali je po upozorenju resornog Ministarstva da lica koja su uzela otpremninu ne mogu raditi u organizaciji koja se finansira iz budžeta, slijedio raskid radnog odnosa”, pojašnjavao je on.

Dodao je i da su ga ipak opet vratili na posao po nalogu inspektora rada na mjesto rukovodioca vuče u Baru, ali da tamošnji zaposleni nijesu htjeli da im on bude šef, pa su ga premjestili za stručnog saradnika.

Nakon toga je, kako kaže, utvršeno da on nema stručnu spremu ni za taj posao, pa je raspoređen na drugo radno mjesto, ali mu plata nije smanjena.

On je na pitanja advokata Nikole Bulatovića i Dragojevića, rekao da mu niko nije tražio da ga premjesti na niže radno mjesto, već je to bila zakonska obaveza.

Dodao je i da ga je suspendovao nakon netačnih, zlonamjernih i tendencioznih istupa u javnosti, te da je novčano kažnjen, istakavši da mu jeste poznato da je sud ranije poništio te odluke, ali kako je rekao “ isključivo zbog pravnih propusta u vođenju disciplinskog postupka”. “ Ne sjećam se da li su pisanim dokumentom utvrili štetu koju je nanio preduzeću, jer nismo uvijek vodili zapisnike sa sjednica, a niejsmo utvrđivali ni iznos te štete”, rekao je Zindović.

On je pojašnjavao da je na osnovu dokumenta preduzeća, te mišljenja eksperata koji su imali veće znanje i iskustvo od Dragojevića utvrdio da to što govori nije tačno.

On je dodao i da mu nedostatak teorijskog i praktičnog znanja Dragojevića i tvrdnje drugih inžinjera daju za pravo da kaže da je Dragojević nestručan.

Govoreći o uslovima rada u kojima je Dragojević radio, Zindović je naveo da su oni bili dovoljno dobri za obavljanje njegovog posla. “ Kada sam pitao direktora sektora zašto on nema kompjuter, rekao mi je da on ne zna da ga koristi, te da mu zato ne treba, što sam ja prihvatio”, rekao je Zindović.

Dodao je i da ga nije raspoređivao u stručne komisije, jer je smatrao da tu treba da budu ljudi sa visokom, a ne višom stručnom spremom, kao što je Dragojević, te da treba da imaju iskustva u tim oblastima.

Bonus video: